Ciekawostki o kuchni azjatyckiej

Azja to największy kontynent świata, dlatego nic dziwnego, że mieści w sobie tak wiele krajów i kultur. Również jedzenie w każdym z nich smakuje inaczej oraz wymaga innego sposobu spożywania posiłków. Nie sposób wymienić wszystkich ciekawostek dotyczących kuchni azjatyckiej, ale z przyjemnością przedstawimy Wam chociaż niektóre z nich.

Japońska elegancja

Japończycy przykładają ogromną wagę do formy prezentacji i podawania jedzenia. Niektóre naczynia przeznaczone są tylko i wyłącznie do jednego typu potrawy, a cała zastawa dobierana jest w taki sposób, by pasowała nie tylko do dania, ale też do pory roku, a nawet użytych w potrawie składników. Dla przykładu: w Japonii bardzo rzadko można spotkać szklane naczynia, ale jeśli już na takie traficie, to tylko i wyłącznie podczas ciepłych dni. Chłód szkła bowiem podkreśla orzeźwiający charakter dania.

Savoir-vivre podczas japońskiego posiłku jest niezwykle ważny, gdyż bardzo łatwo można zupełnie nieświadomie obrazić swoich gospodarzy. Je się przy niskim stole, przy którym mężczyźni siedzą ze skrzyżowanymi nogami, natomiast kobiety klęczą. W Japonii nie używa się sztućców. Nawet zupy je się bez udziału łyżki – najpierw za pomocą pałeczek wyjada się z miseczki wszystko, co ma formę stałą, a następnie wypija się pozostały wywar, unosząc miseczkę do ust. Nie należy jednak nigdy pozostawiać pałeczek wbitych w jedzenie – tę czynność wykonuje się jedynie na pogrzebach, co oznacza, że ta porcja jedzenia zarezerwowana jest dla zmarłego.

Bałagan na Tajwanie

W przeciwieństwie do Japonii, gdzie czystość i elegancja spożywanego posiłku ma ogromne znaczenie, na Tajwanie liczy się przede wszystkim wygoda. Wypluwanie tuż obok talerza resztek jedzenia takich jak kostki czy chrząstki jest tu zupełnie normalne. Na tę samą stertę odpadków można wyrzucić również resztki jedzenia z miseczki, jeśli mamy ochotę nałożyć sobie kolejną porcję innego dania. Zupełnie odwrotna jest także kolejność spożywania posiłków: najpierw je się danie główne, a dopiero później zupę.

Jednym z największych komplementów dla osoby przygotowującej posiłek jest… odgłos bekania. Oznacza to, że danie smakowało.

Wietnam od a do z

Współcześnie wiele się mówi o szacunku dla produktu podczas gotowania i jedzenia. W Wietnamie ta filozofia ma zastosowanie od zarania dziejów i niedopuszczalne jest tu marnowanie jedzenia, w szczególności mięsa. Oprócz powszechnego drobiu i ryb w Wietnamie jada się także dania przyrządzone z bardziej egzotycznych mięs, takich jak np. mięso węża. Dużą wagę przykłada się do świeżości serwowanych składników, co oznacza, że w niektórych restauracjach swoje przyszłe danie wybieramy spośród… żywych osobników.

Bogactwo smaków kuchni chińskiej

Kuchnia chińska słynie z szerokiej gamy smaków i aromatów. Nie sposób policzyć wszystkich potraw kuchni chińskiej, choć podejmowano takie próby – liczba ta sięgnęła 20 000. Podczas pobytu w Chinach nie grozi więc nam kulinarna monotonia. Co ciekawe jednak, dania te powstają zwykle bez udziału nabiału, gdyż 95% Chińczyków nie toleruje laktozy. W kuchni chińskiej istnieje około 60 sposobów przyrządzania mięsa na ogniu, w tym 30 sposobów smażenia, a także 80 sposobów… cięcia i krojenia składników!

Tradycyjnie obiad rozpoczyna się filiżanką herbaty, której zadaniem jest wzmożenie apetytu. Następnie serwowane są kolejno dania zimne, smażone, zupy, potrawy słodkie i owoce.

Chiny słyną także z kulinarnych ciekawostek, które swoimi korzeniami sięgają starożytności. Niektóre z nich przetrwały do dziś, często jednak stanowią niezwykły rarytas, na który pozwolić sobie mogą jedynie najbogatsi. Należą do nich między innymi zupa z ptasich gniazd czy stuletnie jajo.

Indie pełne aromatu

Kuchnia indyjska jest ściśle powiązana z tamtejszą religią. Wyznawcy hinduizmu (około 80% społeczeństwa) nie jedzą wołowiny, a muzułmanie (13%) unikają mięsa baraniego i jagnięcego. Bardzo często wykorzystywane jest natomiast mięso kurczaka oraz kozina.

Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, śniadanie jada się natomiast dość skromne. W Indiach je się głównie rękoma, nabierając danie za pomocą pieczywa, zwykle nie stosuje się sztućców. Ważne jest jednak, by jadać prawą ręką – lewa przeznaczona jest do higieny osobistej. Na posiłek składają się zwykle 2-3 dania, serwowane na dużych tacach – thal oraz mniejszych – thali. Większe służą do serwowania warzyw i dodatków, mniejsze – mięs.

Jeśli zostaliśmy zaproszeni na obiad, należy unikać wchodzenia do kuchni i zbliżania się do miejsca, gdzie przygotowywane są potrawy. Jeśli natomiast sami przyrządzamy posiłki, warto pamiętać o złotej zasadzie ajurwedy, która mówi o tym, by w ciągu dnia połączyć wszystkie możliwe smaki: słodki, kwaśny, słony, ostry, gorzki i cierpki.

Ciekawostki o kuchni azjatyckiej

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram