Kuchnia azjatycka z rybą w roli głównej
Chociaż kaczka po pekińsku, zupa miso z tofu i kurczak w sosie curry to klasyki azjatyckiej kuchni, nie możemy zapomnieć o tym, że w kuchni Dalekiego Wschodu królują także ryby! W tym tygodniu to właśnie łosoś stał się bohaterem czterech dań w wykonaniu szefów kuchni z Tajlandii, Indii, Chin i… Polski!
Makarony w azjatyckim stylu
Kuchnia azjatycka słynie z szerokiego wyboru makaronów, które łączy się z warzywami, mięsem i rybami oraz aromatycznymi przyprawami. Ich zaletą jest szybki czas przygotowania. Makaron sojowy, soba – makaron z mąki gryczanej, chow mein czy specjalny makaron do dań z woka podkreślą orientalny charakter dania.
Azjatyckie przysmaki
Świeży łosoś w duecie z aromatycznym mleczkiem kokosowym to połączenie, którego trzeba spróbować, dlatego zrób tajskiego łososia z trawą cytrynową i liśćmi limonki! Karol Okrasa zdradzi sekret, jak przygotować doskonały pad thai z makaronem sojowym. Serwujemy też chrupiącego łososia z chińskim sosem słodko-kwaśnym oraz pikantnego indyjskiego łososia. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania azjatyckiej uczty są teraz dostępne w Lidlu.
Komentarze (0)