zobacz film

Odcinek 63

SŁODKA KUCHNIA POLSKA

Kuchnia polska to nie tylko wytrawne smaki. Paweł Małecki, w swojej najnowszej książce, pokaże Ci kuchnię polską od tej drugiej, słodkiej strony.

SŁODKA KUCHNIA POLSKA
Tradycyjne wypieki w duchu naszych czasów

Słodkie przepisy naszych czasów

Niedzielna wizyta u babci czy mamy zawsze zaczyna się od zapachu jedzenia roznoszącego się po całym mieszkaniu. Zapachu, który na stole objawia się nie tylko pysznym daniem głównym, ale także wieńczącym cały posiłek – słodkim deserem. Dlatego specjalnie dla Ciebie Paweł Małecki wraz ze swoimi gośćmi stworzył współczesną, jednak mocno pachnącą przemyconą tradycją, książkę skupioną wokół tematyki słodkiej kuchni polskiej.  

Polskie produkty

Książka Pawła Małeckiego to skarbnica przepisów z wykorzystaniem takich produktów, jak: polskie jabłka, wiśnie, sery i mak. Znajdziesz tam także rozdział o owocach i kwiatach z polskich lasów, łąk czy przydomowego ogródka. Nie zabrakło w niej także przepisów gości: Kingi Paruzel, mistrza wypieku chleba Piotra Kucharskiego, zakochanej w rodzinnych przepisach Anny Włodarczyk i zaprzyjaźnionej z tradycją Wielkopolanki Krystyny Semby. Domowy klimat nadają ilustracje Andrzeja Pągowskiego.

Wspomnienia pachnące deserami

W książce tej podstawą do powstania każdego przepisu była nie tylko tradycja, ale także wspomnienia, które zawsze pachną deserem, ulubionym słodkim nadzieniem do pierogów czy owocowym kompotem. Zanim jednak zdobędziesz swoją książkę, skorzystaj z czekoladowych przepisów, które przygotowali dla Ciebie Karol Okrasa i Paweł Małecki. Karol po raz kolejny pysznie łączy czekoladę z mięsem, przygotowując polędwiczkę wieprzową z czekoladą. Natomiast Paweł Małecki zabierze Cię w podróż do czasów swojego dzieciństwa dzięki przepisowi na ciasto czekoladowe z równie czekoladową polewą!


Komentarze (0)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram