Beta-karoten w diecie

Od dziecka słyszymy, że należy spożywać marchewki ze względu na dużą zawartość beta-karotenu. Czym jest beta-karoten? Jak wpływa na nasz organizm? Co zawdzięczamy jego właściwościom? Poznaj warzywa i owoce, w jakich możesz ten związek znaleźć!

Czym jest beta-karoten?

Beta-karoten należy do grupy karotenoidów. Najprościej rzecz ujmując, jest to roślinny barwnik, który wpływa na kolor warzyw i owoców. Powszechnie wiadomo, że beta-karoten znajduje się w roślinach o zabarwieniu żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Jednak składnik ten obecny jest również w dużych ilościach w zielonych roślinach. Jesienią, kiedy chlorofil przestaje być produkowany, liście przybierają żółtopomarańczowe odcienie – wówczas odsłaniają się karotenoidy.

By być pięknym i młodym…

Jak wpływa beta-karoten na organizm? Ze względu na działanie antyoksydacyjne opóźniać może procesy starzenia. Neutralizuje wolne rodniki. Jest źródłem witaminy A, która pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Chroni układ krążenia przed zmianami miażdżycowymi. Warto pamiętać, że tłuszcze ułatwiają wchłanianie karotenoidów, dlatego też przygotowując surówkę z marchwi, dodaj do niej odrobinę oleju lub oliwy. Nie tylko świeże warzywa i owoce zawierają karoten, te mrożone i suszone również są dobrym jego źródłem.

Włączenie do codziennego menu produktów bogatych w karotenoidy może wpływać na odcień skóry. Cera nabiera wtedy zdrowych kolorów, wzmacniają się paznokcie oraz włosy. Zatem jeśli chcesz wyglądać pięknie, zdrowo i atrakcyjnie, częściej sięgaj po takie warzywa i owoce, jak: marchew, jarmuż, szpinak, boćwina, papryka czerwona, dynia, mango, cykoria, morele, sałata, melon czy morele suszone, które zawartością beta-karotenu prawie dorównują marchewce!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram