Kanapki z historią

Zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięła się kanapka? Ponoć wymyślił ją żyjący w I w p.n.e. rabin, który między kawałki macy włożył kawałki jagnięciny i gorzkie zioła. Formę bliższą powszechnie nam znanej, kanapki obrały w średniowieczu, kiedy to na kawałkach chleba zaczęto kłaść kawałki mięs i warzyw. Dopiero hrabia Sandwich, John Montagu wymyślił... sandwicze, czyli kanapki z dwóch złożonych razem kawałków chleba. Któż by pomyślał, że przyczyniło się do tego jego zamiłowanie do hazardu i niechęć do odrywania się od karcianego stołu!

Dziś kanapka to sposób nie tylko na szybką przekąskę, ale na pełnowartościowy posiłek. Jadamy je na śniadanie, lunch oraz kolację i, co najwspanialsze, nigdy nam się nie nudzą! Każda bowiem smakuje inaczej i tylko od naszej wyobraźni zależy, z jakich składników stworzymy swoją kanapkę.

Jeśli jednak skończyły się Wam pomysły i wpadliście w kanapkową rutynę, mamy dla Was kilka nowych przepisów! Zapomnijcie o śniadaniowej nudzie – kanapce składającej się jedynie z żółtego sera i szynki, pora na kanapkową rewolucję!

Kanapka Zielenina z grilla

Kanapka Zielenina z grilla

Kanapka Łososie są w sosie

Kanapka Łososie są w sosie

Kanapka Ciabattella

Kanapka Ciabattella

Wypróbuj aż 20 przepisów na pyszne kanapki!

Przepisy na pyszne kanapki

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram