Boże Narodzenie - Grzyby - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
![Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b9eb63f74d41-a1a2763e4121-sos-ze-swiezych-grzybow-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!
![Calzone orkiszowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8d172866cf8c-2f122b37c97b-21_Calzone_orkiszowe_116_WEGANIZM_D_1250x700.webp)
Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
![Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/435e572ce570-8a945a637f09-Pieczona_lopatka_w_kremowym_sosie_grzybowym_gazetka_KW50_1250_700.webp)
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
![Krokiety z kapustą i grzybami – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a0ad154518f4-2c1844137a9a-1250x700_KW48_krokiety_z-_kapusta_i_pieczarkami_rgb_ok.webp)
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!
![Pierogi pieczone z kapustą i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/12aa02a0b6b3-10109991c052-SWIETA_pierogi_pieczone_z_kapusta_i_grzybami_1250x700.webp)
Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!
![Bigos rybny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d8c7318e85ad-4816df317c32-1 KAPUSTA_bigos_rybny_KK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!
![Roladki z szynki w sosie grzybowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fe5e87091a44-db98eaf33f-KW_49_Karol_Roladki-z-szynki-w-sosie-grzybowym_poziom_rgb_got_960x540.webp)
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
![Kapusta z grzybami i selerem miodowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/04fbfa956be2-a69b9f32a3-kapusta_z_grzybami_11833_S_-69344_RGB_960x540.webp)
Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
![Kulebiak z karpiem i kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0bccd54a66a6-d9441379b1-kulebiak_11833_S_-69441_RGB_960x540.webp)
Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.
![Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ad1880dc06c8-bf1fe7fad9-sledzie_marynowane_11833_S_-69491_RGB_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Grzyby – jak je przygotować?
O grzybach warto wiedzieć wszystko, również to, w jaki sposób najlepiej je przygotować. Jeśli chcecie więc poznać szczegóły, to koniecznie odwiedźcie Kuchnię Lidla, dzięki której dowiecie się nie tylko, czym przyprawić grzyby, ale – przede wszystkim – jak długo należy je gotować. Zależy to od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, mrożone czy marynowane – każde z nich przyrządza się w inny sposób.
Jeśli lubicie grzyby, to zapewne nieraz spotkaliście się również z poradami, jak prawidłowo je suszyć. Ale czy ktoś udzielał Wam wskazówek, ile czasu najlepiej gotować suszone grzyby? Tych oraz innych istotnych szczegółów dowiecie się właśnie z Kuchni Lidla. Przepisy, w których występują grzyby, zawierają bowiem m.in. informacje o tym, ile minut je gotować, oraz – w przypadku suszonych grzybów – ile czasu najlepiej moczyć grzyby w wodzie.
Przekonajcie się, jak łatwe są w przygotowaniu grzyby, jeśli tylko dysponuje się odpowiednią wiedzą – wystarczy zajrzeć do Kuchni Lidla.
Jak przyrządzić grzyby?
Grzyby to składniki, które można znaleźć w wielu przepisach Kuchni Lidla. Występują w nich pod różnymi postaciami, dlatego nie zawsze będziecie potrzebować akurat świeżych grzybów. Poza sezonem zdecydowanie łatwiej jest przyrządzić dania z grzybów suszonych czy marynowanych w occie. Nie wszystkie grzyby muszą być więc gotowane przed podaniem, w niektórych przypadkach wystarczą na przykład tylko duszone.
Jeśli jesteście smakoszami kuchni azjatyckiej, to nie możecie pominąć grzybów shiitake, które w tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu są cenione za swe wyjątkowe walory odżywcze. Poznajcie przepisy na dania z ich wykorzystaniem:
- zupa miso z warzywami i tofu
- indyk z cukinią i grzybami z woka
- makaron w sosie sojowym
- wegetariański ramen
- azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Jakie grzyby do bigosu?
Grzyby są niezbędnym składnikiem prawdziwego bigosu. Jakie więc grzyby najlepiej nadają się do bigosu? Wszystkim, którzy planują w najbliższym czasie przygotować to danie, przypominamy, że grzyby do bigosu powinny być suszone, ponieważ te uwalniają podczas gotowania aromat. I nieważne, jaki rodzaj bigosu przygotowujecie. Czy jest to bigos świąteczny na gęsiej piersi, bigos rybny czy może wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem, zawsze dodajcie garść grzybów suszonych. Sukces gwarantowany!