Ciastka z kremem
Sprawdzony przepis na pyszne ciasteczka z kremem
Trudno o jeden uniwersalny przepis na ciastka z kremem. Wśród tylu możliwości, jakie oferują ciasteczka z kremem można się naprawdę pogubić! Przygotowaliśmy więc mały przewodnik cukierniczy, jakich kremów możecie użyć do ozdoby ciastek. Zdecydowanie najpopularniejszą wersją są ciastka z kremem czekoladowym. W Kuchni Lidla królują w tej wersji kruche ciasteczka, takie jak amaretti z ganaszem czekoladowym czy makaroniki nadziewane czekoladą. Ciasteczka z kremem to jednak o wiele szerszy wachlarz możliwości. Jeśli dotychczas nie mieliście okazji eksperymentować z tym przysmakiem, to weźcie pod uwagę ciasteczka z kremem budyniowym, orzechowym, cytrynowym czy nawet karpatkowym. Wszystkie smakują obłędnie! A gdy za oknem temperatura sięga zenitu, pamiętajcie o właściwym przechowywaniu tego rodzaju smakołyków. W porze letniej najlepiej sprawdzą się więc ciasteczka z kremem z mleka w proszku, które przedłuży ich trwałość nawet do tygodnia.
Wariacje na temat ciastek z kremem
Ciastka z kremem mogą przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Nic dziwnego, bo obok przepisów uwzględniających różne smaki kremu, znajdziecie również takie, które wymieniają ciastka z nazwy. Któż nie zna popularnych eklerków, wadowickiej kremówki papieskiej, ptysia czy rurki z kremem. A wszystkie te przysmaki to właśnie ciastka z kremem! Kuchni Lidla żadne z nich nie są obce, dlatego wszyscy smakosze słodkości już teraz mogą pokusić się o przygotowanie:
- eklerów kawowych
- kremówek
- ptysiów z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
- francuskich ptysiów czekoladowo-truskawkowych
- francuskich rurek z kremem
Ze wskazówkami i poradami Kuchni Lidla każdy eklerek czy kremówka będą udane! I choć spotkacie się z różnymi wersjami kremówek czy rurek z kremem, to w większości przypadków przepis będzie bazował na tych samych składnikach. Przepisy na tak tradycyjne przysmaki mogą różnić się jedynie szczegółami, np. rodzajem kremu. W końcu takie rurki mogą być przyrządzone z kremem budyniowym czy też z kremem z serka mascarpone. Wszystkie chwyty dozwolne!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Minicharlotte z pomarańczami
Delikatny mus pomarańczowy otoczony długimi biszkoptami to przepis idealny dla każdego fana lekkich słodkości.

Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Francuskie rurki z kremem
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Kremówki
Pokaźna warstwa gęstego, waniliowego kremu między dwoma płatami francuskiego ciasta. Kremówka doskonała!

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!
