zobacz film Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • robot kuchenny
  • rękaw cukierniczy
  • tylkę z ząbkami
  • piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 180°C
  • blachę do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę do przygotowania musu czekoladowo-piernikowego trzymaj w lodówce, aby w momencie użycia była mocno schłodzona.

Wiśnie rozmroź.

Sposób przygotowania:

CIASTO PTYSIOWE

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Wodę, mleko i masło umieszczamy w garnku, zagotowujemy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Bez zdejmowania garnka z ognia przez sitko o drobnych oczkach przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto energicznie i dokładnie mieszamy przy pomocy łopatki, nadal w garnku na ogniu, do momentu, aż stanie się jednolitą masą bez grudek. Następnie odkładamy je na bok na ok. 30 minut, aby przestygło.

KROK 2: UCIERAMY CIASTO

Za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Miksujemy na średnich obrotach. Uważnie obserwujemy konsystencję ciasta - powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego.

KROK 3: SZPRYCUJEMY PTYSIE

Blachę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z ząbkami i na blachę szprycujemy rozetki o średnicy ok. 4 cm.

KROK 4: PIECZEMY PTYSIE

Ptysie pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu nagrzanym do temp. 180°C. Po upieczeniu ptysie odstawiamy do wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Jeżeli pieczemy ptysie w piekarniku bez funkcji termoobiegu, należy go nagrzać do temperatury 200°C.

MUS CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY

KROK 1: UBIJAMY JAJKA NA MUS

W misce ustawionej nad kąpielą wodną ubijamy cukier i jajka. W trakcie ubijania dodajemy espresso. Kiedy masa się napowietrzy, zdejmujemy ją na chwilę z kąpieli wodnej i dodajemy przyprawę korzenną. Następnie ponownie umieszczamy miskę nad kąpielą wodną i jeszcze chwilę ubijamy.

KROK 2: ŁĄCZYMY UBITE JAJKA Z CZEKOLADĄ

Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę mleczną i deserową. Czekamy chwilę, aż czekolada się rozpuści, i ponownie mieszamy do czasu połączenia składników. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia.

WSKAZÓWKA! Jeśli czekolada się nie rozpuszcza, możemy na chwilę ponownie umieścić miskę w kąpieli wodnej.

KROK 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ I ŁĄCZYMY JĄ Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu (nie musi być ubita na sztywno). Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę do wystudzonej masy czekoladowej, ciągle mieszając. Mus przelewamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny.

SOS Z GORĄCYCH WIŚNI

KROK 1: GOTUJEMY WIŚNIE

Wiśnie i cukier umieszczamy na patelni. Gotujemy chwilę na bardzo małym ogniu, aż całość się zagotuje. Następnie dodajemy przyprawę korzenną i czekamy, aż część soku z wiśni odparuje.

KROK 2: ZAGĘSZCZAMY SOS

W miseczce dokładnie mieszamy wino z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane wlewamy do gotujących się wiśni i ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.

SKŁADANIE PTYSI

Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy wzdłuż na 2 części. Na dolną część ptysi nakładamy po ok. 2‑3 łyżki musu czekoladowo-piernikowego i przykrywamy górną częścią. Gotowe ptysie układamy na talerzu i posypujemy odrobiną cukru pudru przesianego przez sitko o drobnych oczkach. Obok nakładamy sos z wiśni i ozdabiamy listkiem mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Zadowolony Zadowolony
    55 dni temu
    Elegancki mężczyzno, grzechu warte te twoje ptysie. Nie wiem skąd ten przepis, ale chyba prosto z serca, bo tak właśnie wygląda to ciasto po dodaniu 4 jajek - jak stworzone z miłością. Najlepiej zużyte 50 gram masła dzięki Panu, Panie Pawle.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!