Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- robot kuchenny
- rękaw cukierniczy
- tylkę z ząbkami
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 180°C
- blachę do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę do przygotowania musu czekoladowo-piernikowego trzymaj w lodówce, aby w momencie użycia była mocno schłodzona.
Wiśnie rozmroź.
Sposób przygotowania:
CIASTO PTYSIOWE
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Wodę, mleko i masło umieszczamy w garnku, zagotowujemy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Bez zdejmowania garnka z ognia przez sitko o drobnych oczkach przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto energicznie i dokładnie mieszamy przy pomocy łopatki, nadal w garnku na ogniu, do momentu, aż stanie się jednolitą masą bez grudek. Następnie odkładamy je na bok na ok. 30 minut, aby przestygło.
KROK 2: UCIERAMY CIASTO
Za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Miksujemy na średnich obrotach. Uważnie obserwujemy konsystencję ciasta - powinno przypominać ugotowany budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego.
KROK 3: SZPRYCUJEMY PTYSIE
Blachę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z ząbkami i na blachę szprycujemy rozetki o średnicy ok. 4 cm.
KROK 4: PIECZEMY PTYSIE
Ptysie pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu nagrzanym do temp. 180°C. Po upieczeniu ptysie odstawiamy do wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Jeżeli pieczemy ptysie w piekarniku bez funkcji termoobiegu, należy go nagrzać do temperatury 200°C.
MUS CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY
KROK 1: UBIJAMY JAJKA NA MUS
W misce ustawionej nad kąpielą wodną ubijamy cukier i jajka. W trakcie ubijania dodajemy espresso. Kiedy masa się napowietrzy, zdejmujemy ją na chwilę z kąpieli wodnej i dodajemy przyprawę korzenną. Następnie ponownie umieszczamy miskę nad kąpielą wodną i jeszcze chwilę ubijamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY UBITE JAJKA Z CZEKOLADĄ
Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę mleczną i deserową. Czekamy chwilę, aż czekolada się rozpuści, i ponownie mieszamy do czasu połączenia składników. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia.
WSKAZÓWKA! Jeśli czekolada się nie rozpuszcza, możemy na chwilę ponownie umieścić miskę w kąpieli wodnej.
KROK 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ I ŁĄCZYMY JĄ Z MASĄ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu (nie musi być ubita na sztywno). Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę do wystudzonej masy czekoladowej, ciągle mieszając. Mus przelewamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny.
SOS Z GORĄCYCH WIŚNI
KROK 1: GOTUJEMY WIŚNIE
Wiśnie i cukier umieszczamy na patelni. Gotujemy chwilę na bardzo małym ogniu, aż całość się zagotuje. Następnie dodajemy przyprawę korzenną i czekamy, aż część soku z wiśni odparuje.
KROK 2: ZAGĘSZCZAMY SOS
W miseczce dokładnie mieszamy wino z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane wlewamy do gotujących się wiśni i ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.
SKŁADANIE PTYSI
Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy wzdłuż na 2 części. Na dolną część ptysi nakładamy po ok. 2‑3 łyżki musu czekoladowo-piernikowego i przykrywamy górną częścią. Gotowe ptysie układamy na talerzu i posypujemy odrobiną cukru pudru przesianego przez sitko o drobnych oczkach. Obok nakładamy sos z wiśni i ozdabiamy listkiem mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.
Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!
Francuskie ptysie serowe
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
391 dni temu
Dzień dobry. Bardzo mi się podoba filmik z Pawłem Małeckim i Mietczyńskim. Film bardzo naturalny bez większego reżyserowania taki naturalny i miło się ogląda. Dziękuję. P.S. Prowadzę zajęcia kulinarne dla młodzieży i bardzo bym chciała zaprosić Pana Pawła Małeckiego na moje zajęcia jako gościa lub juri. Proszę o odpowiedz czy to możliwe? Pozdrawiam Alina
odpowiedz
734 dni temu
Elegancki mężczyzno, grzechu warte te twoje ptysie. Nie wiem skąd ten przepis, ale chyba prosto z serca, bo tak właśnie wygląda to ciasto po dodaniu 4 jajek - jak stworzone z miłością. Najlepiej zużyte 50 gram masła dzięki Panu, Panie Pawle.
odpowiedz
169 dni temu
Potwierdzam. Ciasto wygląda i leje się jakby było stworzone z miłością.