zobacz film Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1

Ptysie czekoladowo-truskawkowe - Wyrabiamy ciastoMąkę z kakao przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier trzcinowy. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita masa (jeśli nie będzie się chciało kleić, należy dodać odrobinę zimnej wody). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.

 

KROK 2

Ptysie czekoladowo-truskawkowe - Formujemy babeczkiWodę z masłem zagotowujemy. Przesiewamy mąkę z kakao i dodajemy stopniowo do wody, cały czas energicznie mieszając. Doprowadzamy do całkowitego połączenia się składników. Masę należy przestudzić. Następnie całość miksujemy, stopniowo dodając jaja. Masę przekładamy do worka cukierniczego i tworzymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 12 babeczek.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka, które nakładamy na ciasto parzone.

Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220°C, a następnie przez około 20 minut w temperaturze 195°C.

KROK 3

Ptysie czekoladowo-truskawkowe - Przygotowanie kremu truskawkowegoPołowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy rozmrożone truskawki oraz cukier. Całość miksujemy, a następnie zagotowujemy.

W drugiej połowie mleka rozrabiamy budyń. Gdy truskawki zaczną się gotować, wlewamy rozmieszany budyń, dokładnie mieszając. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy miękkie masło, mieszamy. Krem pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Upieczone i wystudzone ptysie przecinamy na pół.

Krem przekładamy do worka cukierniczego, nakładamy go na spody ptysi i przykrywamy wierzchnią częścią. Ptysie można posypać cukrem pudrem lub ozdobić pozostałym kremem i świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    1757 dni temu
    Swietnie,ptysie z kruszonka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2460 dni temu
    A czy mogą być świeże truskawki zamiast mrożonych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2459 dni temu
    Mogą :)
  • Gość Gość
    3322 dni temu
    "Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka, które nakładamy na ciasto parzone." nie za bardzo rozumiem o co dchodzi z tymi kolkami, ktore mamy nalorzyc na ciasto parzone? co to jest? moze mi ktos to wyjasnic? z gory dziekuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3320 dni temu
    Jeśli czegoś nie rozumiesz, zapraszamy do obejrzenia filmu z przepisem :)
  • Gość Gość
    2535 dni temu
    To jest wlasnie ta kruonka popękana na wierzchu ptysia

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!