Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Mąkę z kakao przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier trzcinowy. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita masa (jeśli nie będzie się chciało kleić, należy dodać odrobinę zimnej wody). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
KROK 2
Wodę z masłem zagotowujemy. Przesiewamy mąkę z kakao i dodajemy stopniowo do wody, cały czas energicznie mieszając. Doprowadzamy do całkowitego połączenia się składników. Masę należy przestudzić. Następnie całość miksujemy, stopniowo dodając jaja. Masę przekładamy do worka cukierniczego i tworzymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 12 babeczek.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka, które nakładamy na ciasto parzone.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220°C, a następnie przez około 20 minut w temperaturze 195°C.
KROK 3
Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy rozmrożone truskawki oraz cukier. Całość miksujemy, a następnie zagotowujemy.
W drugiej połowie mleka rozrabiamy budyń. Gdy truskawki zaczną się gotować, wlewamy rozmieszany budyń, dokładnie mieszając. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy miękkie masło, mieszamy. Krem pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Upieczone i wystudzone ptysie przecinamy na pół.
Krem przekładamy do worka cukierniczego, nakładamy go na spody ptysi i przykrywamy wierzchnią częścią. Ptysie można posypać cukrem pudrem lub ozdobić pozostałym kremem i świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.
Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!
Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!
Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1757 dni temu
Swietnie,ptysie z kruszonka.
odpowiedz
2460 dni temu
A czy mogą być świeże truskawki zamiast mrożonych?
odpowiedz
2459 dni temu
Mogą :)
3322 dni temu
"Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka, które nakładamy na ciasto parzone." nie za bardzo rozumiem o co dchodzi z tymi kolkami, ktore mamy nalorzyc na ciasto parzone? co to jest? moze mi ktos to wyjasnic? z gory dziekuje
odpowiedz
3320 dni temu
Jeśli czegoś nie rozumiesz, zapraszamy do obejrzenia filmu z przepisem :)
2535 dni temu
To jest wlasnie ta kruonka popękana na wierzchu ptysia