Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Mąkę z kakao przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier trzcinowy. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita masa (jeśli nie będzie się chciało kleić, należy dodać odrobinę zimnej wody). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.
KROK 2
Wodę z masłem zagotowujemy. Przesiewamy mąkę z kakao i dodajemy stopniowo do wody, cały czas energicznie mieszając. Doprowadzamy do całkowitego połączenia się składników. Masę należy przestudzić. Następnie całość miksujemy, stopniowo dodając jaja. Masę przekładamy do worka cukierniczego i tworzymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 12 babeczek.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka, które nakładamy na ciasto parzone.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220°C, a następnie przez około 20 minut w temperaturze 195°C.
KROK 3
Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy rozmrożone truskawki oraz cukier. Całość miksujemy, a następnie zagotowujemy.
W drugiej połowie mleka rozrabiamy budyń. Gdy truskawki zaczną się gotować, wlewamy rozmieszany budyń, dokładnie mieszając. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy miękkie masło, mieszamy. Krem pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Upieczone i wystudzone ptysie przecinamy na pół.
Krem przekładamy do worka cukierniczego, nakładamy go na spody ptysi i przykrywamy wierzchnią częścią. Ptysie można posypać cukrem pudrem lub ozdobić pozostałym kremem i świeżymi owocami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Sernik pistacjowy
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2076 dni temu
Swietnie,ptysie z kruszonka.
Odpowiedz
2779 dni temu
A czy mogą być świeże truskawki zamiast mrożonych?
Odpowiedz
2778 dni temu
Mogą :)
3641 dni temu
"Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka, które nakładamy na ciasto parzone." nie za bardzo rozumiem o co dchodzi z tymi kolkami, ktore mamy nalorzyc na ciasto parzone? co to jest? moze mi ktos to wyjasnic? z gory dziekuje
Odpowiedz
3639 dni temu
Jeśli czegoś nie rozumiesz, zapraszamy do obejrzenia filmu z przepisem :)
2854 dni temu
To jest wlasnie ta kruonka popękana na wierzchu ptysia