Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- blachę do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło. Podgrzewamy, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i do zagotowanej mieszaniny dodajemy mąkę. Mieszamy intensywnie, tak by nie powstały grudki. Podgrzewamy ok. 1 minuty, mieszając.
Krok 2: Miksujemy ciasto
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.
Krok 3: Pieczemy ptysie
Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.
Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1211 dni temu
Ptysie dobrze wygladaja i napewno sa smaczne, ale co zrobic, zeby po upieczeniu nie osiadly?
odpowiedz
1211 dni temu
Ciasto ptysiowe opada wtedy, kiedy nie jest wystarczająco wypieczone. Najważniejsze, by włożyć ptysie do dobrze rozgrzanego piekarnika (niech osiągnie wskazane w przepisie 200 stopni, nie wkładaj ptysiów za wcześnie). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie zostaw ptysie w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, by stygły stopniowo w cieple. Dzięki temu ładnie się dopieką i nie powinny opaść. Poznasz, że są gotowe po cieście: z wierzchu powinno być naprawdę chrupiące.
2068 dni temu
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć ryżowej albo kukurydzianej? Może znajdzie się jakieś rozwiązanie dla insulinoopornych bezglutenowców? :)
odpowiedz