
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- blachę do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło. Podgrzewamy, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i do zagotowanej mieszaniny dodajemy mąkę. Mieszamy intensywnie, tak by nie powstały grudki. Podgrzewamy ok. 1 minuty, mieszając.
Krok 2: Miksujemy ciasto
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.
Krok 3: Pieczemy ptysie
Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makówki śląskie
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Spaghetti carbonara
- Mini burgery
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1516 dni temu
Ptysie dobrze wygladaja i napewno sa smaczne, ale co zrobic, zeby po upieczeniu nie osiadly?
Odpowiedz
1516 dni temu
Ciasto ptysiowe opada wtedy, kiedy nie jest wystarczająco wypieczone. Najważniejsze, by włożyć ptysie do dobrze rozgrzanego piekarnika (niech osiągnie wskazane w przepisie 200 stopni, nie wkładaj ptysiów za wcześnie). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie zostaw ptysie w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, by stygły stopniowo w cieple. Dzięki temu ładnie się dopieką i nie powinny opaść. Poznasz, że są gotowe po cieście: z wierzchu powinno być naprawdę chrupiące.
2374 dni temu
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć ryżowej albo kukurydzianej? Może znajdzie się jakieś rozwiązanie dla insulinoopornych bezglutenowców? :)
Odpowiedz