Francuskie ptysie serowe

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rękaw cukierniczy
  • blachę do pieczenia
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone

Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło. Podgrzewamy, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i do zagotowanej mieszaniny dodajemy mąkę. Mieszamy intensywnie, tak by nie powstały grudki. Podgrzewamy ok. 1 minuty, mieszając.

Krok 2: Miksujemy ciasto

Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.

Krok 3: Pieczemy ptysie

Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Tarta ze szpinakiem i serem kozim

Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Tarta ze szpinakiem i serem kozim

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym

Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Roladki z cukinii

Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!

Roladki z cukinii

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1410 dni temu
    Ptysie dobrze wygladaja i napewno sa smaczne, ale co zrobic, zeby po upieczeniu nie osiadly?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1410 dni temu
    Ciasto ptysiowe opada wtedy, kiedy nie jest wystarczająco wypieczone. Najważniejsze, by włożyć ptysie do dobrze rozgrzanego piekarnika (niech osiągnie wskazane w przepisie 200 stopni, nie wkładaj ptysiów za wcześnie). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie zostaw ptysie w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, by stygły stopniowo w cieple. Dzięki temu ładnie się dopieką i nie powinny opaść. Poznasz, że są gotowe po cieście: z wierzchu powinno być naprawdę chrupiące.
  • Gość Gość
    2268 dni temu
    Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć ryżowej albo kukurydzianej? Może znajdzie się jakieś rozwiązanie dla insulinoopornych bezglutenowców? :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!