Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- blachę do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło. Podgrzewamy, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i do zagotowanej mieszaniny dodajemy mąkę. Mieszamy intensywnie, tak by nie powstały grudki. Podgrzewamy ok. 1 minuty, mieszając.
Krok 2: Miksujemy ciasto
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.
Krok 3: Pieczemy ptysie
Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.
Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z bakłażana z fetą
- Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Wegańskie bounty owocowe
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Halloweenowa panna cotta
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Croque monsieur z serem gouda
- Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Croissant z pesto i francuskim serem
- Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- 3 sposoby na ziemniaki
- Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Brownie z espresso i wiśnią
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- GOFRY TRADYCYJNE
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1189 dni temu
Ptysie dobrze wygladaja i napewno sa smaczne, ale co zrobic, zeby po upieczeniu nie osiadly?
odpowiedz
1189 dni temu
Ciasto ptysiowe opada wtedy, kiedy nie jest wystarczająco wypieczone. Najważniejsze, by włożyć ptysie do dobrze rozgrzanego piekarnika (niech osiągnie wskazane w przepisie 200 stopni, nie wkładaj ptysiów za wcześnie). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie zostaw ptysie w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, by stygły stopniowo w cieple. Dzięki temu ładnie się dopieką i nie powinny opaść. Poznasz, że są gotowe po cieście: z wierzchu powinno być naprawdę chrupiące.
2047 dni temu
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć ryżowej albo kukurydzianej? Może znajdzie się jakieś rozwiązanie dla insulinoopornych bezglutenowców? :)
odpowiedz