
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- blachę do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło. Podgrzewamy, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i do zagotowanej mieszaniny dodajemy mąkę. Mieszamy intensywnie, tak by nie powstały grudki. Podgrzewamy ok. 1 minuty, mieszając.
Krok 2: Miksujemy ciasto
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.
Krok 3: Pieczemy ptysie
Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna włoska bułeczka zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Komentarze (1)
730 dni temu
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć ryżowej albo kukurydzianej? Może znajdzie się jakieś rozwiązanie dla insulinoopornych bezglutenowców? :)
odpowiedz
zobacz wszystkie