Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- blender
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzewamy, aby w momencie użycia była ciepła.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. W drugiej misce żółtka dokładnie mieszamy z kakao i mąką ziemniaczaną. Do kakaowej masy partiami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
KROK 2: PIECZEMY BISZKOPT
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Biszkopt dokładnie studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała i przestygła. Wszystkie składniki na krem (wraz z żelatyną) przekładamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką masę.
KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO KREMEM
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta dokładnie, aż po brzegi, smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER
Czekoladę roztapiamy i oblewamy nią biszkopt. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto kroimy w równej wielkości prostokąty.
Chcesz mieć pewność, że wszystko dobrze robisz? Obejrzyj filmik Pauli!
Zobacz podobne
przepisy
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
Deser czekoladowo-pomarańczowy
Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!
Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szakszuka z wołowiną
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Korzenne pancakes
- Bitki z szynki z dzika
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Bażant w limonkach
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Bulion drobiowy
- Oliwa bazyliowa
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Deser à la mleczna kanapka
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)