Deser à la mleczna kanapka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • blender

Przygotuj wcześniej:

Wodę podgrzewamy, aby w momencie użycia była ciepła.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. W drugiej misce żółtka dokładnie mieszamy z kakao i mąką ziemniaczaną. Do kakaowej masy partiami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.

KROK 2: PIECZEMY BISZKOPT

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Biszkopt dokładnie studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała i przestygła. Wszystkie składniki na krem (wraz z żelatyną) przekładamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką masę.

KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO KREMEM

Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta dokładnie, aż po brzegi, smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową biszkoptu.

KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER

Czekoladę roztapiamy i oblewamy nią biszkopt. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto kroimy w równej wielkości prostokąty.

Chcesz mieć pewność, że wszystko dobrze robisz? Obejrzyj filmik Pauli!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Czy poszukujesz łatwej do przygotowania słodkiej przekąski w wersji fit i to w wydaniu bezglutenowym, za to z dodatkową porcją białka? W takim razie nasza kanapka mleczna to słodkość stworzona dla Ciebie. Wyczarujesz ją już w pół godziny – to ponadto przepis łatwy, z którym nikt nie powinien mieć najmniejszego problemu!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu na mleczną kanapkę, powiedzmy coś o jej historii. Mleczna kanapka to smakołyk, którego historia sięga lat 80. Wtedy to pokochały go dzieci na całym świecie, a słynna włoska firma Ferrero wypuściła na rynek swoją własną wersję kanapki. Od tego czasu kolejnymi słodkościami bazującymi na przepisie na mleczną kanapkę zachwycała najmłodszych i tych sporo starszych marka Kinder.

W naszym kraju mleczna kanapka zadomowiła się nieco później niż w Ameryce i Europie Zachodniej. Początki tej fascynacji możemy datować na końcówkę lat 90. i początek nowego stulecia. Mimo że na rynku znajdziesz mnóstwo mlecznych kanapek, jesteśmy pewni, że domowa wersja tej słodkości będzie smakować zdecydowanie najlepiej. Myślimy, że jesteś gotowa lub gotowy do zapoznania się ze szczegółami przepisu na mleczną kanapkę. Oto one!

Mleczna kanapka – przepis Kuchni Lidla

Zanim przejdziemy do szczegółowego opisu przygotowana mlecznej kanapki, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie niezbędne składniki i akcesoria – mikser, formę, papier do pieczenia i blender. Wcześniej też podgrzej wodę – na dalszym etapie gotowania będziesz jej potrzebować.

Co dalej? W pierwszej kolejności musisz zająć się ciastem biszkoptowym. W tym celu rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę (pamiętaj o dodawaniu cukru), żółtka z kolei połącz z kakao i skrobią. Gdy te drugie zamienią się w kakaową masę, możesz wymieszać je z uprzednio ubitymi białkami. Takie ciasto na mleczną kanapkę możesz teraz umieścić w formie (nie zapominaj o papierze). Niech piecze się przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Oto na drodze do mlecznej kanapki staje przed Tobą wyzwanie przyrządzenia pysznego kremu. To znaczy, że musisz zalać żelatynę ciepłą wodą (pamiętasz, jak sugerowaliśmy, żeby przygotować ją na samym początku?) i poczekać, aż zgęstnieje. Gdy będzie gotowa, połącz ją z pozostałymi składnikami kremu do domowej mlecznej kanapki – serkiem i napojem wysokobiałkowym, cukrem i odrobiną wody. Jeśli nie uda Ci się zdobyć takiego serka, możesz zastąpić go tradycyjnym twarożkiem. Sojowy napój białkowy natomiast – mlecznym. Jak pewnie się domyślasz, wszystkie składniki musisz bardzo dokładnie zblendować na masę twarogową.

Teraz zgodnie z naszym przepisem na ciasto mleczna kanapka musisz poczekać, aż biszkopt wystygnie, a następnie przeciąć go wzdłuż na całej długości. Na jednej części musisz umieścić krem, a następnie położyć na niego część drugą. W ten sposób przepis na mleczną kanapkę zaczyna ulegać urzeczywistnieniu. Mleczna kanapka nabiera kształtów!

Doskonała wiadomość – pozostał Ci już tylko ostatni punkt naszego przepisu na mleczną kanapkę. I być może właśnie ten najprzyjemniejszy – dekoracja. Do niej niezbędna będzie roztopiona czekolada. W przepisie zalecamy wykorzystanie deserowej, możesz jednak sięgnąć po ulubioną mleczną (a może białą?) oraz wiórki kokosowe. Oczywiście w tym przypadku masz prawo sięgnąć po dowolną posypkę, jednak wtedy przepis będzie nieco odbiegał od oryginału. A warto na samym początku wypróbować przepis Kuchni Lidla!

Inne pomysły na kanapkę mleczną – coś dla eksperymentatorów!

Zakładamy, że doskonale już poznałaś lub poznałeś przepis na domową mleczną kanapkę Kuchni Lidla. Może jednak zastanawiasz się, w jaki sposób możesz zmodyfikować przepis, jeśli szukasz nowych wrażeń smakowych? Mamy kilka pomysłów. Pierwszy z nich to ciasto mleczna kanapka z mlekiem w proszku. Jeśli interesuje Cię ta wariacja na temat oryginału, możesz stworzyć krem do mlecznej kanapki z mlekiem w postaci stałej. W tej sytuacji możesz połączyć mleko w proszku ze śmietaną 30%, cukrem pudrem i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Możesz dodatkowo sięgnąć po twarożek z naszego oryginalnego przepisu… albo zdecydować się na ciasto mleczna kanapka z mascarpone.

Czy chcesz poznać nasze dodatkowe pomysły na pyszną kanapkę mleczną? W takim razie może zainteresować Cię mleczna kanapka z mlekiem w proszku (lub serkiem wysokobiałkowym) i świeżymi lub mrożonymi malinami, które możesz dodać do kremu. Malinowym akcentami możesz wzbogacić recepturę także w inny sposób – pokrywając cienką warstwą konfitury biszkopt.

Kolejny pomysł to mleczna kanapka z orzechowymi akcentami. Żeby przygotować takie słodkie danie, powinnaś lub powinieneś połączyć krem z odrobiną masła orzechowego. Możesz postawić zarówno na masło orzechowe gładkie (smooth), jak i z kawałkami orzechów, czyli crunchy. Wszystko zależy od tego, na co akurat masz ochotę! Jeśli chcesz jeszcze bardziej uświetnić przepis, możesz zaszczycić orzechy odrobiną miodu!

Jeszcze inny pomysł warty sprawdzenia to mleczna kanapka w wersji kawowej. Jak łatwo się domyślić, w tym akurat przypadku krem do kanapki powinien zapoznać się z odrobiną kawy. Ta wersje popularnego deseru zyskuje jeszcze bardziej śniadaniowy charakter!

Oczywiście możesz wpaść na dużo więcej pomysłów na urozmaicenie receptury mlecznej kanapki. Większość nowatorskich rozwiązań polega na wzbogaceniu kremu aromatycznymi dodatkami. Niektóre z propozycji to wanilia, imbir, mięta czy aromaty cytrusowe!

Placek mleczna kanapka i inne propozycje Kuchni Lidla

Czy mleczna kanapka chwilowo zaspokoiła Twoje zmysły i ciekawość? Jeśli tak, dajemy słowo, że może zainteresować Cię kilka innych przepisów na wyszukane słodkości z naszej strony. Paweł Małecki zachęca do zapoznania się z jego pomysłem na deser śliwkowo-czekoladowy, którego smak w bardzo ciekawy sposób wzbogaca mieszanka przypraw korzennych. Inna nietuzinkowa propozycja naszego mistrza słodkości to deser czekoladowo-pomarańczowy z delikatnym ciastem biszkoptowym, syropem klonowym i orzeźwiającą miętą pełniącą funkcję dekoracyjną. A może przepadasz za inspiracjami rodem z przepysznej Italii? W takim razie strzałem w dziesiątkę okaże się deser cassata alla siciliana z orzechami laskowymi i włoskimi, pistacjami, czekoladą, wiśnią i wieloma innymi dodatkami. Zapewniamy – na nudę nie można narzekać! A skoro już jesteśmy przy przysmakach o włoskim rodowodzie, koniecznie zerknij też na przepis na delikatny włoski sernik z ricottą i malinami! Ten przygotowywany na zimno sernik łączy tradycyjne włoskie akcenty z sosem malinowym zdobiącym wierzch ciasta oraz odświeżającą miętą! A może naszła Cię ochota na kremowy włoski torcik? Albo szukasz czegoś na przyjęcie pociechy? W takim razie radzimy dobrze – poznaj jogurtowy, inkrustowany bakaliami torcik cassata alla siciliana. Przywołana propozycja to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też dla oczu. Torcik zgodnie z przepisem udekoruj wiśniami, suszonymi śliwkami, pistacjami oraz patyczkami czekoladowymi i przekonaj się, jak jaką furorę zrobi wśród zaproszonych gości!

Wypróbuj przepis na przebojową mleczną kanapkę i osłodź swój dzień (lub oczaruj ją bliskich). A później wybierz coś jeszcze spośród dziesiątek przepisów, z których słynie Kuchnia Lidla!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!