Brownie

Charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej ciasto o wilgotnej i ciężkiej konsystencji, czyli tzw. brownie, cieszy się coraz większą popularnością również nad Wisłą. Już z daleka daje się rozpoznać po swej ciemnej barwie, a w ustach zyskuje dodatkowo dzięki walorom smakowym.

Klasyczne brownie –  jak je zrobić?

Brownie to ciasto, którego sztukę przyrządzania należy prześledzić krok po kroku. Kluczowym elementem przygotowania brownie z klasycznego przepisu jest roztopienie czekolady, koniecznie gorzkiej. Trzeba wtedy pamiętać, aby nie przypalić lub nie zagotować masy czekoladowej. Równie ważne jest także zachowanie odpowiednich proporcji składników. Co ciekawe, w przypadku brownie mąki potrzeba o wiele mniej niż czekolady i masła. Warto o tym wiedzieć, aby zachować wilgotny środek ciasta. Najprostsze brownie nie wymaga więc w zasadzie wielu składników, choć oczywiście zawsze możemy pokusić się o dodatki, np. w postaci owoców. Brownie z malinami, truskawkami czy też bananami będzie zatem ciekawą propozycją, a jeszcze lepszą wersją tego amerykańskiego ciasta może okazać się brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym. Po więcej wskazówek i porad, jak zrobić pyszne brownie, udajcie się do Kuchni Lidla.

Nietypowe przepisy na brownie – wypróbuj je!

Klasyczne brownie na słodko nie budzi już w zasadzie większych emocji, bo każdy o nim słyszał. Czy jednak wszyscy wiedzą, czym jest fasolowe lub jaglane brownie? Taka wersja amerykańskiego wypieku z pewnością wymaga jeszcze doprecyzowania. Otóż brownie można przygotować również z warzyw. W tym wydaniu brownie powstaje więc najczęściej z czerwonej fasoli, z buraka, z batatów, z cukinii lub z ciecierzycy. Nietypowym rozwiązaniem jest także podanie brownie z kaszy jaglanej. Tym tropem najlepiej też podążać, jeśli zamierzacie upiec brownie bezglutenowe. Przepisy na niecodzienne brownie znajdziecie również w Kuchni Lidla:

Brownie fit – to możliwe!

Jak więc widać, droga do powstania brownie fit wcale nie jest aż taka długa. Warzywne brownie to już połowa sukcesu, aby ciasto zyskało miano dietetycznego przysmaku. A jeśli zależy wam dodatkowo na brownie bez grama cukru, to najprościej użyć jego alternatywy, np. w postaci ksylitolu lub innego zdrowego słodziwa. I gotowe!

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Kuchnia amerykańska

Brownie

wróć do Ciasta

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram