Kuchnia polska - Dania główne - przepisy i pomysły (str. 6):
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.
![Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0248aeec3634-062038ff836f-40277_KL_Kinga_KW07_040222_PHOTO_139854_1250x700.webp)
Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!
![Zielone krokiety z farszem ruskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a8e0afeaf7bb-ef0cd844ea23-Zielone krokiety z farszem ruskim.webp)
Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!
![Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/12ba25eabc3f-ebb4c08df985-Kinga_Wytrawna babka z goszkiem i prosciutto cotto.webp)
Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.
![Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e3377c323d7f-6d2aa38362df-KW03-2022-Karol-Okrasa-Weganskie-kotlety-mielone-z-fasoli-i-pieczarek-1250x700.webp)
Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!
![Potrawka z kurczaka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c3af922a739a-21a576dfe292-kw49-kinga-paruzel-potrawka-z-kurczaka-1243x700.webp)
Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.
![Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/43206facd3b9-33bf7d6ae061-kw42-lidl-knedle-ze-sliwkami-w-polewie-miodowo-migdalowej.webp)
Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków
![Śląska ciapkapusta (panczkraut)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bdb57c49948c-01c4a525c4e6-KW36-karol-okrasa-ciapkapusta-1250x700px.webp)
Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!
![Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/13dcf06d0d2b-ea725a39e525-kw29-kinga-paruzel-moskole-z-ziemniakow-z-twarogiem-i-bryndza.webp)
Tatarskie manty z twarogiem i malinami
Tajemnice kuchni tatarskiej? Odkryj jedną z nich i przygotuj doskonałe manty tatarskie z twarogiem i sosem malinowym! Jeśli raz spróbujesz, na pewno będziesz do nich wracać!
![Tatarskie manty z twarogiem i malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1548db8a7e4f-3f755092af61-kw27-2021-pawel-malecki-tatarskie-manty-z-twarogiem-i-malinami-1250x700.webp)
Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!
![Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/344c6298c367-c4606bc61bcd-kw26-2021-karol-okrasa-placki-ziemniaczane-z-pomocka-szparagowa-1250x750.webp)
Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
![Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7e0d85b405a9-8d42e7164118-kw23-2021-kinga-paruzel-beskidzkie-polesniki-placki-ziemniaczane-pieczone-w-kapuscie_1250x700.webp)
Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!
![Wegańska kapusta faszerowana](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bb281bc8a410-7a0df814dada-kw20-Wegańska-kapusta-faszerowana-kinga-paruzel.webp)