Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY FASOLĘ
Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy i wlewamy świeżą wodę tak, aby dobrze zakryła fasolę (ok. 3 cm nad fasolę). Zagotowujemy bez pokrywki i gotujemy w ten sposób przez 10 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola zmiękła.
KROK 2: KROIMY KURCZAKA
W czasie, gdy fasola się gotuje, kroimy kurczaka w kostkę i doprawiamy solą. Odstawiamy na bok.
KROK 3: SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA
Dymkę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka, dymkę i czosnek. Smażymy do zarumienienia.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Kiedy fasola będzie miękka, odlewamy wodę. Do fasoli dodajemy kurczaka, marchewkę i odsączoną kukurydzę. Zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż marchewka zmięknie.
Danie podajemy posypane natką pietruszki i kawałkami papryczki chili lub słodkiej papryki.
Zobacz podobne
przepisy
Fasolka szparagowa z gremolatą
Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.
Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.
Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!
Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Wigilijny makowiec
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
283 dni temu
super
odpowiedz