
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY FASOLĘ
Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy i wlewamy świeżą wodę tak, aby dobrze zakryła fasolę (ok. 3 cm nad fasolę). Zagotowujemy bez pokrywki i gotujemy w ten sposób przez 10 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola zmiękła.
KROK 2: KROIMY KURCZAKA
W czasie, gdy fasola się gotuje, kroimy kurczaka w kostkę i doprawiamy solą. Odstawiamy na bok.
KROK 3: SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA
Dymkę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka, dymkę i czosnek. Smażymy do zarumienienia.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Kiedy fasola będzie miękka, odlewamy wodę. Do fasoli dodajemy kurczaka, marchewkę i odsączoną kukurydzę. Zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż marchewka zmięknie.
Danie podajemy posypane natką pietruszki i kawałkami papryczki chili lub słodkiej papryki.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sos do pizzy
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Papryka faszerowana z oliwkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
525 dni temu
super
odpowiedz