Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • naczynie żaroodporne z pokrywką (ok. 2-2,5 l pojemności)
  • małą patelnię
  • durszlak

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: KROIMY CEBULĘ

Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w plastry lub pióra.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI

Pieczarki wsadź do durszlaka i starannie je umyj, aby pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Czyste grzyby odłóż na bok, aby ociekły z nadmiaru wody.

KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ

Na patelni rozpuść masło wraz z olejem. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć do niego cebulę. Smaż, aż do momentu, gdy cebula zacznie robić się szklista.

KROK 4: KROIMY PIECZARKI

Pieczarki pokrój na plastry, a potem wrzuć na patelnię. Wymieszaj z cebulą i pozwól im się smażyć, aż do momentu, w którym wyparuje z nich część wody.

KROK 5: PRZYPRAWIAMY PIECZARKI I CEBULĘ

Dopraw pieczarki i cebulę odrobiną soli, pieprzu oraz majerankiem, zielem angielskim oraz miodem, a potem wymieszaj. Pozwól im się podsmażać jeszcze przez 2-3 minuty.

KROK 6: UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU ŻAROODPORNYM

W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż kiełbasę, a następnie przykryj ją warstwą pieczarek i cebuli. Delikatnie wszystko wymieszaj.

KROK 7: WKŁADAMY NACZYNIE DO PIEKARNIKA

Naczynie przykryj pokrywką, a następnie wsadź je do pieca. Całość piec przez ok. godzinę.

KROK 8: PIECZEMY KIEŁBASKI BEZ POKRYWKI

Po upływie wyznaczonego czasu, ściągnij pokrywkę z naczynia, wymieszaj i kontynuuj zapiekanie przez 30 minut już bez nakrycia. Kiełbasa powinna się w tym czasie zarumienić, a wszystkie składniki mocno skarmelizować

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Biała kiełbasa z pieczarkami — świąteczna klasyka o długiej historii

Biała kiełbasa z pieczarkami to niezwykle proste danie, które zachwyca swoim swojskim smakiem. Ta potrawa gości na wielkanocnych stołach nie bez powodu, gdyż stanowi część naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Skąd w ogóle pomysł na kiełbasę z pieczarkami i cebulą i jak to danie znalazło się w świątecznym jadłospisie?

Historia białej kiełbasy jako cenionego rodzaju wędliny sięga setki lat wstecz. Nie do końca wiadomo, kto odpowiada za wymyślenie tego specjału, jednakże w źródłach spotkać można jedną z przypowieści, która wskazuje Seppa Mosera jako twórcę białej kiełbasy. Podobno Sepp, właściciel gospody, podczas przygotowywania kiełbasy dla swoich gości, zauważył brak baranich jelit, które zazwyczaj były używane do wyrobu tego popularnego wyrobu. Nie mając innych opcji, postanowił skorzystać z dostępnych jelit wieprzowych. Zamiast tradycyjnego wędzenia, sparzył je jedynie wrzątkiem i w takiej formie zaserwował gościom.

Ku jego zaskoczeniu i radości gości, biała kiełbasa w nowym wydaniu zdobyła natychmiastową popularność. Ten eksperyment zaowocował stworzeniem unikalnej wędliny! Kiełbasa ta została nazwana Weíßwurst, co dosłownie oznacza „biała kiełbasa” w języku niemieckim. W swojej tradycyjnej formie skomponowana jest z mięsa cielęcego, słoniny oraz aromatycznych przypraw, takich jak cebula, pietruszka, gałka muszkatołowa i skórka cytrynowa, jednakże dziś można ją spotkać także w znacznie uproszczonej, choć równie smacznej wersji.

Biała kiełbasa szybko dotarła także do państwa Słowian (Polski), w którym szybko stała się jednym z najpopularniejszych dań mięsnych. Tradycja przygotowywania białej kiełbasy sięga w naszym kraju średniowiecza, a podawanie jej na Wielkanoc związane jest z prozaicznym powodem, jakim jest fakt, że w okresie postu wielkanocnego mięso było uznawane za luksus. Niewiele osób mogło sobie pozwolić na zakup całej świni lub innego cielęcia, dlatego też kupowali je w małych ilościach i mieszali wraz z podrobami oraz słoniną. Taką mięsną, białą kiełbasę mógł przyrządzić każdy, niezależnie od warunków i statusu społecznego. Pieczona kiełbasa biała zyskała symboliczne znaczenie i stała się obowiązkowym elementem wielkanocnej uczty.

Przygotowanie białej kiełbasy na Wielkanoc oraz inne święta było praktykowane również ze względu na prostotę całego procesu. Kiełbasa nie wymagała długiego wędzenia czy dojrzewania, co czyniło ją jeszcze bardziej dostępną dla szerokiego grona ludzi. Wraz z rozwojem technik kulinarnych, do kiełbasy zaczęto dodawać też inne składniki, takie jak tytułowa cebula oraz pieczarki.

Stosunkowo tania w przygotowaniu biała kiełbasa pieczona z pieczarkami (lub leśnymi grzybami) i cebulą zdobyła szczyt swojej popularności w czasach PRL-u i wraz z sałatką jarzynową była chętnie podawana w trakcie Wielkanocy. Pieczona biała kiełbasa w towarzystwie pieczarek i skarmelizowanej cebuli to wyjątkowe danie, pełne aromatów, stanowi integralną część polskiej kuchni i naszej tożsamości. Spróbuj przygotować pyszną białą kiełbasę z pieczarkami z naszego przepisu, a na pewno zachwycisz wszystkich domowników tym niepozornym daniem!

Pyszna biała kiełbasa z pieczarkami z różnymi dodatkami

Przygotowanie białej kiełbasy z pieczarkami i cebulą z piekarnika z naszego przepisu jest dziecinnie proste. Kluczem do uzyskania idealnego smaku są rzecz jasna składniki — zadbaj o to, aby były jak najlepszej jakości i pierwszej świeżości, a na pewno wyczujesz tę jakość podczas posiłku. Do pieczenia wybierz wysokiej jakości białą kiełbasę, najlepiej cielęcą. Przed pieczeniem warto delikatnie naciąć skórkę na kiełbasie, aby ułatwić proces pieczenia i umożliwić wnikanie do środka wszystkich aromatów. Jeśli masz czas, chęci oraz odrobinę wprawy, możesz pokusić się o przygotowanie kiełbasy samodzielnie – to tylko wydaje się skomplikowane!

Bardzo ważne są także dodatki i przyprawy, dzięki którym biała kiełbasa z cebulą pieczona w piekarniku nabiera bogatszego smaku i aromatu. W klasycznej wersji tego dania używana jest tylko sól, pieprz oraz majeranek, ale potrawa ta smakuje dobrze także z dodatkiem miodu, sosu sojowego czy musztardy. Jeśli chcesz, aby Twoja biała kiełbasa z piekarnika z cebulą nabrała wyjątkowego charakteru, zmieszaj ze sobą te wszystkie składniki, by stworzyć pyszną marynatę, którą zalejesz podpieczoną kiełbasę. Tak przygotowane składniki wspaniale wydobędą smak kiełbasy, nadając całej potrawie delikatnej słodyczy.

Z czym serwować białą kiełbasę z cebulą robioną w piekarniku w wersji tradycyjnej, jak i eksperymentalnej? Potrawę tę można podać na różne sposoby, kreatywnie zestawiając ją z mniej lub bardziej oczywistymi dodatkami. Jeśli chcesz uczynić z niej pełnoprawne, główne danie, zaserwuj ją z delikatnie przyrumienionymi, chrupiącymi ziemniakami. Chcesz nieco poeksperymentować?

Zamiast podawania kiełbasy z dodatkiem pieczywa, umieść ją w środku, np. w chrupiącej bagietce lub bułce. Jeśli preferujesz coś bardziej klasycznego, podawanie białej kiełbasy z cebulą i pieczarkami z delikatnym purée ziemniaczanym będzie doskonałym wyborem. To jedno danie, a tyle możliwości — zdecyduj, który sposób podania najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom!

Biała kiełbasa z pieczarkami — jak ją zrobić?

Jak upiec białą kiełbasę w piekarniku z cebulą po mistrzowsku? Przygotowanie białej kiełbasy pieczonej z cebulą i pieczarkami to sztuka, która wymaga pewnych trików, by osiągnąć jeszcze lepszy smak. Profesjonalni kucharze zalecają delikatne pieczenie kiełbasy w termoobiegu, aby zachować soczystość mięsa.

Aby kiełbasa biała surowa pieczona z pieczarkami i cebulą miała chrupiącą skórkę, warto zacząć piec ją w wyższej temperaturze, a pod koniec pieczenia delikatnie ją obniżyć i zdjąć pokrywkę. W ten sposób kiełbasa równomiernie się przyrumieni z zewnątrz i pozostanie soczysta od środka.

Jak długo piec białą kiełbasę w piekarniku? Nasz przepis na białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą i pieczarkami mówi, że kiełbasę należy piec dwustopniowo przez łączne 1,5 godziny. Ważne jest, aby monitorować proces pieczenia, aby uniknąć przesuszenia kiełbasy. Delikatne podlewanie mięsa w trakcie pieczenia np. bulionem mięsnym nada mu więcej charakteru. Nie zapomnij także o przyprawach! Tak przygotowana kiełbasa pieczona biała z cebulą i pieczarkami na pewno zachwyci Cię swoim unikatowym smakiem i aromatem!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!