Kuchnia polska - Naleśniki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!
Naleśniki — potrawa dla każdego
Naleśniki to cienkie placki z ciasta (najczęściej pszennego), które większości kojarzą się z domowymi obiadami na słodko. Faktycznie, naleśniki stanowią świetną podstawę do słodkich, deserowych kompozycji, ale równie pysznie smakują w wersji wytrawnej. Jeśli raz przygotujesz słone naleśniki, to z pewnością staną się one obowiązkowym elementem Twojego jadłospisu. Ale jak je przygotować i skąd brać inspirację do przepisów na naleśniki na słono?
Kluczem do sukcesu w przypadku naleśników jest odpowiednie ciasto. Tradycyjnie do naleśników używa się mąki pszennej, jednak coraz częściej jest ona zastępowana innymi odmianami mąki. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić naleśniki wytrawne na obiad, to weźcie pod uwagę również inne rodzaje mąki np. żytnią, gryczaną, orkiszową czy kukurydzianą.
Doskonałą propozycją, nie tylko ze względów zdrowotnych, będą np. fit naleśniki na słono w wersji bezglutenowej. Nie dość, że mogą ich skosztować osoby nietolerujące glutenu, to na dodatek będą także ciekawą (często także mniej kaloryczną) alternatywą dla wszystkich smakoszy tego dania. Warto zatem od czasu do czasu spróbować naleśników gryczanych, z mąki ryżowej lub kukurydzianej. Dla tych, którzy nie są jeszcze gotowi na zupełną odmianę, Kuchnia Lidla podaje przepis na galettes z grzybami i szynką, które przygotowywane są na bazie mąki pszennej i gryczanej.
A co z osobami zmagającymi się z uczuleniem na laktozę? Naleśniki bez mleka krowiego tylko z pozoru wydają się być sporym wyzwaniem kulinarnym. W Kuchni Lidla znajdziesz szereg ciekawych przepisów na naleśniki słone w wersji wegańskiej, które nie zawierają w składzie mleka i innych produktów odzwierzęcych. Mleko w przepisie na naleśniki wytrawne najlepiej zastąpić wodą gazowaną lub mlekiem roślinnym. Taka opcja przypadnie do gustu także osobom uczulonym na laktozę.
Wśród naszych przepisów znajdziesz także receptury na naleśniki wytrawne wegetariańskie, a także sycące naleśniki zapiekane na słono. Wystarczy, że wybierzesz odpowiedni filtr, a w mig znajdziesz inspiracje do stworzenia pysznych posiłków z naleśnikami w roli głównej!
Naleśniki na słono bez mięsa — opcja dla wegetarian, ale nie tylko
Obiad bez mięsa — czy tak się da? Ależ oczywiście! Przygotowując naleśniki na słono bez mięsa, można uzyskać przepyszne i pełnowartościowe dania, które zasmakują nie tylko osobom na diecie roślinnej. By stworzyć dobre naleśniki na słono, należy zacząć od ciasta. W Kuchni Lidla znajdziesz przepisy na ciasto z różnych rodzajów mąki, idealne do słonych faszerowanych naleśników, krokietów i innych naleśnikowych potraw bez dodatku mięsa.
Z czym podawać naleśniki na słono? Farsz do naleśników wegetariańskich można przygotować dosłownie ze wszystkiego — gulaszu, sosu do spaghetti, świeżych warzyw i serów. Bez mięsa można przygotować nie tylko cienkie faszerowane placki, ale także bardziej wyszukane dania z naleśników takie jak zapiekane naleśniki ratatouille i wegańskie krokiety ze szpinakiem.
W Kuchni Lidla znajdą się także przepisy na naleśniki na ostro, które zachwycą wszystkich fanów pikantnych potraw, a także zadziwiające receptury na niekonwencjonalne połączenia smakowe takie jak naleśniki z twarogiem w wersji na słono! Oto kilka innych ciekawych sposobów naleśniki bez grama mięsa:
- Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
- Naleśniki ze szparagami
- Pieczony naleśnik z serem carre de lest
Fit naleśniki — wytrawne i na słodko
Naleśniki na mące pszennej są dość kalorycznym daniem, bo w 100 gramach zawierają blisko 230 kalorii. Jeśli policzymy również wchodzące w ich skład dodatki, zwłaszcza te słodkie, to ich kaloryczność znacznie wzrośnie. Dobrze jest więc zastanowić się, jak przygotować ciasto na naleśniki wytrawne i na słodko w wersji fit, a także, z czym jadać naleśniki będąc na diecie.
Istotną kwestią jest sam wybór mąki. Jakiej mąki najlepiej więc używać do przygotowania naleśników dietetycznych? Najlepszym wyborem będą różne rodzaje mąki pełnoziarnistej. Świetną alternatywą dla mąki pszennej jest również mąka bezglutenowa, np. ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Żeby dania z naleśników były niskokaloryczne, warto rozważyć przygotowanie ich na wodzie zamiast mleku. W ten sposób zredukujesz nieco kaloryczność, a fit naleśniki - te wytrawne i na słodko staną się lekkostrawne.
Gdy już uda Wam się przygotować odpowiednie ciasto, to staniecie przed wyborem dodatków. Jaki farsz wybrać, by przyrządzić pyszne naleśniki na obiad lub kolację w wersji dietetycznej? Podejdź do tego kreatywnie — wybierz składniki, które lubisz jeść i spróbuj przygotować z nich nadzienie do naleśników. Naleśniki na słono genialnie smakują z serem i szynką lub pieczarkami. Jeśli wybierzesz do nich szynkę drobiową i ser w wersji light, uzyskasz równie pyszne danie w wersji fit. Możesz także przyrządzić z nich krokiety po meksykańsku albo aromatyczne naleśniki po włosku z sosem pomidorowym.
Potrzebujesz konkretnych pomysłów na to, z czym jeść naleśniki na słodko i wytrawnie, aby cały czas pozostawać fit? Spróbujcie propozycji Kuchni Lidla na:
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
- Kolorowe naleśniczki
- Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku z dodatkiem mąki gryczanej
Dania z naleśników — kompozycje, które Cię zachwycą
Naleśniki wytrawne świetnie smakują w tradycyjnej, składanej wersji, ale z ich udziałem można przygotować także bardziej skomplikowane dania i uzyskać kompozycje smakowe, które staną się ozdobą każdego stołu. Naleśniki na wytrawnie można zawinąć w krokiety, zapiec, pokroić w roladki albo poszatkować na makaron — możliwości jest tak wiele! Ich uniwersalność sprawia, że wytrawne naleśniki mogą stać się kreatywną płaszczyzną dla smakowych eksperymentów.
Przygotowaliśmy dla Was kilka smakowitych pomysłów na naleśniki wytrawne w ciekawej odsłonie, które swoją formą różnią się od klasycznych nadziewanych placków. Poznaj najlepsze przepisy na wytrawne naleśniki, które sprawdzą się na obiad i śniadanie:
- Quesadillas z awokado
- Zapiekane enchiladas z mięsem mielonym i mango
- Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
- Zielone krokiety z farszem ruskim
Naleśniki wytrawne
Z czym jeszcze można jeść naleśniki wytrawne? Farsze do naleśników wytrawnych da się przygotować z wielu ciekawych produktów, które z pozoru wydają się nie pasować. Do tej grupy składników należą ryby, sery pleśniowe, ostre papryczki, fasola i chrzan. Nie wierzysz, że produkty te mogą doskonale współgrać z naleśnikowym ciastem?
Pozwól nam się zaskoczyć! Wybraliśmy dla Ciebie dwa przepisy na naleśniki wytrawne, które zawierają wszystkie te nietypowe składniki. Uwierz nam! Te naleśniki zachwycą Cię swoją złożonością smaków i aromatów: