Kuchnia polska - Roladki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.
![Roladki z karpia gotowane na parze](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fd0fb92b357e-ac0f3d7187d3-kw50-2022-kinga-paruzel-roladki-z-karpia-gotowane-na-parze.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Zwijane zrazy wołowe
Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.
![Zwijane zrazy wołowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2523053b6585-4bc7a679d119-BS_ONLINE_KW2_KAROL_ZRAZY_178532_RGB_OK_1250x700.webp)
Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.
![Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/81b98394492c-65d06cf408-KW_16_KAROL_racuchy_z_szynka_17239301690_poziom_rgb_ok.webp)
Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!
![Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e493f15905d3-3dd9eb400f-KW_02_KAROL_Klopsiki-z-miesa-mielonego-z-szynka-serem-feta-i-szpinakiem-w-sosie-pomidorowym_278188_poziom_rgb_got.webp)
Najlepsze przepisy na roladki
Na roladki istnieje wiele przepisów, dlatego też występują w aż tylu wersjach. Możliwości ich przyrządzania są nieograniczone!
Zazwyczaj podstawą roladek w przepisie jest mięso. Spotkacie się zatem z roladkami drobiowymi, wołowymi czy też wieprzowymi. Wśród tych ostatnich najpopularniejsze są roladki z karkówki, a przede wszystkim roladki schabowe, które często przyrządzane są z pieczarkami.
Wielbicielom drobiu warto natomiast polecić roladki z kurczaka, doskonale komponujące się ze szpinakiem czy z serem, jak w przepisie Kuchni Lidla na roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym. Koniecznie skosztujcie również roladek z indyka:
A jeśli jesteście smakoszami ryb, to roladki z łososia smakują naprawdę wybornie! Wypróbujcie przepis Kuchni Lidla na roladki z wędzonego łososia z jabłkiem.
Doskonałym składnikiem roladek jest również szpinak. Sięgnijcie po przepisy na roladki szpinakowe Kuchni Lidla, a na pewno nie pożałujecie!
- roladki ze szpinakiem i z szynką: roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- roladki schabowe w sosie ze szpinakiem: roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Zamiast ze szpinakiem możecie też pokusić się o przygotowanie roladek z pieczarkami.
Po więcej pomysłów na roladki, w tym również bardzo szybkie w wykonaniu, jak roladki z ciasta francuskiego, zajrzyjcie do Kuchni Lidla:
Pamiętajcie, że zaoszczędzicie mnóstwo czasu, jeśli zdecydujecie się serwować roladki na zimno. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się roladki podane w galarecie.
Jak zrobić roladki?
Roladki, wbrew pozorom, nie są trudne w przygotowaniu. Aby wiedzieć, jak zrobić roladki schabowe, wołowe czy z kurczaka, trzeba jedynie opanować dość wymagającą sztukę ich zwijania. Reszta, czyli farsz, dopełni całości kompozycji.
W przypadku wołowiny warto ponadto zasięgnąć informacji, jakie mięso najlepiej nada się na roladki wołowe. Nie każda część tuszy będzie bowiem odpowiednia. Plastry mięsa na roladki powinny być cienkie i dobrze rozbite w poprzek włókien, a jednocześnie zwarte w strukturze. Na to danie poleca się więc wybierać polędwicę, karkówkę lub udziec wołowy.
Nieco trudniej jest z drobiem, który z zasady charakteryzuje się delikatnym mięsem. Jak więc zawijać roladki z kurczaka czy indyka? Ciasno, pamiętając, aby dokładnie zawinąć brzegi do środka roladki. Podobnie zresztą postępuje się z tortillą. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić roladki z tortilli, to posłużcie się wykałaczkami, które znacznie ułatwią sprawę.
Mimo tak szerokiego wyboru mięs najczęściej przyrządza się roladki ze schabu. Dla wielu osób ważne jest więc, czym faszerować roladki schabowe, a w dalszej kolejności – jak długo dusić lub piec roladki schabowe w piekarniku. Po te, jak i inne wskazówki, np. jak długo piec roladki z kurczaka, sięgnijcie jak zwykle do niezawodnej Kuchni Lidla.