zobacz film Roladki z karpia gotowane na parze

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY FARSZ

Do misy urządzenia wkładamy przekrojoną na pół cebulę, suszone pomidory i śliwki. Wybieramy program gotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/5 sekund/prędkość 6. Następnie za pomocą szpatuły zgarniamy składniki z boków naczynia, dodajemy oliwę i masło. Ustawiamy program gotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/3 minuty/prędkość1/temperatura 110°C.

Dodajemy mrożone grzyby, kremy z grzybów i ponownie gotujemy, wybierając gotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/5 minut/prędkość 1/temperatura 110°C.

KROK 2: ROZDRABNIAMY FARSZ

Kiedy farsz skończy się gotować, dodajemy 1 łyżkę miodu, orzechy włoskie i doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, wybierając program gotowanie według ustawień własnych/rozdrabnianie/4 sekundy/prędkość 7. Całość ponownie podsmażamy, wybierając program gotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/5 minut/prędkość 1/temperatura 110°C.

Farsz przekładamy do miski i myjemy kielich robota kuchennego.

KROK 3: ZAWIJAMY ROLADKI Z KARPIA

Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim rybę. Pietruszkę dość drobno siekamy i nacieramy nią karpia. Do kielicha robota wlewamy ok. 500 ml ciepłej wody. Na robocie umieszczamy nakładkę do gotowania na parze, którą delikatnie smarujemy oliwą.

KROK 4: GOTUJEMY ROLADKI NA PARZE

Filety z karpia pokrywamy farszem i delikatnie zawijamy od węższej do szerszej części. Gotowe roladki umieszczamy na nakładce do gotowania na parze zwinięciem do dołu. Przykrywamy pojemnik pokrywą i wybieramy program gotowanie na parze/20 minut/120°C. Kontrolujemy, czy ryba jest ugotowana.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy przekłuć roladki wykałaczkami, aby na pewno się nie rozwinęły.

KROK 5: PODAJEMY ROLADKI

Cytrynę kroimy w plastry. Roladki przekładamy na talerz i ozdabiamy plastrami cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!