Kuchnia polska - Dania z warzyw - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kotlety z selera
Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.

Kotlety z bakłażana
Delikatne plastry bakłażana w chrupiącej i aromatycznej panierce z mielonych pestek dyni i sera grana padano. Brzmi jak pyszny obiad? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis Darii!

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!


Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Kapusta z grochem
Kapusta? Tylko z grochem! To klasyczne połączenie znane z wieczerzy wigilijnych, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz już w 10 minut.


Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!

Fasolka szparagowa z gremolatą
Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Dania z warzywami – przepisy
Dania z warzyw są idealnym pomysłem na obiad czy kolację. Ich różnorodność potrafi zaskakiwać, dlatego wygodnie jest dysponować sprawdzonymi przepisami na dania z warzywami – dzięki temu szybko i łatwo przygotujemy smaczny posiłek. Jeśli więc nie macie pomysłu na danie z warzyw na obiad, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla.
Dania z warzyw – przepisy:
- zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoa
- frytki z warzyw z dipem sezamowym
- udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- warzywa w tempurze
- ratatouille
Do najmniej wymagających i czasochłonnych potraw należą z pewnością dania warzywne jednogarnkowe. Dzięki nim na przygotowaniach obiadu czy kolacji spędzicie w kuchni niecałą godzinę. Oto propozycje Kuchni Lidla:
Równie proste w wykonaniu jest danie z warzyw na patelnię, zwłaszcza to przygotowywane z wykorzystaniem techniki szybkiego smażenia na dużym ogniu. W Kuchni Lidla możecie zainspirować się m.in. przepisem zaczerpniętym z tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu, tj. warzywami stir-fry po tajsku.
Dania z warzyw najczęściej jednak kojarzą się z dietetyczną kuchnią, którą preferują osoby dbające o linię. I choć taka opinia powoduje, że dania warzywne występują głównie w wersji fit, to przecież przepisy na dania z warzyw niekoniecznie muszą być dietetyczne. Wybór należy do Was!
Jakie dania z warzyw?
Pomysłów na dania z warzywami może być naprawdę wiele, o czym możecie przekonać się, odwiedzając Kuchnię Lidla. Od zapiekanek makaronowych z warzywami i mozzarellą po potrawy mięsne i rybne z dodatkiem warzyw, takie jak np. kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym czy łosoś w warzywach na ostro. Znaczną ich część stanowią również zupy, np. zupa kalafiorowa czy krem z dyni. Jedynym ograniczeniem w przypadku dań z warzywami może być Wasza wyobraźnia!