Łatwe przepisy - Dżemy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.
Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!
Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.
Wiosenny dżem truskawkowy
Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!
Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!
Dżem z boczku
Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!
Dżem gruszkowo-cynamonowy
Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!
Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!
Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.
Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.
Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.
Tradycyjne dżemy – wybieramy najpopularniejsze przepisy!
Owoce to podstawa każdego dżemu! To dzięki nim są aromatyczne i przepełnione słodyczą. Trudno się bez nich obyć podczas śniadania albo obiadu na słodko. Aby więc tradycji stało się zadość, Kuchnia Lidla przygotowała mnóstwo przepisów na dżemy owocowe, po które warto sięgać w sezonie letnio-jesiennym, np. dżem z malin i rabarbaru. Koniecznie sprawdźcie pozostałe przepisy na:
- dżem gruszkowo-cynamonowy
- dżem z włoskich śliwek
- dżem z mango z imbirem
- dżem bananowo-bazyliowy
- dżem z bananów z białą czekoladą
- dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- dżem nektarynkowy z wanilią
- dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Czy dżemy trzeba pasteryzować?
Dżemy to wdzięczna kategoria przetworów, które nie wymagają dużych nakładów pracy. Oprócz nieskomplikowanych zwykle przepisów, które nie budzą większych wątpliwości, pojawia się czasami jedynie prosty dylemat do rozwiązania dotyczący konserwacji dżemów. Wiele osób zastanawia się bowiem, czy dżemy trzeba pasteryzować, aby mieć pewność, że przetrwają do zimy w nienaruszonym stanie. Otóż, okazuje się, że, podobnie jak w przypadku konfitur, można ten zabieg pominąć. Wystarczy gorący jeszcze dżem umieścić we wcześniej umytym, wyparzonym i osuszonym słoiku, a następnie szczelnie zakręcić wieczko i odwrócić słoik do góry dnem. Jeśli jednak chcesz być pewien, że twoje dżemy w słoikach długo postoją, skorzystaj z praktycznych wskazówek: