Łatwe przepisy - Przetwory warzywne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!
Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!
Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!
KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!
Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!
Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.
Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!
Cukinia marynowana słodko-kwaśna
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!
Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!
Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.
3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!
Rodzaje przetworów warzywnych
Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania rozmaitych przetworów warzywnych. Świadczą o tym liczne przykłady przepisów w Kuchni Lidla, gdzie spotkacie się z całą gamą pomysłów na przetworzenie warzyw, które można zajadać zimą.
Podstawą przygotowań do okresu jesienno-zimowego były, są i będą kiszonki. Kiszenie ogórków, kapusty i buraków to już tradycja w polskich domach, dlatego warto skorzystać z kilku sprawdzonych receptur Kuchni Lidla na ogórki kiszone, ogórki małosolne, domową kapustę kiszoną czy też kiszone buraki z anyżem i goździkami. Kisić można jednak o wiele więcej warzyw, bo również cukinię, pieczarki, paprykę, rzodkiewki, marchewkę czy cebulę. Jak się okazuje, Kuchnia Lidla jest tu specjalistą, bo proponuje przepisy z tej kategorii. Sięgnijcie po przepis na kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby oraz 4 sposoby na warzywne przetwory. A jeśli jesteście miłośnikami kuchni azjatyckiej, to z pewnością przypadną wam do gustu propozycje kiszonki orientalnej oraz dodatku do dań kuchni koreańskiej, tzw. kimchi.
Wśród przetworów warzywnych, których nie powinno zabraknąć w waszej spiżarni, powinny znaleźć się również te o konsystencji sosów. Należą do nich z pewnością ketchup domowej roboty czy też gęsty sos będący przysmakiem kuchni indyjskiej, czyli tzw. chutney, który możecie przygotować np. z pomidorów i mango. Możecie być pewni, że z Kuchnią Lidla nigdy nie zabraknie wam pomysłów na smaczne przetwory warzywne!