Rodzinne przepisy - Konfitury - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!

Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Przepisy na pyszne konfitury owocowe – sprawdź nasze propozycje!
Owoce to podstawa konfitur. Bez ich słodyczy, kolorów i właściwości nie wyobrażamy sobie prawdziwych konfitur. Kuchnia Lidla podpowiada, z jakich owoców można przyrządzić pyszne konfitury. Tylko spójrzcie!
Konfitury – przepisy:
- konfitura z truskawek: zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- konfitura z wiśni: konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- konfitura z pomarańczy: aromatyczna konfitura pomarańczowa
- konfitura z moreli: konfitura morelowo-miodowa
- konfitura z czerwonej porzeczki: konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- konfitura z borówek:
- konfitura czereśniowa z nasionami chia
- konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- konfitura cytrynowa
- konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- kokosowa konfitura z mango
Niekonwencjonalne konfitury – ciekawe pomysły na przetwory!
Niektórych zaskoczy jednak fakt, że bazą do powstania konfitur mogą być nie tylko owoce, ale również warzywa, a nawet kwiaty czy zioła. I choć z reguły trudno opisać smak konfitury z pigwy, płatków dzikiej róży albo jarzębiny, to rzeczywiście takie przysmaki również istnieją. Dzięki przepisom Kuchni Lidla przygotujecie kilka nietypowych konfitur. Sprawdźcie pomysły na:
- konfiturę z dyni: konfitura dyniowo-gruszkowa
- konfiturę z rabarbaru: konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- konfiturę z pomidorów i cebuli: konfitura z pomidorów z curry
Czym różni się konfitura od dżemu?
Wbrew pozorom konfitura a dżem to nie to samo. Czym zatem różni się konfitura od dżemu? Warto wiedzieć, że konfitura zawiera więcej owoców czy też składników, które stanowią jej bazę. Ponadto do jej przyrządzenia nie używa się żadnych zagęszczaczy typu żelatyna, jak zdarza się to w przypadku dżemu. Tę funkcję spełnia tutaj jedynie syrop powstały z zagotowania wody z cukrem. I wreszcie konfitura wymaga wielu etapów przygotowań, od gotowania po smażenie, podczas gdy dżem uzyskuje się, gotując rozdrobnione owoce z dodatkiem cukru.