Kasza jaglana

Szturmem zdobyła polską kuchnię i zdążyła zająć w niej już mocną pozycję. Wśród wszystkich odmian kasz to właśnie jaglana jest aktualnie na szczycie kulinarnego rankingu. Nic dziwnego, w końcu oprócz niepodważalnych walorów smakowych cieszy się również dobrą opinią zdrowotną.

Kasza jaglana –  jakie ma właściwości?

Kasza jaglana to produkt, który bez wątpienia warto włączyć do swojej codziennej diety. Kasza jaglana jest wysokoenergetyczna, jak wszystkie kasze i produkty zbożowe. Zawiera jednak dużą ilość błonnika, który daje uczucie sytości. Odpowiednia porcja takiej kaszy wskazana jest w diecie osób, które pragną schudnąć czy stosują dietę redukcyjną. Kasza jaglana zawiera bowiem wiele witamin i minerałów, a przy tym jest bezglutenowa, dlatego nawet osoby dbające o figurę powinny skusić się na jej niewielką ilość od czasu do czasu.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Choć wielu z nas jadło potrawy z kaszą jaglaną, to nie wszyscy wiedzą dokładnie, jak ją gotować. Można oczywiście zrobić to tradycyjnym sposobem, czyli w wodzie, ale polecamy spróbować również kaszy jaglanej gotowanej na mleku. To znakomita baza do przygotowania deserów albo, wzorem owsianki, tzw. jaglanki. W przypadku kaszy jaglanej trudno określić dokładnie, ile powinno się ją gotować. Generalna zasada mówi, że kasza jaglana powinna gotować się do momentu całkowitego wchłonięcia wody czy też mleka, jak kto woli. Na końcu dobrze jest pozostawić ją pod przykryciem do napęcznienia.

Kasza jaglana – 5 najlepszych przepisów

Kaszę jaglaną można jadać zarówno z warzywami, jak i z mięsem, np. z kurczakiem. Przepisów na jej przyrządzenie znajdziecie naprawdę mnóstwo! Aby się w nich nie pogubić, Kuchnia Lidla przygotowała spis tych, które mogą się wam przydać nie tylko wtedy, gdy chcecie przygotować obiad, ale także deser, a nawet kolację. Spójrzcie tylko!

Zapamiętajcie też, że kasza jaglana jest idealna dla dziecka. Lekkostrawna, bezglutenowa, a na dodatek pełna witamin i składników odżywczych. Czego chcieć więcej dla najdroższych smakoszy kulinarnych? I choć wiadomo, że posiłek składający się z kaszy jaglanej ze szpinakiem niekoniecznie musi przypaść im do gustu, to zawsze warto spróbować. Łączenie kaszy jaglanej z warzywami przynosi wymierne efekty w postaci zdrowych nawyków żywieniowych, które wyrabiacie w dzieciach już od najmłodszych lat. A szpinak? No cóż, zawsze można go zastąpić w daniu z kaszą jaglaną innym warzywem i podać np. z cukinią.

Kasza jaglana na słodko? Koniecznie!

Wszystkim, którzy uwielbiają kaszę jaglaną, nie trzeba mówić, że smakuje także w wersji na słodko. Dzięki temu można ją serwować jako pożywny i zdrowy deser, który na dodatek warto wzbogacić owocami. Kasza jaglana z owocami, np. z bananem czy z jabłkiem, to trafiona propozycja, gdy macie apetyt na coś słodkiego. Kuchnia Lidla zna sposób, aby zaspokoić takie zachcianki, dlatego poleca:

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram