Roszponka jest sałatą o najmniejszych liściach. Warzywo to dawniej było określane jako kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka. Obecnie najczęściej używa się nazwy „roszponka”.
Jak wygląda?
Roszponka ma ciemnozielone, drobne liście. Rośnie dziko i przez długi czas traktowana była jak chwast. Uprawia się ją prawdopodobnie od początku XX wieku. Rośnie niemal na całym świecie.
Jaki ma smak?
Roszponka ma bardzo łagodny, neutralny smak. Najlepiej sprawdza się jako składnik sałatek w stanie surowym.
Jakie ma właściwości?
Zawiera żelazo, potas, beta-karoten oraz witaminy A i C. Tak jak inne sałaty polecana jest diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny.
Wartości odżywcze w 100 g:
•Wartość energetyczna – 21 kcal
• Białko – 2 g
• Węglowodany – 3,6 g
•Tłuszcze – 0,4 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA