Sałata masłowa jest jedną z najpopularniejszych sałat. Charakteryzują ją jasnozielone, miękkie, delikatne liście. Spożywa się ją na surowo.
Jak ją kupować?
Wybierając sałatę w sklepie, powinniśmy zwrócić uwagę na to, by liście nie były zwiędnięte, nie miały zbrązowiałych części. Główki sałaty nie myjemy w całości – rozdzielamy liście i myjemy je osobno. Liści nie należy kroić nożem, by sałata nie straciła kruchości. Aby uzyskać mniejsze fragmenty, rwiemy ją na drobniejsze części.
Jak ją jeść?
Ze względu na delikatny smak jest lubiana przez dzieci. Świetnie smakuje ze śmietaną lub z sosami na bazie jogurtu. Pasuje również do kanapek.
Jak ją przechowywać?
Główkę sałaty powinno się przechowywać owiniętą wilgotnym papierem w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość.
Wartości odżywcze w 100 g sałaty:
• Wartość energetyczna – 15 kcal
• Białko – 1,4 g
• Węglowodany – 2,9 g
• Tłuszcz – 0,2 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA