Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Bułki krótko podpiec na grillu, a następnie porwać na kawałki. Pomidory koktajlowe umyć i przekroić na pół. Dymki oczyścić i pokroić w krążki. Ser mozzarella osączyć i podzielić na kawałki. Półsuszone pomidory osączyć, odlewając przy tym 1 łyżkę oleju. Przygotowane składniki wymieszać w misce.

Odlaną oliwę połączyć z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, umieścić w zakręcanym słoiku, zamknąć i energicznie wstrząsnąć. Doprawić do smaku, wymieszać z sałatką i odstawić na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.

Przed podaniem oberwać listki bazylii. Sałatkę doprawić do smaku i wymieszać z bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Pytania i odpowiedzi dotyczące sałatki caprese

Chociaż wszyscy znają sałatkę caprese, to sposób jej przygotowania wciąż potrafi sprawić problem. W poniższych akapitach postaramy się odpowiedzieć na najbardziej nurtujące i palące pytania dotyczące receptury na sałatkę Caprese. Jak ją zrobić i co powinno się w niej znaleźć?

Z czym jest sałatka caprese?

Z czym jest sałatka Caprese? Według źródeł historycznych sałatka ta jest dziedzictwem kulinarnym regionu Kampania i powstała w 1920 roku na Capri w hotelu Quisisana. Lekka, odświeżająca sałatka, w której skład wchodziła mozzarella z pomidorami i bazylią skropiona oliwą miała zadziwić włoskiego futurystę Filippo Tommaso Marinettiego (naczelnego krytyka kuchni tłustej neapolitańskiej). Sałatka zachwyciła wszystkich uczestników uczty, a wieść o niej szybko rozpowszechniła się po całym półwyspie Apenińskim.

Prosta sałatka składająca się tylko z czterech składników miała odzwierciedlać włoskie barwy — czerwień, biel i zieleń, a do jej przyrządzenia używa się składników najwyższej jakości. Najlepsza Caprese powstaje z mozzarella fior di latte z bawolego mleka, regionalnych pomidorów San Marzano oraz miejscowej oliwy extra virgin. Składniki te z łatwością da się dostosować do naszych polskich warunków, dlatego sałatka ta jest tak chętnie przyrządzaną potrawą także w naszych stronach.

Jaki sos do caprese?

Jaki sos podaje się do Caprese? Sałatka ta w oryginalnej wersji polana była tylko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, jednakże dziś serwuje się ją także z dodatkiem sosu balsamicznego, oliwy czosnkowej lub cytrusowych sosów winegret. Lekka kwasowość doskonale podkreśla kremowy smak sera i słodycz pomidorów, czyniąc sałatkę jeszcze pyszniejszą.

Jak się robi caprese?

Jak się robi Caprese? Oryginalny przepis na Caprese polega na pokrojeniu mozzarelli i pomidora w plastry, które układa się na talerzu i polewa oliwą. Nie jest to jednak jedyny sposób na przyrządzenie tej pysznej, włoskiej sałatki!

Składniki można dowolnie pokroić i wymieszać w misce z oliwą i sosem balsamicznym, albo przygotować z nich salsę, którą potem przyozdobi się przypiekaną bagietkę lub inne pieczywo. Do caprese możesz śmiało dodać inne składniki, takie jak wspomniane w przepisie pół suszone pomidory, szpinak, karczochy, cebulę, oliwki czy kapary.

Z czym podawać caprese?

Zastanawiasz się, z czym podawać swoją Caprese? Wspomniane przez nas dodatki do sałatki caprese to nie wszystko! Do Caprese doskonale pasują owoce morza, a także marynowane pomidorki lub cukinia.

Możesz również pokusić się o przyrządzenie jej z burraty lub stracciatelli  i różnych rodzajów pomidorków koktajlowych. Doskonale spisze się tu także pomidorowa konfitura podawana na ciepło. Baw się i twórz swoje wyjątkowe połączenia — nie zapomnij tylko o pieczywie. Z nim Caprese smakuje najlepiej!

Pytania i odpowiedzi dotyczące sałatki caprese

Chociaż wszyscy znają sałatkę caprese, to sposób jej przygotowania wciąż potrafi sprawić problem. W poniższych akapitach postaramy się odpowiedzieć na najbardziej nurtujące i palące pytania dotyczące receptury na sałatkę Caprese. Jak ją zrobić i co powinno się w niej znaleźć?

Z czym jest sałatka caprese?

Z czym jest sałatka Caprese? Według źródeł historycznych sałatka ta jest dziedzictwem kulinarnym regionu Kampania i powstała w 1920 roku na Capri w hotelu Quisisana. Lekka, odświeżająca sałatka, w której skład wchodziła mozzarella z pomidorami i bazylią skropiona oliwą miała zadziwić włoskiego futurystę Filippo Tommaso Marinettiego (naczelnego krytyka kuchni tłustej neapolitańskiej). Sałatka zachwyciła wszystkich uczestników uczty, a wieść o niej szybko rozpowszechniła się po całym półwyspie Apenińskim.

Prosta sałatka składająca się tylko z czterech składników miała odzwierciedlać włoskie barwy — czerwień, biel i zieleń, a do jej przyrządzenia używa się składników najwyższej jakości. Najlepsza Caprese powstaje z mozzarella fior di latte z bawolego mleka, regionalnych pomidorów San Marzano oraz miejscowej oliwy extra virgin. Składniki te z łatwością da się dostosować do naszych polskich warunków, dlatego sałatka ta jest tak chętnie przyrządzaną potrawą także w naszych stronach.

Jaki sos do caprese?

Jaki sos podaje się do Caprese? Sałatka ta w oryginalnej wersji polana była tylko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, jednakże dziś serwuje się ją także z dodatkiem sosu balsamicznego, oliwy czosnkowej lub cytrusowych sosów winegret. Lekka kwasowość doskonale podkreśla kremowy smak sera i słodycz pomidorów, czyniąc sałatkę jeszcze pyszniejszą.

Jak się robi caprese?

Jak się robi Caprese? Oryginalny przepis na Caprese polega na pokrojeniu mozzarelli i pomidora w plastry, które układa się na talerzu i polewa oliwą. Nie jest to jednak jedyny sposób na przyrządzenie tej pysznej, włoskiej sałatki!

Składniki można dowolnie pokroić i wymieszać w misce z oliwą i sosem balsamicznym, albo przygotować z nich salsę, którą potem przyozdobi się przypiekaną bagietkę lub inne pieczywo. Do caprese możesz śmiało dodać inne składniki, takie jak wspomniane w przepisie pół suszone pomidory, szpinak, karczochy, cebulę, oliwki czy kapary.

Z czym podawać caprese?

Zastanawiasz się, z czym podawać swoją Caprese? Wspomniane przez nas dodatki do sałatki caprese to nie wszystko! Do Caprese doskonale pasują owoce morza, a także marynowane pomidorki lub cukinia.

Możesz również pokusić się o przyrządzenie jej z burraty lub stracciatelli  i różnych rodzajów pomidorków koktajlowych. Doskonale spisze się tu także pomidorowa konfitura podawana na ciepło. Baw się i twórz swoje wyjątkowe połączenia — nie zapomnij tylko o pieczywie. Z nim Caprese smakuje najlepiej!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!