Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Miks sałat przekładamy do dużej miski. Dodajemy mieszankę orzechów i żurawiny. Na wierzch sałatki kruszymy ser feta.
Krem balsamiczny łączymy z oliwą z oliwek, dodajemy pieprz do smaku i gotowym sosem skrapiamy sałatkę.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Zachęcający zapach i świeże, apetyczne składniki – taka właśnie jest sałatka z ryżem i tuńczykiem. Ten przepis to doskonały wybór wszystkich osób, które cenią sobie smaczne, a zarazem lekkie dania. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić sałatkę z dodatkiem tuńczyka i ryżu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.
Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.
Sałatka z makaronem i kurczakiem
To idealna propozycja dla fanów makaronowych sałatek. Treściwa i pełna smaku – doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek lub wypełnienie wrapów!
Sałatka z orzechami włoskimi tylko z pozoru wydaje się trudna w przygotowaniu. Ten składnik genialnie łączy się z wieloma produktami, tworząc dobrą bazę do kulinarnych zabaw i eksperymentów. W jaki sposób skomponować sałatkę z udziałem orzechów? Odkryj tę tajemnicę razem z nami!
Sałatka z orzechami włoskimi — sztuka na talerzu
Sałatka z orzechami to wyjątkowe połączenie smakowe, które doskonale komponuje się ze sporą ilością składników, przez co trudno jest zdecydować się na konkretne produkty. Orzechy dodają sałatce chrupkości i wspaniałej tekstury, którą warto zrównoważyć, wykorzystując miękkie, kremowe i świeże składniki. Jak sprawić, by Twoja sałatka z orzechami włoskimi lub innym ich rodzajem smakowała wybornie? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek!
Sztuka komponowania sałatek wymaga całościowego i kreatywnego myślenia o potrawie. Przyrządzając sałatkę z orzechami włoskimi, piniowymi czy laskowymi, należy zadbać o to, aby każdy ze składników pasował do reszty. To właśnie w ten sposób sałatka z orzechami nabiera wielowymiarowego, pożądanego smaku. Wyobraź sobie, jak ma smakować i staraj się to przełożyć na składniki.
Chciałbyś uzyskać intensywnie słodką kompozycję ze słoną nutą? Postaw na sałatkę z żurawiną, fetą i orzechami. Sałatka wydaje Ci się zbyt mdła? Dodaj do niej zioła i świeże warzywa np. ogórka lub selera naciowego. Sałatka z selera naciowego z żurawiną, orzechami i serem feta ma bardzo odświeżający charakter, dlatego świetnie sprawdzi się latem. A co z zimowymi kompozycjami? Jak wykorzystać orzechy w zimowej sałatce? Dodaj orzechy do intensywnych dodatków — pleśniowych serów, pieczonych warzyw okopowych i dyni, a w kilka chwil stworzysz coś pięknego na talerzu!
Zanurzając się w kulinarny świat tworzenia sałatek, nie zapomnij o dressingu. Sos do sałatki powinien podkreślać piękno i smak wszystkich składników. Postaw na sprawdzone przepisy np. sos winegret albo skomponuj coś mniej oczywistego, np. sos żurawinowy dopasowany do Twojej sałatki.
Sałatka z orzechami włoskimi — przepis, który aż się prosi o różnorodność składników.
Znudziła Cię klasyczna surówka z mixem sałat do obiadu? Spróbuj przyrządzić sałatkę z orzechami włoskimi i rukolą wzbogaconą fetą. Jakie inne składniki pasują do mixu orzechów lub poszczególnych rodzajów orzechów dostępnych w Lidlu? Zacznijmy od samych orzechów. Ten składnik możesz wykorzystać w sałatkach w bardzo ciekawy i kreatywny sposób — zrobić z nich grys albo puder, albo skarmelizować je w miodzie na patelni.
Z czym połączyć orzechy w sałatkach? Najprostszym połączeniem jest dodanie do nich zielonej bazy, a także gruszki i pleśniowego sera. Jeśli przepadasz za bardziej wyszukanymi kompozycjami, możesz spróbować przygotować sałatkę z sera koziego z winogronami z orzechami włoskimi lub kompletnie poszaleć i zrobić pyszną surówkę z selera, żurawiny i orzechów laskowych.
Orzechy bardzo wdzięcznie łączą się z pomidorami, ogórkiem oraz owocami (jabłkami, pomarańczą, grejpfrutem czy wspomnianymi wcześniej winogronami). Dodając do sałatki z orzechami różnorodne składniki, stworzysz potrawę, która zaskoczy Twoje podniebienie. Odważ się i eksperymentuj ze smakiem, bo warto!
Sałatka z orzechami — pomysły i inspiracje
Wymienione wcześniej pomysły na sałatki nie przypadły Ci do gustu? Mamy dla Ciebie jeszcze kilka propozycji na kreatywne wykorzystanie orzechów w sałatkach do obiadu czy kolacji, bez mixu sałat i oklepanych rozwiązań. Te sałatki są nie tylko godne przygotowania, ale także wprowadzenia ich na stałe do swojego jadłospisu.
Na pierwszą ogień idzie sałatka z marynowaną w pomarańczach i syropie cukrowym żurawiną i selerem w stylu azjatyckim oraz makaronem ryżowym z dodatkiem orzeszków ziemnych. Ta azjatycka kombinacja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom kuchni tajskiej. Nasza surówka z selera naciowego z żurawiną to nie Twoja bajka? Spróbuj przyrządzić sałatkę z orzeszkami piniowymi, fetą, suszoną żurawiną i brzoskwiniami.
Jeśli wciąż potrzebna Ci inspiracja, to mamy coś, co rozpali Cię od środka — sałatkę z orzechami pekan, mango, czarną fasolą, grillowaną kukurydzą, papryczkami jalapeno i dużą ilością kolendry. Lekko chrupka, rześka sałatka w meksykańskim stylu dosłownie Cię rozpali za sprawą pikantnej papryczki.
Masz w lodówce tylko kurczaka i korzeń selera? Z ich udziałem możesz stworzyć wspaniałą sałatkę z ziołowym kurczakiem, selerem zapiekanym z parmezanem, suszoną żurawiną oraz pudrem z orzechów laskowych. Do sałatki dodaj odrobinę ziołowego jogurtu i ciesz się jej wielowymiarowym smakiem!
A jeśli naszła Cię ochota na sałatę w bardziej klasycznej odsłonie, skorzystaj z tytułowego przepisu na sałatkę z orzechami oraz żurawiną i wzbogać ją pomidora i ogórka. Proste połączenia są tak niedoceniane, a przecież są równie smaczne, co te bardziej wymyślne.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3313 dni temu
ja robię tak: mieszam ocet balsamiczny z oliwą i miodem w niewielkim słoiku i zawzięcie wstrząsam do połączenia w jednolitą zawiesinę (nadmiar spokojnie może leżeć w lodówce, ale przed ponownym użyciem należy znowu mieszać lub wstrząsać); do gotowych produktów podchodzę z rezerwą - zwykle zawierają jakieś "ulepszacze" - po co mi to? i jeszcze mała uwaga - NIE polecam redukowania objętości octu i miodu przez podgrzewanie - miód w temp. powyżej 40 st. traci wszystkie swoje właściwości poza oczywiście słodkim smakiem - równie dobrze można w takiej sytuacji dodać cukier z wodą zamiast miodu
odpowiedz
3209 dni temu
czyli to zamiast tego kremu tak?
3662 dni temu
Drogi Gościu, krem balsamiczny ma dużo łagodniejszy smak niż ocet. Jeśli nie masz go akurat pod ręką, możesz wymieszać ocet z miodem i zredukować całość na małym ogniu, aż zacznie konsystencją przypominać syrop. Tak przygotowanym sosem możesz skropić sałatkę.
odpowiedz
3664 dni temu
Czy zamiast kremu można użyć octu balsamicznego?
odpowiedz
4005 dni temu
Krem balsamiczny był dostępny w ofercie Deluxe.
odpowiedz
4006 dni temu
sałatka na pewno pyszna, ale w żadnym Lidlu nie mogę dostać kremu balsamicznego (Warszawa i okolice)
odpowiedz