Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Miks sałat przekładamy do dużej miski. Dodajemy mieszankę orzechów i żurawiny. Na wierzch sałatki kruszymy ser feta.

Krem balsamiczny łączymy z oliwą z oliwek, dodajemy pieprz do smaku i gotowym sosem skrapiamy sałatkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    3261 dni temu
    ja robię tak: mieszam ocet balsamiczny z oliwą i miodem w niewielkim słoiku i zawzięcie wstrząsam do połączenia w jednolitą zawiesinę (nadmiar spokojnie może leżeć w lodówce, ale przed ponownym użyciem należy znowu mieszać lub wstrząsać); do gotowych produktów podchodzę z rezerwą - zwykle zawierają jakieś "ulepszacze" - po co mi to? i jeszcze mała uwaga - NIE polecam redukowania objętości octu i miodu przez podgrzewanie - miód w temp. powyżej 40 st. traci wszystkie swoje właściwości poza oczywiście słodkim smakiem - równie dobrze można w takiej sytuacji dodać cukier z wodą zamiast miodu

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3157 dni temu
    czyli to zamiast tego kremu tak?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3610 dni temu
    Drogi Gościu, krem balsamiczny ma dużo łagodniejszy smak niż ocet. Jeśli nie masz go akurat pod ręką, możesz wymieszać ocet z miodem i zredukować całość na małym ogniu, aż zacznie konsystencją przypominać syrop. Tak przygotowanym sosem możesz skropić sałatkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3613 dni temu
    Czy zamiast kremu można użyć octu balsamicznego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3953 dni temu
    Krem balsamiczny był dostępny w ofercie Deluxe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3955 dni temu
    sałatka na pewno pyszna, ale w żadnym Lidlu nie mogę dostać kremu balsamicznego (Warszawa i okolice)

    odpowiedz


Sałatka z orzechami włoskimi tylko z pozoru wydaje się trudna w przygotowaniu. Ten składnik genialnie łączy się z wieloma produktami, tworząc dobrą bazę do kulinarnych zabaw i eksperymentów. W jaki sposób skomponować sałatkę z udziałem orzechów? Odkryj tę tajemnicę razem z nami!

Sałatka z orzechami włoskimi — sztuka na talerzu

Sałatka z orzechami to wyjątkowe połączenie smakowe, które doskonale komponuje się ze sporą ilością składników, przez co trudno jest zdecydować się na konkretne produkty. Orzechy dodają sałatce chrupkości i wspaniałej tekstury, którą warto zrównoważyć, wykorzystując miękkie, kremowe i świeże składniki. Jak sprawić, by Twoja sałatka z orzechami włoskimi lub innym ich rodzajem smakowała wybornie? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek!

Sztuka komponowania sałatek wymaga całościowego i kreatywnego myślenia o potrawie. Przyrządzając sałatkę z orzechami włoskimi, piniowymi czy laskowymi, należy zadbać o to, aby każdy ze składników pasował do reszty. To właśnie w ten sposób sałatka z orzechami nabiera wielowymiarowego, pożądanego smaku. Wyobraź sobie, jak ma smakować i staraj się to przełożyć na składniki.

Chciałbyś uzyskać intensywnie słodką kompozycję ze słoną nutą? Postaw na sałatkę z żurawiną, fetą i orzechami. Sałatka wydaje Ci się zbyt mdła? Dodaj do niej zioła i świeże warzywa np. ogórka lub selera naciowego. Sałatka z selera naciowego z żurawiną, orzechami i serem feta ma bardzo odświeżający charakter, dlatego świetnie sprawdzi się latem. A co z zimowymi kompozycjami? Jak wykorzystać orzechy w zimowej sałatce? Dodaj orzechy do intensywnych dodatków — pleśniowych serów, pieczonych warzyw okopowych i dyni, a w kilka chwil stworzysz coś pięknego na talerzu!

Zanurzając się w kulinarny świat tworzenia sałatek, nie zapomnij o dressingu. Sos do sałatki powinien podkreślać piękno i smak wszystkich składników. Postaw na sprawdzone przepisy np. sos winegret albo skomponuj coś mniej oczywistego, np. sos żurawinowy dopasowany do Twojej sałatki.

Sałatka z orzechami włoskimi — przepis, który aż się prosi o różnorodność składników.

Znudziła Cię klasyczna surówka z mixem sałat do obiadu? Spróbuj przyrządzić sałatkę z orzechami włoskimi i rukolą wzbogaconą fetą. Jakie inne składniki pasują do mixu orzechów lub poszczególnych rodzajów orzechów dostępnych w Lidlu? Zacznijmy od samych orzechów. Ten składnik możesz wykorzystać w sałatkach w bardzo ciekawy i kreatywny sposób — zrobić z nich grys albo puder, albo skarmelizować je w miodzie na patelni.

Z czym połączyć orzechy w sałatkach? Najprostszym połączeniem jest dodanie do nich zielonej bazy, a także gruszki i pleśniowego sera. Jeśli przepadasz za bardziej wyszukanymi kompozycjami, możesz spróbować przygotować sałatkę z sera koziego z winogronami z orzechami włoskimi lub kompletnie poszaleć i zrobić pyszną surówkę z selera, żurawiny i orzechów laskowych.

Orzechy bardzo wdzięcznie łączą się z pomidorami, ogórkiem oraz owocami (jabłkami, pomarańczą, grejpfrutem czy wspomnianymi wcześniej winogronami).  Dodając do sałatki z orzechami różnorodne składniki, stworzysz potrawę, która zaskoczy Twoje podniebienie. Odważ się i eksperymentuj ze smakiem, bo warto!

Sałatka z orzechami — pomysły i inspiracje

Wymienione wcześniej pomysły na sałatki nie przypadły Ci do gustu? Mamy dla Ciebie jeszcze kilka propozycji na kreatywne wykorzystanie orzechów w sałatkach do obiadu czy kolacji, bez mixu sałat i oklepanych rozwiązań. Te sałatki są nie tylko godne przygotowania, ale także wprowadzenia ich na stałe do swojego jadłospisu.

Na pierwszą ogień idzie sałatka z marynowaną w pomarańczach i syropie cukrowym żurawiną i selerem w stylu azjatyckim oraz makaronem ryżowym z dodatkiem orzeszków ziemnych. Ta azjatycka kombinacja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom kuchni tajskiej. Nasza surówka z selera naciowego z żurawiną to nie Twoja bajka? Spróbuj przyrządzić sałatkę z orzeszkami piniowymi, fetą, suszoną żurawiną i brzoskwiniami.

Jeśli wciąż potrzebna Ci inspiracja, to mamy coś, co rozpali Cię od środka — sałatkę z orzechami pekan, mango, czarną fasolą, grillowaną kukurydzą, papryczkami jalapeno i dużą ilością kolendry. Lekko chrupka, rześka sałatka w meksykańskim stylu dosłownie Cię rozpali za sprawą pikantnej papryczki.

Masz w lodówce tylko kurczaka i korzeń selera? Z ich udziałem możesz stworzyć wspaniałą sałatkę z ziołowym kurczakiem, selerem zapiekanym z parmezanem, suszoną żurawiną oraz pudrem z orzechów laskowych. Do sałatki dodaj odrobinę ziołowego jogurtu i ciesz się jej wielowymiarowym smakiem!

A jeśli naszła Cię ochota na sałatę w bardziej klasycznej odsłonie, skorzystaj z tytułowego przepisu na sałatkę z orzechami oraz żurawiną i wzbogać ją pomidora i ogórka. Proste połączenia są tak niedoceniane, a przecież są równie smaczne, co te bardziej wymyślne.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!