Serowa kula z brokułów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY BROKUŁ

W garnku zagotowujemy wodę. Solimy. Z brokuła odcinamy różyczki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut i odcedzamy.

KROK 2: BLENDUJEMY SER I TWAROŻEK

Ser cheddar trzemy na tarce. Przekładamy do blendera razem z kremowym twarożkiem i miksujemy. Dodajemy różyczki brokuła i całość ponownie miksujemy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

KROK 3: PIECZEMY PLASTRY BEKONU

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki boczku. Przykrywamy drugim arkuszem pergaminu, przyciskamy inną blachą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15-20 minut.

Po tym czasie upieczone i chrupiące plasterki bekonu wyjmujemy, studzimy i kruszymy na mniejsze kawałeczki.

KROK 4: FORMUJEMY I PODAJEMY SEROWĄ KULĘ

Z serowej masy formujemy kulę, którą następnie obtaczamy w pokruszonych kawałkach bekonu. Układamy ją na talerzu, dookoła rozkładamy krakersy do nabierania serka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Faszerowane ciabatty

Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Faszerowane ciabatty

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Serowy chlebek

Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!

Serowy chlebek

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Smażone kuleczki z cukinii

Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Smażone kuleczki z cukinii

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką

Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Co zrobic aby masa nie była rzadka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2736 dni temu
    Możesz dodać więcej serka lub brokułów :) pamiętaj też, by dokładnie odcedzić brokuły :)
  • Gość Gość
    3330 dni temu
    Czy ten kremowy serek twarogowy ma być w stylu Fromello czy jakiś inny typ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3330 dni temu
    W stylu Fromello :)
  • Piotr Piotr
    4183 dni temu
    Myślę że taka pasta do pieczywka ucieszy nie jedną osobę,fajny pomysł .

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!