
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- blender
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY BROKUŁ
W garnku zagotowujemy wodę. Solimy. Z brokuła odcinamy różyczki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut i odcedzamy.
KROK 2: BLENDUJEMY SER I TWAROŻEK
Ser cheddar trzemy na tarce. Przekładamy do blendera razem z kremowym twarożkiem i miksujemy. Dodajemy różyczki brokuła i całość ponownie miksujemy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY PLASTRY BEKONU
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki boczku. Przykrywamy drugim arkuszem pergaminu, przyciskamy inną blachą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15-20 minut.
Po tym czasie upieczone i chrupiące plasterki bekonu wyjmujemy, studzimy i kruszymy na mniejsze kawałeczki.
KROK 4: FORMUJEMY I PODAJEMY SEROWĄ KULĘ
Z serowej masy formujemy kulę, którą następnie obtaczamy w pokruszonych kawałkach bekonu. Układamy ją na talerzu, dookoła rozkładamy krakersy do nabierania serka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
- Guacamole
- Kutia
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
- Śledź w oleju
- Burek ze szpinakiem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
2853 dni temu
Co zrobic aby masa nie była rzadka?
Odpowiedz
2851 dni temu
Możesz dodać więcej serka lub brokułów :) pamiętaj też, by dokładnie odcedzić brokuły :)
3445 dni temu
Czy ten kremowy serek twarogowy ma być w stylu Fromello czy jakiś inny typ?
Odpowiedz
3445 dni temu
W stylu Fromello :)
4298 dni temu
Myślę że taka pasta do pieczywka ucieszy nie jedną osobę,fajny pomysł .
Odpowiedz