Curry

Przyprawa, danie czy może składnik potrawy? Czym tak naprawdę jest curry? Okazuje się, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, w tym konkretnym przypadku od położenia geograficznego. Curry, zmienne niczym kameleon, jest tego najlepszym przykładem. Nie wierzycie? Przekonajcie się.

Co to jest curry?

Curry to nie tylko, jak powszechnie wiadomo, mieszanka przypraw wywodząca się z Azji. Taką definicją określa się je zapewne w krajach europejskich. Warto jednak wiedzieć, że curry to słowo pochodzące od tamilskiego „kari”, oznaczającego po prostu „sos”, może być równie dobrze mięsem lub warzywami ugotowanymi w pikantnym sosie. W ten sposób postrzega je spora część regionów świata, z Tajlandią włącznie. To jednak nie wszystko. Kuchnia indyjska przypisuje tę nazwę także zupie z jogurtem, powstającej na maśle klarowanym oraz cieciorce.

Curry – co to za przyprawa?

Curry to mieszanka wielu przypraw. Jej skład uzależniony jest od regionu, w którym powstała. Może zatem zawierać całe mnóstwo składników, takich jak: kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, kminek, pieprz, cynamon, czosnek, kmin rzymski oraz chili. Najpewniejszym elementem, który odnajdziemy w sproszkowanej postaci tej przyprawy, jest jednak kurkuma, której najpopularniejsza odmiana curry zawdzięcza swój kolor.

Jak smakuje curry?

Smak curry potrafi zaskoczyć całą gamą różnych rodzajów przypraw, które je tworzą. W zależności od dominującej nuty kompozycji, czyli tzw. masali, która powstaje ze świeżo ucieranych w moździerzu składników, curry charakteryzuje się różną intensywnością smaku. W Europie znana jest zdecydowanie jego łagodniejsza wersja. Jeśli natomiast chcielibyśmy poznać pikantną odmianę curry, to warto spróbować tej przyprawy w Azji, gdzie zaskakuje ostrzejszym smakiem.

Jaki kolor ma curry?

Kolor curry, podobnie jak smak, zależy od składników, które zawiera konkretna mieszanka przypraw. W Europie najczęściej spotykamy się z pomarańczową barwą curry, wynikającą z dodania dominującej barwą kurkumy. W Indiach bądź Tajlandii popularne są jednak także odmiany czerwone oraz zielone – ich kolor zależy od użytych papryczek chili stanowiących bazę mieszanki.

Czy kurkuma to to samo co curry?

Kurkuma często bywa mylona z curry, a dzieje się to głównie za sprawą zbliżonych barw oraz smaków tych przypraw. Obie zawdzięczają swój żółty i pomarańczowy kolor wchodzącej w ich skład kurkuminie. Kurkuma jest jednak tylko składnikiem curry, będącego mieszanką różnych przypraw.

Na co pomaga curry?

Curry ze względu na obecność w swoim składzie tak wielu przypraw zawdzięcza im wiele właściwości leczniczych. Najwięcej z nich posiada kurkuma, a dokładnie kurkumina, występująca w pomarańczowej odmianie curry. Ten znany przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi nowotworów oraz chorobie Alzheimera. Nieprzypadkowo curry, obok kurkumy, jest więc uznawane za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ze swego dobroczynnego wpływu na zdrowie znane są również papryczki chili, które dzięki kapsaicynie przyśpieszają i regulują trawienie. W curry znajdziemy również imbir, a często także cynamon. Ten pierwszy nie dość, że poprawia krążenie, to jeszcze zwalcza wirusy, grzyby i odkaża. Z kolei cynamon pomaga zapobiegać cukrzycy i chorobom serca. Nie pomijamy też kuminu, który przede wszystkim leczy biegunkę i niestrawność.

Curry – gdzie dodajemy tę przyprawę?

Curry dodajemy głównie do dań mięsnych oraz rybnych. Idealnie więc wzbogaci smak kurczaka, zwłaszcza jeśli zamierzamy przyrządzić go w stylu orientalnym, np. z imbirem i limonką czy też z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym. Drób z nutką curry to połączenie charakterystyczne dla kuchni indyjskiej. Warto spróbować go także w przypadku indyka czy kaczki. A co z rybą? Polecamy w szczególności łososia. Przyrządzony z curry w mleczku kokosowym w pełni oddaje charakter azjatyckich przysmaków. Równie dobrze przyprawi owoce morza, np. krewetki oraz zupy.

Jak zrobić sos curry?

Curry najlepiej sprawdza się jednak w sosach, które towarzyszą mięsom czy rybom. Przykładowo, aby zrobić aromatyczny sos z domieszką curry do piersi z indyka, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Na początek kroimy więc dymki, szczypior oraz papryczki chili i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy dymkę oraz czosnek, dodając po chwili chili, startą skórkę z limonki oraz miód. Całość podsmażamy, doprawiając w międzyczasie curry i garam masalą. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym z odrobiną wody. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Zredukowany sos solimy, doprawiamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę. Gotowe!

Jak zrobić curry?

Curry to, jak widać, bardzo wdzięczna przyprawa nie tylko ze względu na jej szerokie zastosowanie. Ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie świeżość, którą możemy osiągnąć, sporządzając w każdej chwili mieszankę curry samodzielnie. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie 4 łyżek kurkumy, 3 łyżek nasion kardamonu, kuminu i kolendry, ¼ łyżeczki cynamonu i ½ łyżki pieprzu kajeńskiego. Kardamon, kumin i kolendrę podsmażamy osobno na suchej patelni aż do uzyskania aromatu. Tak przygotowane nasiona ucieramy w moździerzu albo mielimy w młynku do kawy. Następnie sproszkowane przyprawy mieszamy z kurkumą, pieprzem kajeńskim i cynamonem. Curry gotowe!

Jak zrobić ryż curry?

Ryż w towarzystwie curry stanowi idealne danie podstawowe, które możemy urozmaicić, dodając do niego mięso, rybę lub warzywa. Aby zrobić ryż curry, wystarczy do bulionu mięsnego lub warzywnego dorzucić odrobinę curry i zagotować. Dalsze kroki przypominają po prostu gotowanie ryżu. Do wrzątku wrzucamy zatem ryż i gotujemy go pod przykryciem ok. 15-20 minut. Na końcu odcedzamy i wzbogacamy danie o dodatki.

Jak zrobić pastę curry?

Z curry można zrobić również pastę, która dodana do warzyw albo mięsa stanie się znakomitym uzupełnieniem potrawy. Pasta curry, podobnie jak sama przyprawa, może mieć różne kolory – zależy to od składu mieszanki. Do przygotowania każdej z nich potrzebny jest blender lub moździerz oraz patelnia. Przepis na każdą z kolorowych past curry jest analogiczny, różna jest jedynie kompozycja przypraw. Każdorazowo na suchej patelni prażymy ok. 2-4 minut nasiona, np. kuminu i kolendry, a następnie osobno podpiekamy pozostałe składniki, zazwyczaj cebulę, czosnek i papryczki chili. Uważamy przy tym, aby ich nie przypalić, a jedynie lekko zrumienić. Teraz pozostaje zblendować albo utrzeć w moździerzu prażone nasiona i resztę składników na gładką masę. W ten sposób pasta curry jest gotowa do zjedzenia.

Curry, niezależnie od rodzaju i postaci, daje całą gamę możliwości kulinarnych. Z tą przyprawą nie sposób się nudzić w kuchni. Kompozycja kolorów i smaków z różnych zakątków świata może jedynie ułatwić zadanie, motywując do eksperymentowania. Bo w kuchni, jak w życiu, zawsze powinno być ciekawie i kolorowo.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram