Curry - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kurczak po wietnamsku
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.
Makaron chow mein z woka
Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.
Ognisty makaron udon z Tsushimy
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Tsushima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.
Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.
Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.
Kalafior w jogurtowym sosie curry
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.
Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!
Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!
Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.
Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!
Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.
Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.
Co to jest curry?
Curry to nie tylko, jak powszechnie wiadomo, mieszanka przypraw wywodząca się z Azji. Taką definicją określa się je zapewne w krajach europejskich. Warto jednak wiedzieć, że curry to słowo pochodzące od tamilskiego „kari”, oznaczającego po prostu „sos”, może być równie dobrze mięsem lub warzywami ugotowanymi w pikantnym sosie. W ten sposób postrzega je spora część regionów świata, z Tajlandią włącznie. To jednak nie wszystko. Kuchnia indyjska przypisuje tę nazwę także zupie z jogurtem, powstającej na maśle klarowanym oraz cieciorce.
Curry – co to za przyprawa?
Curry to mieszanka wielu przypraw. Jej skład uzależniony jest od regionu, w którym powstała. Może zatem zawierać całe mnóstwo składników, takich jak: kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, kminek, pieprz, cynamon, czosnek, kmin rzymski oraz chili. Najpewniejszym elementem, który odnajdziemy w sproszkowanej postaci tej przyprawy, jest jednak kurkuma, której najpopularniejsza odmiana curry zawdzięcza swój kolor.
Jak smakuje curry?
Smak curry potrafi zaskoczyć całą gamą różnych rodzajów przypraw, które je tworzą. W zależności od dominującej nuty kompozycji, czyli tzw. masali, która powstaje ze świeżo ucieranych w moździerzu składników, curry charakteryzuje się różną intensywnością smaku. W Europie znana jest zdecydowanie jego łagodniejsza wersja. Jeśli natomiast chcielibyśmy poznać pikantną odmianę curry, to warto spróbować tej przyprawy w Azji, gdzie zaskakuje ostrzejszym smakiem.
Jaki kolor ma curry?
Kolor curry, podobnie jak smak, zależy od składników, które zawiera konkretna mieszanka przypraw. W Europie najczęściej spotykamy się z pomarańczową barwą curry, wynikającą z dodania dominującej barwą kurkumy. W Indiach bądź Tajlandii popularne są jednak także odmiany czerwone oraz zielone – ich kolor zależy od użytych papryczek chili stanowiących bazę mieszanki.
Czy kurkuma to to samo co curry?
Kurkuma często bywa mylona z curry, a dzieje się to głównie za sprawą zbliżonych barw oraz smaków tych przypraw. Obie zawdzięczają swój żółty i pomarańczowy kolor wchodzącej w ich skład kurkuminie. Kurkuma jest jednak tylko składnikiem curry, będącego mieszanką różnych przypraw.
Na co pomaga curry?
Curry ze względu na obecność w swoim składzie tak wielu przypraw zawdzięcza im wiele właściwości leczniczych. Najwięcej z nich posiada kurkuma, a dokładnie kurkumina, występująca w pomarańczowej odmianie curry. Ten znany przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi nowotworów oraz chorobie Alzheimera. Nieprzypadkowo curry, obok kurkumy, jest więc uznawane za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ze swego dobroczynnego wpływu na zdrowie znane są również papryczki chili, które dzięki kapsaicynie przyśpieszają i regulują trawienie. W curry znajdziemy również imbir, a często także cynamon. Ten pierwszy nie dość, że poprawia krążenie, to jeszcze zwalcza wirusy, grzyby i odkaża. Z kolei cynamon pomaga zapobiegać cukrzycy i chorobom serca. Nie pomijamy też kuminu, który przede wszystkim leczy biegunkę i niestrawność.
Curry – gdzie dodajemy tę przyprawę?
Curry dodajemy głównie do dań mięsnych oraz rybnych. Idealnie więc wzbogaci smak kurczaka, zwłaszcza jeśli zamierzamy przyrządzić go w stylu orientalnym, np. z imbirem i limonką czy też z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym. Drób z nutką curry to połączenie charakterystyczne dla kuchni indyjskiej. Warto spróbować go także w przypadku indyka czy kaczki. A co z rybą? Polecamy w szczególności łososia. Przyrządzony z curry w mleczku kokosowym w pełni oddaje charakter azjatyckich przysmaków. Równie dobrze przyprawi owoce morza, np. krewetki oraz zupy.
Jak zrobić sos curry?
Curry najlepiej sprawdza się jednak w sosach, które towarzyszą mięsom czy rybom. Przykładowo, aby zrobić aromatyczny sos z domieszką curry do piersi z indyka, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Na początek kroimy więc dymki, szczypior oraz papryczki chili i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy dymkę oraz czosnek, dodając po chwili chili, startą skórkę z limonki oraz miód. Całość podsmażamy, doprawiając w międzyczasie curry i garam masalą. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym z odrobiną wody. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Zredukowany sos solimy, doprawiamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę. Gotowe!
Jak zrobić curry?
Curry to, jak widać, bardzo wdzięczna przyprawa nie tylko ze względu na jej szerokie zastosowanie. Ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie świeżość, którą możemy osiągnąć, sporządzając w każdej chwili mieszankę curry samodzielnie. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie 4 łyżek kurkumy, 3 łyżek nasion kardamonu, kuminu i kolendry, ¼ łyżeczki cynamonu i ½ łyżki pieprzu kajeńskiego. Kardamon, kumin i kolendrę podsmażamy osobno na suchej patelni aż do uzyskania aromatu. Tak przygotowane nasiona ucieramy w moździerzu albo mielimy w młynku do kawy. Następnie sproszkowane przyprawy mieszamy z kurkumą, pieprzem kajeńskim i cynamonem. Curry gotowe!
Jak zrobić ryż curry?
Ryż w towarzystwie curry stanowi idealne danie podstawowe, które możemy urozmaicić, dodając do niego mięso, rybę lub warzywa. Aby zrobić ryż curry, wystarczy do bulionu mięsnego lub warzywnego dorzucić odrobinę curry i zagotować. Dalsze kroki przypominają po prostu gotowanie ryżu. Do wrzątku wrzucamy zatem ryż i gotujemy go pod przykryciem ok. 15-20 minut. Na końcu odcedzamy i wzbogacamy danie o dodatki.
Jak zrobić pastę curry?
Z curry można zrobić również pastę, która dodana do warzyw albo mięsa stanie się znakomitym uzupełnieniem potrawy. Pasta curry, podobnie jak sama przyprawa, może mieć różne kolory – zależy to od składu mieszanki. Do przygotowania każdej z nich potrzebny jest blender lub moździerz oraz patelnia. Przepis na każdą z kolorowych past curry jest analogiczny, różna jest jedynie kompozycja przypraw. Każdorazowo na suchej patelni prażymy ok. 2-4 minut nasiona, np. kuminu i kolendry, a następnie osobno podpiekamy pozostałe składniki, zazwyczaj cebulę, czosnek i papryczki chili. Uważamy przy tym, aby ich nie przypalić, a jedynie lekko zrumienić. Teraz pozostaje zblendować albo utrzeć w moździerzu prażone nasiona i resztę składników na gładką masę. W ten sposób pasta curry jest gotowa do zjedzenia.
Curry, niezależnie od rodzaju i postaci, daje całą gamę możliwości kulinarnych. Z tą przyprawą nie sposób się nudzić w kuchni. Kompozycja kolorów i smaków z różnych zakątków świata może jedynie ułatwić zadanie, motywując do eksperymentowania. Bo w kuchni, jak w życiu, zawsze powinno być ciekawie i kolorowo.