Imbir
Cudowny lek – imbir
Często chorujesz, zwłaszcza jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza? Zanim sięgniesz po antybiotyk lub inne leki, poznaj imbir! Ta korzenna przyprawa, bez której mieszkańcy Azji nie wyobrażają sobie życia, jest wybawieniem dla tych, którzy są skłonni do przeziębień. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. I ostatnimi czasy – m.in. dzięki temu – została doceniona także w Polsce.
Jakie właściwości ma imbir?
To, co może zdziałać imbir, jest nie do przecenienia. Wymieńmy choćby kilka właściwości:
- pomaga w przeziębieniu – rozgrzewa i działa przeciwzapalnie, można nim płukać bolące gardło;
- łagodzi bóle stawów – jest składnikiem maści rozgrzewających;
- obniża napięcie przedmiesiączkowe;
- poprawia krążenie krwi w organizmie;
- dobrze wpływa na ukrwienie mózgu – poprawia koncentrację, działa pobudzająco;
- łagodzi objawy migreny;
- odświeża i odkaża jamę ustną;
- działa moczopędnie – wspomaga działanie leków moczopędnych, zapobiegając obrzękom;
- przyspiesza przemianę materii.
Imbir jako środek na odchudzanie
Zarówno świeży imbir, jak i imbir w proszku pobudzają soki żołądkowe i ułatwiają trawienie. Korzeń imbiru zawiera gingerol i zingibain – składniki aktywne nadające mu ostry smak. Gdy zjesz imbir, temperatura ciała wzrośnie. Poprawia to przemianę materii oraz usprawnia procesy trawienne.
Czy imbir można jeść w ciąży?
Jeśli tylko nie przesadzimy z ilością – jak najbardziej! Jest to nawet wskazane m.in. przy porannych mdłościach. Imbir zapobiega zarówno mdłościom, jak i wymiotom. Łagodzi także dokuczające przyszłym mamom wzdęcia. Jednak trzeba pamiętać, że przyprawa jest ostra, może więc działać drażniąco.
Jak przygotować imbir?
Jeśli chcesz zrzucić parę kilogramów, zrób wodę imbirową. Przyspiesza ona spalanie tłuszczu w talii, na biodrach i udach. Wystarczy pokroić korzeń (długości ok. 3 cm) na plasterki i gotować w 1,5 l wody przez 15 minut. Przecedzoną i wystudzoną wodę popijać w ciągu dnia, co usprawni oczyszczanie organizmu z toksyn. Taki napar należy spożywać regularnie, a w połączeniu z aktywnością fizyczną i zdrową dietą z pewnością przyniesie pożądany rezultat.
Jak dodawać imbir do herbaty?
Przy przeziębieniu imbir dodajemy do herbaty z miodem i cytryną. Można też zrobić rozgrzewający napar na bazie samego imbiru z miodem i pomarańczą. Pamiętaj jednak, żeby miód dodać do napoju, gdy temperatura mikstury spadnie do około 40°C – w innym razie miód straci swoje cenne właściwości.
Jak marynować imbir?
Marynowany imbir jest dostępny w sklepach. Ale niewielkim nakładem sił zrobisz go w domu. Wystarczy pokroić korzeń (200 g) w cienkie plastry, a następnie wrzucić do wrzątku i gotować pół minuty. Osobno zagotowujemy ocet ryżowy (1 szklanka) z solą (1/4 łyżeczki) i cukrem (3 łyżki). Imbir wkładamy do małych słoiczków i zalewamy roztworem. Po kilku dniach można już zajadać się imbirem.
Do czego stosować imbir?
Kiedyś imbir kojarzył się jedynie z sushi i daniami kuchni orientalnej, w których przyprawa ta była wyraźnie wyczuwalna. Dziś ma wiele zastosowań. Możesz go dodać do ciast, sałatek, zup, np. dyniowej, deserów, marynat do mięs. Świetnie smakują przetwory z dodatkiem imbiru. Można również marynować sam imbir.
Przepisy
Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Zupa z mango z imbirem i limonką
Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.
