Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię z pokrywą
- obieraczkę do warzyw
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY BAKŁAŻANA
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich nacieramy oliwą (wykorzystujemy do tego ok. 2 łyżek, pozostały tłuszcz będzie potrzebny później) i oprószamy solą i pieprzem. Następnie plastry smażymy na mocno rozgrzanej patelni, aby naprawdę mocno się zarumieniły.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z BAKŁAŻANA
Usmażonego bakłażana delikatnie studzimy i bardzo drobno siekamy. To samo robimy z czosnkiem, papryczką chili i dymką. Wszystkie składniki skrapiamy pozostałą oliwą, doprawiamy do smaku solą i odrobiną skórki otartej z limonki. Następnie drobno siekamy kolendrę, dodajemy ją do pasty, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania marchewki.
KROK 3: PARUJEMY MARCHEWKI
Połowę marchewek dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy je na patelni płaską stroną do dołu i zalewamy odrobiną wody – powinny być w niej jedynie delikatnie zanurzone, do ok. połowy swojej wysokości. Następnie patelnię przykrywamy i parujemy warzywa na średnim ogniu przez ok. 4 minuty.
WSKAZÓWKA! Do parowania najlepiej nadają się mniejsze marchewki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z MARCHEWKI
Pozostałe marchewki kroimy za pomocą obieraczki w długie paski. Następnie skrapiamy ją częścią soku wyciśniętego z limonki, 1 łyżką miodu i oliwą. Kolendrę delikatnie siekamy, dodajemy do marchewki i całość mieszamy.
KROK 5: GLAZURUJEMY MARCHEWKI
Do uparowanych marchewek dodajemy masło i rozgnieciony ząbek czosnku. Imbir obieramy, kroimy w dość cienkie plastry i także dodajemy do marchewek. Następnie całość doprawiamy pozostałym miodem, sokiem i odrobiną skórki z limonki i kilkoma listkami mięty. Składniki mieszamy, aby marchewka dobrze pokryła się glazurą, i wyłączamy ogień.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy pastę z bakłażana i układamy na niej gotowane marchewki. Pistacje delikatnie siekamy i oprószamy nimi danie. Obok marchewek na parze układamy surówkę.
Zobacz podobne
przepisy
Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!
Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.
Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)