zobacz film Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię z pokrywą
  • obieraczkę do warzyw

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY BAKŁAŻANA

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich nacieramy oliwą (wykorzystujemy do tego ok. 2 łyżek, pozostały tłuszcz będzie potrzebny później) i oprószamy solą i pieprzem. Następnie plastry smażymy na mocno rozgrzanej patelni, aby naprawdę mocno się zarumieniły.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z BAKŁAŻANA

Usmażonego bakłażana delikatnie studzimy i bardzo drobno siekamy. To samo robimy z czosnkiem, papryczką chili i dymką. Wszystkie składniki skrapiamy pozostałą oliwą, doprawiamy do smaku solą i odrobiną skórki otartej z limonki. Następnie drobno siekamy kolendrę, dodajemy ją do pasty, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania marchewki.

KROK 3: PARUJEMY MARCHEWKI

Połowę marchewek dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy je na patelni płaską stroną do dołu i zalewamy odrobiną wody – powinny być w niej jedynie delikatnie zanurzone, do ok. połowy swojej wysokości. Następnie patelnię przykrywamy i parujemy warzywa na średnim ogniu przez ok. 4 minuty.

WSKAZÓWKA! Do parowania najlepiej nadają się mniejsze marchewki.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z MARCHEWKI

Pozostałe marchewki kroimy za pomocą obieraczki w długie paski. Następnie skrapiamy ją częścią soku wyciśniętego z limonki, 1 łyżką miodu i oliwą. Kolendrę delikatnie siekamy, dodajemy do marchewki i całość mieszamy.

KROK 5: GLAZURUJEMY MARCHEWKI

Do uparowanych marchewek dodajemy masło i rozgnieciony ząbek czosnku. Imbir obieramy, kroimy w dość cienkie plastry i także dodajemy do marchewek. Następnie całość doprawiamy pozostałym miodem, sokiem i odrobiną skórki z limonki i kilkoma listkami mięty. Składniki mieszamy, aby marchewka dobrze pokryła się glazurą, i wyłączamy ogień.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy pastę z bakłażana i układamy na niej gotowane marchewki. Pistacje delikatnie siekamy i oprószamy nimi danie. Obok marchewek na parze układamy surówkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!