Kalafior - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 »
Kalafior, zwany również od miejsca pochodzenia kapustą cypryjską, posiada wiele odmian kolorystycznych. Możemy więc spotkać się z żółtymi, zielonymi, a nawet fioletowymi różami tego warzywa, będącego jednocześnie kwiatem. I choć odmiany te nie są tak popularne jak białe kalafiory, to wszystkie gatunki łączy tzw. liczba Fibonacciego, oddająca zasadę rządzącą liczbą róż w kalafiorze.

Ile kalorii ma kalafior?

Jeśli więc planujecie jeść dania lekkie i fit, to koniecznie włączcie do swojego codziennego menu kalafior. W 100 g porcji tego warzywa zjedzonego na surowo znajduje się zaledwie 25 kcal. Co prawda rzadko spożywamy go w tej postaci, ale znajdą się też amatorzy i takiego dania.

Ile kalorii ma kalafior gotowany?

Zazwyczaj jednak spożywamy kalafior gotowany. Każdego, kto dba o linię, ucieszy więc z pewnością fakt, że gotowany kalafior w 100 g dostarcza jeszcze mniej kalorii, bo tylko 23. Jedynym mankamentem jego obróbki termicznej jest utrata cennych wartości odżywczych.

Ile kalorii ma kalafior gotowany na parze?

Aby więc zminimalizować utratę witamin oraz minerałów podczas obróbki termicznej, kalafior najlepiej gotować na parze. Wtedy też w jednej małej sztuce ważącej ok. 280 g znajdziemy 68 kcal. Jak na warzywo, którym często dzielimy się podczas posiłku i rzadko zjadamy je sami w całości, to naprawdę dobry wynik.

Jak ugotować kalafior?

Kalafior można ugotować w wodzie lub na parze. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jednak druga opcja. Podczas tradycyjnego gotowania kalafior traci bowiem nie tylko witaminy i minerały, ale również smak i aromat. Zachowuje go natomiast podczas gotowania na parze. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się ugotować go w wodzie, to pamiętajmy, aby nie przykrywać garnka pokrywką. Gotowanie pod przykryciem prowadzi do kumulacji związków siarki znajdujących się w kalafiorze i utraty walorów smakowych, czego przecież chcemy uniknąć.

Ile gotować kalafior?

Czas gotowania kalafiora zależy od jego wielkości. Im większe warzywo, tym dłużej je gotujemy. Najłatwiej podzielić kalafior na różyczki, wtedy skrócimy nieco cały proces obróbki termicznej. Optymalnym czasem jest przedział od 4 do 8 min. Chcąc ugotować warzywo w całości, dodajemy ok. 3-5 min.

Perfekcyjne gotowanie kalafiora w wodzie

Zanim przejdziemy do tego, jak ugotować kalafior, musimy Ci podpowiedzieć, jak właściwie go przygotować, zanim trafi do wody. Co musisz zrobić? Przede wszystkim zacznij od oczyszczenia warzywa – usuń z niego liście i odłam wystającą część łodygi. Co ważne, gotowanie kalafiora w całości nieco różni się od przygotowania warzywa podzielonego na mniejsze różyczki. Zaczniemy od omówienia pierwszej opcji.

  1. W jaki sposób i jak długo gotować kalafior w całości? Wlej do garnka wystarczającą ilość wody, aby pokryć warzywo. Nie zapomnij o dodaniu odrobiny soli do wrzącej wody. Gdy woda się zagotuje, włóż do garnka kalafior. Ile gotować kalafior w całości? Około 11 minut powinno wystarczyć. Gotuj go na średnim ogniu, sprawdzając jego miękkość widelcem. Powinien być miękki, ale nie rozgotowany! Odpowiednio miękkie warzywo odcedź na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Gotowy kalafior możesz podać od razu, czy to solo, czy jako dodatek do innego dania.
  2. Kiedy decydujesz się na kalafior gotowany w różyczkach, wcześniej podziel go na mniejsze części, zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli zależy Ci na czasie, to najlepszy pomysł na szybkie ugotowanie tego smacznego warzywa.

Jak gotować kalafior na parze? O czym pamiętać?

Przygotowanie kalafiora do gotowania na parze wygląda tak samo jak w przypadku gotowania go w wodzie. Nieco inaczej prezentują się za to dalsze kroki. Oto one:

  1. Napełnij garnek wodą, ale tak, aby sięgała poniżej dna koszyka na parę.
  2. Włóż koszyk na parę do garnka.
  3. Umieść pokrojone różyczki kalafiora w koszyku.
  4. Ustaw gaz na średnią moc i doprowadź wodę do wrzenia, po czym przykryj garnek pokrywką.
  5. Ile gotuje się kalafior na parze? Zwykle wystarcza 7-8 minut. I w tym wypadku sprawdzaj miękkość kalafiora widelcem, aby przekonać się, czy jest gotowy. Czas gotowania kalafiora może się różnić w zależności od wielkości jego kawałków.
  6. Kiedy uznasz, że warzywo uzyskało pożądany stan, wyjmij koszyk z garnka i odsącz nadmiar wody.

Nigdy nie przetrzymuj kalafiora w gorącej wodzie lub na parze. W ten sposób unikniesz jego rozgotowania. Jak rozpoznać gotowe warzywo? Idealny kalafior jest miękki, lecz pozostaje lekko chrupiący! Polecamy Ci także ciekawy trik na zapewnienie kalafiorowi świeżości i jasnego koloru – dodaj do wody kilka kropli soku z cytryny. Przed gotowaniem możesz umieścić w garnku ulubione przyprawy lub zioła, aby nadać warzywu dodatkowy smak.

Wiesz już, ile czasu gotować kalafior! Warto jednak pamiętać, że to nie jedyna możliwość przyrządzenia tego fantastycznego warzywa. Wyśmienicie smakuje również pieczony kalafior. Podczas pobytu w piekarniku zyskuje on orzechowy smak, któremu trudno się oprzeć! Jak więc upiec kalafior? Pokrój go na różyczki, nasmaruj oliwą z oliwek, posyp ulubionymi przyprawami i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20-25 minut, aż stanie się miękki i zacznie się rumienić.

Z kolei nieco większe wyzwanie to upieczenie warzywa w całości. Choć oczywiście jest to możliwe! W takiej odsłonie prezentuje się on bardzo efektownie. Jak to zrobić? Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. W międzyczasie usuń z kalafiora liście, po czym owiń go w papier lub folię do pieczenia. Tak przygotowane warzywo umieść w piekarniku i piecz przez 30-45 minut. Po upływie tego czasu rozwiń kalafior, obsyp go solą, dokładnie posmaruj olejem (najlepiej za pomocą silikonowego pędzla). Ponownie umieść warzywo w piekarniku na 30-45 minut, do momentu jego zarumienienia. Kalafior wspaniale smakuje prosto z piekarnika! Zdajemy sobie sprawę, że to dość czasochłonna metoda, ale efekt Cię zachwyci. Co więcej, z pieczonego kalafiora możesz przyrządzić zupę lub pastę do kanapek. Sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale też przysmak na spotkanie z przyjaciółmi np. wieczorem. Jeśli podasz go z sosem, z powodzeniem zastąpi przekąski takie jak chipsy czy paluszki. Wiesz już, ile i jak długo gotować różyczki kalafiora, a także jak ugotować go w całości. A może wolisz eksperymentować z pieczonym kalafiorem? On w każdej wersji robi wrażenie!

Czym polać kalafior?

Gotowany kalafior, zgodnie z przepisami kuchni polskiej, najlepiej komponuje się masłem zasmażanym z bułką tartą. Ten sposób podania wpisał się na stałe w zwyczaje kulinarne Polaków. I trzeba przyznać, że odpowiednio ugotowany lub upieczony kalafior podany z takim dodatkiem to naprawdę smaczny kąsek.

Jak zrobić bułkę do kalafiora?

Do okraszenia kalafiora wystarczy masło i bułka tarta w proporcjach dostosowanych do ilości warzywa. Oprócz produktów potrzebujemy patelni i łyżki lub, jeszcze lepiej, łopatki drewnianej w celu uniknięcia zarysowań. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałek masła, czekamy, aż się roztopi, i dodajemy bułkę tartą. Całość lekko rumienimy około minuty, cały czas mieszając i na końcu polewamy kalafior. Gotowe!

Jaki sos do kalafiora i brokułów?

Kalafior czy też brokuły idealnie współgrają z delikatnym w smaku sosem śmietankowym lub tradycyjnym i popularnym, zwłaszcza w przypadku zapiekania, beszamelowym. Smakowitą opcją jest również polanie tych warzyw sosem z dodatkiem sera. Ciekawym urozmaiceniem będzie zastąpienie żółtego czy też topionego sera serem pleśniowym, który doda charakteru tej mieszance.

Jaka przyprawa do kalafiora?

Oprócz tak oczywistych przypraw, jak sól i pieprz, smak kalafiora podkreśli wiele innych, postrzeganych przez Polaków nawet jako nieco egzotyczne dodatki. Przede wszystkim warto spróbować tego warzywa wzbogaconego smakiem kolendry, kuminu, curry czy imbiru. Dodając ich niewielkie ilości do zapiekanego kalafiora, uzyskamy niecodzienny aromat dania. Polecamy także spróbować kalafiora z posiekanymi świeżymi listkami bazylii lub, dla odmiany, ze zrumienionymi na maśle płatkami migdałowymi.

Jak mrozić kalafior?

Przed zamrożeniem kalafiora należy go najpierw zblanszować, aby uniknąć zmiany koloru warzywa. Wystarczy więc podzielić kalafior na różyczki, a po ich umyciu, włożyć je do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego na 3-4 minuty. Tak zblanszowane warzywo odsączamy, zostawiając do całkowitego wyschnięcia. Następnie pakujemy różyczki w dowolnych porcjach w foliowe torebki i zamrażamy.

Co do kalafiora na obiad?

Kalafior to wdzięczny składnik wielu dań. W tradycyjnej polskiej kuchni najczęściej podajemy go z mięsem i ziemniakami. Pasować będzie zarówno do kotleta schabowego oraz ziemniaków, jak i do smażonego filetu z kurczaka oraz klusek śląskich. Miłośników makaronu ucieszy z pewnością fakt, że kalafior bardzo smacznie komponuje się również z makaronami. Możemy go zatem podać na przykład w zapiekance makaronowej w sosie z mięsem mielonym. To jednak nie wszystko. Godny polecenia jest także w połączeniu z różnymi rybami, np. z dorszem czy łososiem.

Jakie danie z kalafiora?

W kuchni kalafior daje duże pole do popisu. Stanowi nie tylko smaczny dodatek, ale często bywa również bazą wielu dań. Z kalafiora przyrządzimy przede wszystkim aromatyczne zupy, zarówno te tradycyjne, jak i kremy. Nadaje się też na placki, a nawet kotlety wegetariańskie. O kalafiorze warto sobie przypomnieć, planując na obiad czy kolację zapiekankę warzywną. Co ciekawe, z kalafiorem uda nam się zrobić nawet ciasto na pizzę!

Kalafior zadomowił się w polskiej kuchni na tyle mocno, że uznajemy go za rodzime warzywo. Nawet jeśli ostatecznie nie możemy przypisać mu polskiego rodowodu, to z pewnością zdążyliśmy poznać go już z każdej strony. Świadczy o tym chociażby różnorodność potraw z kalafiorem w roli głównej, które jesteśmy w stanie przygotować.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!