Kalafior

Kalafior, zwany również od miejsca pochodzenia kapustą cypryjską, posiada wiele odmian kolorystycznych. Możemy więc spotkać się z żółtymi, zielonymi, a nawet fioletowymi różami tego warzywa, będącego jednocześnie kwiatem. I choć odmiany te nie są tak popularne jak białe kalafiory, to wszystkie gatunki łączy tzw. liczba Fibonacciego, oddająca zasadę rządzącą liczbą róż w kalafiorze.

Czy kalafior jest zdrowy?

Kalafior to jedno z warzyw wykazujących działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że jego spożycie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka m.in. prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła czy krtani. Kalafior jedzony na surowo ma silne właściwości bakteriostatyczne, pomaga chronić żołądek przed wrzodami oraz innymi dolegliwościami. Ponadto warzywo to nie jest alergizujące i świetnie się wpisuje w dietę małych dzieci. Kalafior jest niskoenergetyczny i sycący.

Jakie witaminy ma kalafior?

Kalafior jest bogaty w dwie witaminy – C i kwas foliowy. Witamina C, której w 100 g tego warzywa jest 69 mg, odpowiada między innymi za syntezę kolagenu i procesy odpornościowe. Kwas foliowy jest niezbędny w diecie kobiet ciężarnych oraz w okresie karmienia piersią. Ze względu na niski indeks glikemiczny spożywanie kalafiora zalecane jest osobom chorującym na cukrzycę.

Czy kalafior tuczy?

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dlatego zalecany jest w szczególności osobom dbającym o linię. Nie dość, że posiada dużo witamin i minerałów, to na dodatek zawiera sporą dawkę błonnika, który wspomaga trawienie i pracę układu pokarmowego.

Ile kalorii ma kalafior?

Jeśli więc należycie do osób, które planują przejść na dietę odchudzającą albo już ją stosujecie, to koniecznie włączcie do swojego codziennego menu kalafior. W 100 g porcji tego warzywa zjedzonego na surowo znajduje się zaledwie 25 kcal. Co prawda rzadko spożywamy go w tej postaci, ale znajdą się też amatorzy i takiego dania.

Ile kalorii ma kalafior gotowany?

Zazwyczaj jednak spożywamy kalafior gotowany. Każdego, kto dba o linię, ucieszy więc z pewnością fakt, że gotowany kalafior w 100 g dostarcza jeszcze mniej kalorii, bo tylko 23. Jedynym mankamentem jego obróbki termicznej jest utrata cennych wartości odżywczych.

Ile kalorii ma kalafior gotowany na parze?

Aby więc zminimalizować utratę witamin oraz minerałów podczas obróbki termicznej, kalafior najlepiej gotować na parze. Wtedy też w jednej małej sztuce ważącej ok. 280 g znajdziemy 68 kcal. Jak na warzywo, którym często dzielimy się podczas posiłku i rzadko zjadamy je sami w całości, to naprawdę dobry wynik.

Jak ugotować kalafior?

Kalafior można ugotować w wodzie lub na parze. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jednak druga opcja. Podczas tradycyjnego gotowania kalafior traci bowiem nie tylko witaminy i minerały, ale również smak i aromat. Zachowuje go natomiast podczas gotowania na parze. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się ugotować go w wodzie, to pamiętajmy, aby nie przykrywać garnka pokrywką. Gotowanie pod przykryciem prowadzi do kumulacji związków siarki znajdujących się w kalafiorze i utraty walorów smakowych, czego przecież chcemy uniknąć.

Ile gotować kalafior?

Czas gotowania kalafiora zależy od jego wielkości. Im większe warzywo, tym dłużej je gotujemy. Najłatwiej podzielić kalafior na różyczki, wtedy skrócimy nieco cały proces obróbki termicznej. Optymalnym czasem jest przedział od 4 do 8 min. Chcąc ugotować warzywo w całości, dodajemy ok. 3-5 min.

Czym polać kalafior?

Gotowany kalafior, zgodnie z przepisami kuchni polskiej, najlepiej komponuje się masłem zasmażanym z bułką tartą. Ten sposób podania wpisał się na stałe w zwyczaje kulinarne Polaków. I trzeba przyznać, że odpowiednio ugotowany lub upieczony kalafior podany z takim dodatkiem to naprawdę smaczny kąsek.

Jak zrobić bułkę do kalafiora?

Do okraszenia kalafiora wystarczy masło i bułka tarta w proporcjach dostosowanych do ilości warzywa. Oprócz produktów potrzebujemy patelni i łyżki lub, jeszcze lepiej, łopatki drewnianej w celu uniknięcia zarysowań. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałek masła, czekamy, aż się roztopi, i dodajemy bułkę tartą. Całość lekko rumienimy około minuty, cały czas mieszając i na końcu polewamy kalafior. Gotowe!

Jaki sos do kalafiora i brokułów?

Kalafior czy też brokuły idealnie współgrają z delikatnym w smaku sosem śmietankowym lub tradycyjnym i popularnym, zwłaszcza w przypadku zapiekania, beszamelowym. Smakowitą opcją jest również polanie tych warzyw sosem z dodatkiem sera. Ciekawym urozmaiceniem będzie zastąpienie żółtego czy też topionego sera serem pleśniowym, który doda charakteru tej mieszance.

Jaka przyprawa do kalafiora?

Oprócz tak oczywistych przypraw, jak sól i pieprz, smak kalafiora podkreśli wiele innych, postrzeganych przez Polaków nawet jako nieco egzotyczne dodatki. Przede wszystkim warto spróbować tego warzywa wzbogaconego smakiem kolendry, kuminu, curry czy imbiru. Dodając ich niewielkie ilości do zapiekanego kalafiora, uzyskamy niecodzienny aromat dania. Polecamy także spróbować kalafiora z posiekanymi świeżymi listkami bazylii lub, dla odmiany, ze zrumienionymi na maśle płatkami migdałowymi.

Jak mrozić kalafior?

Przed zamrożeniem kalafiora należy go najpierw zblanszować, aby uniknąć zmiany koloru warzywa. Wystarczy więc podzielić kalafior na różyczki, a po ich umyciu, włożyć je do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego na 3-4 minuty. Tak zblanszowane warzywo odsączamy, zostawiając do całkowitego wyschnięcia. Następnie pakujemy różyczki w dowolnych porcjach w foliowe torebki i zamrażamy.

Co do kalafiora na obiad?

Kalafior to wdzięczny składnik wielu dań. W tradycyjnej polskiej kuchni najczęściej podajemy go z mięsem i ziemniakami. Pasować będzie zarówno do kotleta schabowego oraz ziemniaków, jak i do smażonego filetu z kurczaka oraz klusek śląskich. Miłośników makaronu ucieszy z pewnością fakt, że kalafior bardzo smacznie komponuje się również z makaronami. Możemy go zatem podać na przykład w zapiekance makaronowej w sosie z mięsem mielonym. To jednak nie wszystko. Godny polecenia jest także w połączeniu z różnymi rybami, np. z dorszem czy łososiem.

Jakie danie z kalafiora?

W kuchni kalafior daje duże pole do popisu. Stanowi nie tylko smaczny dodatek, ale często bywa również bazą wielu dań. Z kalafiora przyrządzimy przede wszystkim aromatyczne zupy, zarówno te tradycyjne, jak i kremy. Nadaje się też na placki, a nawet kotlety wegetariańskie. O kalafiorze warto sobie przypomnieć, planując na obiad czy kolację zapiekankę warzywną. Co ciekawe, z kalafiorem uda nam się zrobić nawet ciasto na pizzę!

Kalafior zadomowił się w polskiej kuchni na tyle mocno, że uznajemy go za rodzime warzywo. Nawet jeśli ostatecznie nie możemy przypisać mu polskiego rodowodu, to z pewnością zdążyliśmy poznać go już z każdej strony. Świadczy o tym chociażby różnorodność potraw z kalafiorem w roli głównej, które jesteśmy w stanie przygotować.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram