
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek do gotowania na parze
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- blender
Sposób przygotowania:
PIECZONY KALAFIOR
KROK 1: GOTUJEMY KALAFIORA
Kalafior gotujemy na parze, aż będzie miękki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i umieszczamy w nim ugotowanego kalafiora.
KROK 2: MARYNUJEMY I PIECZEMY KALAFIOR
Oliwę, masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny, czosnek i przyprawy umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Kalafior pokrywamy dokładnie marynatą i zapiekamy przez ok. 20 minut.
SOS TAHINI
Składniki sosu umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy.
PODANIE
Upieczony kalafior polewamy sosem tahini i skrapiamy oliwą do smaku. Pietruszkę drobno siekamy, z granatu wyjmujemy ziarna. Kalafior posypujemy pistacjami, ziarnami granatu i pietruszką.
Komentarze (0)