Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • garnek do gotowania na parze
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne
  • blender

Sposób przygotowania:

PIECZONY KALAFIOR

KROK 1: GOTUJEMY KALAFIORA

Kalafior gotujemy na parze, aż będzie miękki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i umieszczamy w nim ugotowanego kalafiora.

KROK 2: MARYNUJEMY I PIECZEMY KALAFIOR

Oliwę, masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny, czosnek i przyprawy umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Kalafior pokrywamy dokładnie marynatą i zapiekamy przez ok. 20 minut.

SOS TAHINI

Składniki sosu umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy.

PODANIE

Upieczony kalafior polewamy sosem tahini i skrapiamy oliwą do smaku. Pietruszkę drobno siekamy, z granatu wyjmujemy ziarna. Kalafior posypujemy pistacjami, ziarnami granatu i pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!