Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek do gotowania na parze
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- blender
Sposób przygotowania:
PIECZONY KALAFIOR
KROK 1: GOTUJEMY KALAFIORA
Kalafior gotujemy na parze, aż będzie miękki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i umieszczamy w nim ugotowanego kalafiora.
KROK 2: MARYNUJEMY I PIECZEMY KALAFIOR
Oliwę, masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny, czosnek i przyprawy umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Kalafior pokrywamy dokładnie marynatą i zapiekamy przez ok. 20 minut.
SOS TAHINI
Składniki sosu umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy.
PODANIE
Upieczony kalafior polewamy sosem tahini i skrapiamy oliwą do smaku. Pietruszkę drobno siekamy, z granatu wyjmujemy ziarna. Kalafior posypujemy pistacjami, ziarnami granatu i pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.
Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!
Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!
Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Trufle z batatów
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Granita cytrynowa
- Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
- Syrop piernikowy
- Pasta z wędzonej makreli
- Kurczak duszony w piwie
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Faszerowana pizza z grilla
- Przecier z marchewki
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Bób z boczkiem
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Spaghetti z królikiem
- Ciasto na pizzę
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Babka z herbatą matcha
- Pizza capriciosa
- Świąteczny talerz obfitości
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
639 dni temu
Wyglda obłędnie.
odpowiedz
645 dni temu
Czas przygotowania jest całkiem bzdurny podany. Gotowanie kalafiora na parze to może jest 15 minut, się dochodzi jeszcze 20 minut w piekarniku ;)
odpowiedz
645 dni temu
Czas przygotowania w naszych przepisach to czas, który należy poświęcić na wykonywanie czynności w kuchni. Gotowanie i pieczenie kalafiora nie jest wliczane w czas przygotowania.
644 dni temu
Dlaczego nie odmieniacie słowa "kalafior"??? Gotujemy KALAFIORA!!!
644 dni temu
Obie formy są poprawne :)