Zapiekany kalafior
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: Rozdrabnianie sera

Ser gruyère pozbawić skórki, pokroić w kostkę o boku 2 cm, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 8. Przesypać do innego naczynia, opłukać pojemnik.

Krok 2: Gotowanie kalafiora

Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Do pojemnika miksującego wlać 1 l wody. Różyczki kalafiora włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, a ten umieścić na głębokim wkładzie. Cały zestaw zamknąć i zamocować na pojemniku miksującym. Gotować kalafior, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut. Potem zdjąć cały zestaw i opróżnić pojemnik.

Krok 3: Rozgrzewanie grilla

Rozgrzać grill w piekarniku do 200°C.

Krok 4: Podgrzewanie masła

Masło włożyć do pojemnika, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/100°C. Dodać mąkę i smażyć (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/100°C.

Krok 5: Gotowanie sosu

Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w śmietanie, razem z mlekiem o temperaturze pokojowej, gałką muszkatołową, ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami białego pieprzu dodać do zasmażki w pojemniku i gotować sos (z zatkniętą miarką) 7 minut/prędkość 2/110°C. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotować go jeszcze (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/110°C.

Krok 6: Doprawianie sosu

Do sosu dodać 70 g startego sera gruyère. Gotować go (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5, potem ponownie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przyprawy wymieszać ustawiając (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 2.

Krok 7: Zapiekanie kalafiora

Ugotowane różyczki kalafiora rozłożyć w żaroodpornej formie, polać sosem, posypać pozostałym serem gruyère. Zapiekać w gorącym piekarniku 10 minut (na złotobrązowo).

RADA

Potrawa będzie bardziej sycąca, gdy doda się do niej 200 g gotowanej szynki, piersi indyka albo resztek pieczeni. Zapiekany kalafior doskonale smakuje z peklowanym schabem i gotowanymi ziemniakami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Zapiekany kalafior z piekarnika – poznaj propozycję Kuchni Lidla   

Czy jesteś fanką lub fanem zapiekanek serowych? I czy dodatkowo doceniasz walory pewnej wyjątkowej odmiany kapusty, która jest nam znana jako kalafior? W takim razie doskonale się składa. Mamy dla Ciebie coś wyjątkowego – przepis na pyszny zapiekany kalafior z piekarnika z dodatkiem sera gruyère, pieprzu białego, masła i śmietany. Nasz zapiekany kalafior moglibyśmy wręcz nazwać daniem instant – przygotujesz je już w 10 minut! To przepis, który zaliczamy do kategorii łatwych. Nie będziesz mieć z nim najmniejszych trudności nawet wtedy, gdy nie uważasz siebie za mistrzynię czy mistrza kulinariów! Najszybciej i najłatwiej przepis na zapiekany kalafior zrealizujesz, wykorzystując termorobota MC Smart.

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu na kalafior zapiekany, powiedzmy co nieco o samym interesującym nas warzywie. Zaletami kulinarnymi Brassica oleracea var. botrytis cieszyli się już starożytni Grecy i Rzymianie. Na popularność tego warzywa wpływ miały nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwość uprawy i odporność na niesprzyjające czynniki zewnętrzne. W wiekach kolejnych, w średniowieczu, popularność kalafiora w Europie rosła – choćby na francuskim dworze. Zasługę sprowadzenia kalafiora do Polski przypisuje się Bonie Sforzy. Mamy pewne przesłanki, by sądzić, że zajadano się nim na dworze króla Władysława Jagiełły. W naszym kraju warzywo, dzięki któremu możemy delektować się specjałem takim jak kalafior zapiekany w piekarniku, zaczęto uprawiać na większą skalę w XVI i XVII wieku.

Częścią jadalną kalafiora jest jego kwiatostan znajdujący się na pędach kwiatowych. Warzywo to można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – czyli po ugotowaniu, podsmażeniu lub np. jako kalafior zapiekany. Oprócz tego stanowi nieodłączny komponent wielu zup jarzynowych, bywa składnikiem sałatek i dodatkiem serwowanym np. do jajek czy dań mięsnych. Można wykorzystywać go do przyrządzania pysznych kotletów wegetariańskich, a także wybrać go do przygotowania nietuzinkowej pieczonej przekąski z syropem klonowym! To propozycja idealna dla tych, którzy poszukują słodyczy w niecodziennym wydaniu.

Przejdźmy jednak do naszego przepisu na kalafior zapiekany z wysokiej jakości serem. W przepisie podajemy proporcje składników, które pozwolą Ci przygotować danie dla 4 osób. Zobacz, jak przygotować po mistrzowsku kalafior zapiekany w piekarniku zgodnie z poradami Kuchni Lidla!

Jak zrobić chrupiący kalafior z serem z piekarnika?

Od czego zacząć, przygotowując pyszny pieczony kalafior z serem? W pierwszej kolejności zajmij się właśnie serem gruyère. Jak już pisaliśmy, niezwykle przydatne dla każdego, kto chce przygotować przepyszny zapiekany kalafior z serem okaże się termorobot MC Smart. To właśnie do jego pojemnika powinieneś włożyć pozbawione skórek kostki sera gruyère (sugerujemy, żebyś pokroił je w kostki o boku około 2 cm) i miksował przez 15 sekund z ustawieniem prędkości 8. Po zmiksowaniu sera do zapiekanego kalafiora z serem przesyp go do osobnego naczynia i oczyść pojemnik robota z resztek gruyère.

Co dalej? Teraz przyszła pora na największą gwiazdę dania znanego jako pieczony kalafior z serem, a zatem na sam kalafior. Jak obejść się z tym warzywem? W pierwszej kolejności musisz oczywiście je umyć i oddzielić tzw. różyczki od głąba. Jak to zrobić? Wystarczy, że wykonasz precyzyjne nacięcie wokół głąba, ułatwiając tym samym odpadanie różyczek. Jeśli uważasz, że są wyjątkowo duże, podziel je na mniejsze. Obawiasz się, że ten element przepisu na kalafior zapiekany z serem i śmietaną grozi wielkim bałaganem? W takim razie mamy pewną podpowiedź. Podczas krojenia trzymaj warzywo głąbem do góry. Gwarantujemy, że w ten sposób uda Ci się ograniczyć kuchenny chaos!

Różyczki kalafiora zapiekanego z serem musisz umieścić w odpowiednim pojemniku robota – w tym przypadku będzie to wkład do gotowania na parze, który trzeba następnie umieścić w głębokim wkładzie. Oba pojemniki muszą znaleźć się w pojemniku miksującym wypełnionym 1 l wody. Przypominamy, że zgodnie z przepisem na kalafior zapiekany z serem w piekarniku warzywo musisz gotować na parze przez 8 minut. W tym czasie możesz zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200°C.

Pora zająć się masłem. Według naszego przepisu na kalafiora zapiekanego w serze trzeba podgrzewać je przez 3 minuty z prędkością 2 w temperaturze 100°C. Pamiętaj o tym, żeby podgrzewać z zatknięta miarką. Co dalej? Dodaj mąkę i smaż przez 3 minuty z prędkością równą 1 w temperaturze wrzenia wody! Jaki jest następny etap przygotowania pieczonego kalafiora z serem? Teraz czas zająć się przepysznym sosem, który czyni opisywane danie prawdziwym rarytasem.

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Sos beszamelowy jest jednym z podstawowych sosów wykorzystywanych przez mistrzów i czeladników sztuki kulinarnej. To na dobrą sprawę zasmażka z mąki przygotowywana na maśle, powstająca z dodatkiem mleka, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wariację na temat tego sosu przygotujemy także w naszym przepisie. Jak zatem powstaje sos, który uświetnia nasz kalafior zapiekany w sosie beszamelowym? Dzięki wymieszaniu w naszym robocie zasmażki, skrobi ziemniaczanej, śmietany, mleka oraz wymienionych wyżej przypraw i gotowaniu ich zgodnie z opisanym w przepisie programem. Żeby nasz kalafior zapiekany z beszamelem mógł w pełni oczarowywać swoimi walorami smakowymi, musisz następnie wzbogacić go startym serem gruyère, przyprawami i mieszać przez 10 sekund z prędkością równą 2. Co jednak, gdy zabraknie Ci sera do kalafiora zapiekanego z beszamelem? Wtedy możesz poszukać smacznego zamiennika. Jako podstawowe alternatywy dla gruyère wymieniane bywaj szwajcarski ser Raclette, francuski Comté czy holenderski Mimolette. Po dodaniu sera do sosu do kalafiora zapiekanego w sosie beszamelowym ponownie sięgnij po niezawodne przyprawy i wymieszaj całość w MC Smart.

Gotowe? W takim razie przejdź do następnego etapu przygotowywania smakowitego kalafiora zapiekanego w beszamelu. Jak głosi nasz przepis, teraz masz umieścić różyczki kalafiora w odpornej na wysokiej temperatury formie, okrasić je sosem i startym serem. Pamiętasz o rozgrzaniu piekarnika? Wstaw danie do jego wnętrza i pozwól mu uzyskać apetyczną złotobrązową barwę. Wtedy możesz mieć pewność, że kalafior zapiekany z beszamelem jest gotowy do podania. To wszystko! Pamiętaj też o naszych końcowych poradach związanych z kalafiorem zapiekanym z sosem beszamelowym. Jeśli kochasz kuchnię mięsną, możesz rozbudować recepturę o porcję ulubionego przysmaku – szynki, filetu z kurczaka lub indyka, mięsa mielonego, pieczeni, a nawet schabu. Nie zapominaj też, że ta potrawa świetnie smakuje z uniwersalnymi ziemniakami!

Zapiekany kalafior fit – sprawdź kaloryczność potrawy

Czy nasz zapiekany kalafior jest fit? To względne pojęcie dla każdego może znaczyć coś innego! W poszukiwaniu odpowiedzi na to nurtujące pytanie przyjrzyj się jego wartości kalorycznej. Zgodnie z naszymi wyliczeniami ilość energii dostarczanej z całym daniem jest zbliżona do 1992,2 kalorii. Jeśli interesuje Cię, ile kalorii ma nasz kalafior zapiekany w przeliczeniu na jedną porcję, musisz podzielić tę liczbę przez 4 – wyjdzie 498,1 kalorii. W przepisie na zapiekany kalafior znajdziesz informacje, że w porcji tego pysznego dania gości 33,5 g tłuszczu, 28 g węglowodanów (w tym 4,5 g błonnika) oraz 24 g białka. Wysoka zawartość tłuszczu i białka może przekonać do wypróbowania przepisu wszystkich tych, którzy mają ochotę na keto kalafior zapiekany z serem. Z drugiej strony, jeśli chcesz przyrządzić nieco bardziej „fit” zapiekany kalafior, możesz użyć nieco mniej sera i śmietany. Najlepsze efekty kulinarne zapewni Ci jednak danie przygotowane dokładnie według naszego przepisu!

Wiesz już, jak zrobić zapiekany kalafior. Gdy jednak poznasz już wszystkie zalety kulinarne kalafiora zapiekanego w sosie beszamelowym (albo śmietanowo-serowym), możesz wypróbować inne kulinarne inspiracje Kuchni Lidla. Jakie? Choćby kalafior w jogurtowym sosie curry. Jeśli natomiast szukasz ciekawego dania wegańskiego z kalafiorem w roli głównej, daj szansę pysznej propozycji Kingi Paruzel, czyli pieczonemu kalafiorowi z sosem tahini, granatem i pistacjami. Jeszcze inny pomysł wart wypróbowania to przepis na kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym, alternatywę dla niego może stanowić wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami). A to zaledwie kilka z wielu oryginalnych propozycji przyrządzenia kalafiora występującego w towarzystwie najciekawszych dodatków!

Wypróbuj kalafior zapiekany w sosie serowym według przepisu Kuchni Lidla i sprawdź, czy to czasem nie Twoja ulubiona wersja zapiekanki serowej! A później koniecznie daj szansę też innym kalafiorowym smakołykom polecanym przez nasze Mistrzynie i Mistrzów sztuki kuchennej!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!