Zapiekany kalafior
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: Rozdrabnianie sera

Ser gruyère pozbawić skórki, pokroić w kostkę o boku 2 cm, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 8. Przesypać do innego naczynia, opłukać pojemnik.

Krok 2: Gotowanie kalafiora

Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Do pojemnika miksującego wlać 1 l wody. Różyczki kalafiora włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, a ten umieścić na głębokim wkładzie. Cały zestaw zamknąć i zamocować na pojemniku miksującym. Gotować kalafior, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut. Potem zdjąć cały zestaw i opróżnić pojemnik.

Krok 3: Rozgrzewanie grilla

Rozgrzać grill w piekarniku do 200°C.

Krok 4: Podgrzewanie masła

Masło włożyć do pojemnika, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/100°C. Dodać mąkę i smażyć (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/100°C.

Krok 5: Gotowanie sosu

Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w śmietanie, razem z mlekiem o temperaturze pokojowej, gałką muszkatołową, ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami białego pieprzu dodać do zasmażki w pojemniku i gotować sos (z zatkniętą miarką) 7 minut/prędkość 2/110°C. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotować go jeszcze (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/110°C.

Krok 6: Doprawianie sosu

Do sosu dodać 70 g startego sera gruyère. Gotować go (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5, potem ponownie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przyprawy wymieszać ustawiając (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 2.

Krok 7: Zapiekanie kalafiora

Ugotowane różyczki kalafiora rozłożyć w żaroodpornej formie, polać sosem, posypać pozostałym serem gruyère. Zapiekać w gorącym piekarniku 10 minut (na złotobrązowo).

RADA

Potrawa będzie bardziej sycąca, gdy doda się do niej 200 g gotowanej szynki, piersi indyka albo resztek pieczeni. Zapiekany kalafior doskonale smakuje z peklowanym schabem i gotowanymi ziemniakami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!