
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Rozdrabnianie sera
Ser gruyère pozbawić skórki, pokroić w kostkę o boku 2 cm, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 8. Przesypać do innego naczynia, opłukać pojemnik.
Krok 2: Gotowanie kalafiora
Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Do pojemnika miksującego wlać 1 l wody. Różyczki kalafiora włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, a ten umieścić na głębokim wkładzie. Cały zestaw zamknąć i zamocować na pojemniku miksującym. Gotować kalafior, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut. Potem zdjąć cały zestaw i opróżnić pojemnik.
Krok 3: Rozgrzewanie grilla
Rozgrzać grill w piekarniku do 200°C.
Krok 4: Podgrzewanie masła
Masło włożyć do pojemnika, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/100°C. Dodać mąkę i smażyć (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/100°C.
Krok 5: Gotowanie sosu
Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w śmietanie, razem z mlekiem o temperaturze pokojowej, gałką muszkatołową, ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami białego pieprzu dodać do zasmażki w pojemniku i gotować sos (z zatkniętą miarką) 7 minut/prędkość 2/110°C. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotować go jeszcze (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/110°C.
Krok 6: Doprawianie sosu
Do sosu dodać 70 g startego sera gruyère. Gotować go (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5, potem ponownie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przyprawy wymieszać ustawiając (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 2.
Krok 7: Zapiekanie kalafiora
Ugotowane różyczki kalafiora rozłożyć w żaroodpornej formie, polać sosem, posypać pozostałym serem gruyère. Zapiekać w gorącym piekarniku 10 minut (na złotobrązowo).
RADA
Potrawa będzie bardziej sycąca, gdy doda się do niej 200 g gotowanej szynki, piersi indyka albo resztek pieczeni. Zapiekany kalafior doskonale smakuje z peklowanym schabem i gotowanymi ziemniakami.
Zobacz podobne
przepisy
Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Komentarze (0)