Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
KROK 1: DOPRAWIAMY I SMAŻYMY KALAFIOR
Kalafior kroimy na kawałki i dzielimy na mniejsze części.
Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu i przekładamy do miski. Dodajemy słodką paprykę, kmin, gałkę muszkatołową, cynamon i pieprz.
Kalafior skrapiamy i nacieramy oliwą, a następnie przekładamy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy w nich każdą różyczkę.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią kalafior wraz z przyprawami. Smażymy ok. 3-4 minut. Po usmażeniu przekładamy z powrotem do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Papryczkę chili kroimy drobno. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Z mango odkrawamy dwa plastry z dłuższych boków, tuż przy pestce. Miąższ każdego z nich nacinamy w kratkę bez nacinania skórki. Wybrzuszamy skórkę od spodu, odkrawamy kostki mango tuż przy skórce i przekładamy do miski blendera. Pozostałe przy pestce boki odcinamy, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałego mango. Całość blendujemy na pulpę.
KROK 3: SMAŻYMY IMBIR, PAPRYKĘ I MANGO
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy imbir i papryczkę chili. Smażymy ok. 1,5 minuty.
Następnie dodajemy mango i szklankę wody. Czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy kalafior, mieszamy i przykrywamy przykrywką. Dusimy ok. 5 minut.
KROK 4: DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE
Mleczko kokosowe mieszamy łyżką w puszce (tak, by stała część połączyła się z płynną) i dodajemy do kalafiora. Limonkę przekrawamy na pół. Skrapiamy całość sokiem wyciśniętym z ½ limonki.
Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
KROK 5: PODAJEMY CURRY
Curry z kalafiora przekładamy do miski. Posypujemy rwaną, świeżą kolendrą i podprażonymi nerkowcami.
Dodajemy kawałki limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Salsa z mango i awokado
Talerz rozmaitości, który cieszy oczy? To musi być salsa z mango i awokado! Wykorzystaj proponowane składniki lub dodaj własne!
Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
Curry z quinoa, jarmużem i tofu
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Azjatyckie pączki z mango i kokosem
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
- Szynka w kapuście curry
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Kokosowe curry z krewetkami
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Dacquoise kakaowo-orzechowe
- Ciasto à la 3 Bit
- Pudding brzoskwiniowy
- Kruche tarty z groszkiem
- Filet teriyaki z ananasem
- Spaghetti cake
- Kanapka z pastrami
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Rogaliki z makiem
- Tort naleśnikowy XXL
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1281 dni temu
wspaniałe danie. nie zapomnę go nigdy. 4/10
odpowiedz
1035 dni temu
Potwierdzam 4/10