![Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami) Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/815ed4f0ef1c-d34a10657c8d-kw11_Wegańskie_curry_z_kalafiora_z_mango_(z nerkowcami)_kinga_paruzel.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
KROK 1: DOPRAWIAMY I SMAŻYMY KALAFIOR
Kalafior kroimy na kawałki i dzielimy na mniejsze części.
Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu i przekładamy do miski. Dodajemy słodką paprykę, kmin, gałkę muszkatołową, cynamon i pieprz.
Kalafior skrapiamy i nacieramy oliwą, a następnie przekładamy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy w nich każdą różyczkę.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią kalafior wraz z przyprawami. Smażymy ok. 3-4 minut. Po usmażeniu przekładamy z powrotem do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Papryczkę chili kroimy drobno. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Z mango odkrawamy dwa plastry z dłuższych boków, tuż przy pestce. Miąższ każdego z nich nacinamy w kratkę bez nacinania skórki. Wybrzuszamy skórkę od spodu, odkrawamy kostki mango tuż przy skórce i przekładamy do miski blendera. Pozostałe przy pestce boki odcinamy, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałego mango. Całość blendujemy na pulpę.
KROK 3: SMAŻYMY IMBIR, PAPRYKĘ I MANGO
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy imbir i papryczkę chili. Smażymy ok. 1,5 minuty.
Następnie dodajemy mango i szklankę wody. Czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy kalafior, mieszamy i przykrywamy przykrywką. Dusimy ok. 5 minut.
KROK 4: DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE
Mleczko kokosowe mieszamy łyżką w puszce (tak, by stała część połączyła się z płynną) i dodajemy do kalafiora. Limonkę przekrawamy na pół. Skrapiamy całość sokiem wyciśniętym z ½ limonki.
Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
KROK 5: PODAJEMY CURRY
Curry z kalafiora przekładamy do miski. Posypujemy rwaną, świeżą kolendrą i podprażonymi nerkowcami.
Dodajemy kawałki limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Salsa z mango i awokado
Talerz rozmaitości, który cieszy oczy? To musi być salsa z mango i awokado! Wykorzystaj proponowane składniki lub dodaj własne!
![Salsa z mango i awokado](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1d1e8a14aa7b-63875dd3f6dc-kw11_Salsa_z_mango_i_awokado_kinga_paruzel.webp)
Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
![Warzywne curry z kiszoną cytryną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/41949ad1e65d-d7d713b05fa1-BS_ONLINE_KW6_KAROL_Warzywne_curry_1250x700_RGB_OK.webp)
Curry z quinoa, jarmużem i tofu
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
![Curry z quinoa, jarmużem i tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/292624b0c278-52b0ea3a2a15-Quinoa-Grunkohl-Curry-mit-gebratenem-Tofu38.webp)
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
![Kokosowa zupa curry z marchewką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2bde3efa18e8-cca61e6c39-Kuchnia_Lidla_Luty_PL_14093_S_37889_Kokosowa-zupa-curry-z-marchewka_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Azjatyckie pączki z mango i kokosem
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
- Szynka w kapuście curry
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Kokosowe curry z krewetkami
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Dacquoise kakaowo-orzechowe
- Ciasto à la 3 Bit
- Pudding brzoskwiniowy
- Kruche tarty z groszkiem
- Filet teriyaki z ananasem
- Spaghetti cake
- Kanapka z pastrami
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Rogaliki z makiem
- Tort naleśnikowy XXL
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
Komentarze (2)
1164 dni temu
wspaniałe danie. nie zapomnę go nigdy. 4/10
odpowiedz
918 dni temu
Potwierdzam 4/10