Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • moździerz
  • tarkę o drobnych oczkach

KROK 1: DOPRAWIAMY I SMAŻYMY KALAFIOR

Kalafior kroimy na kawałki i dzielimy na mniejsze części.

Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu i przekładamy do miski. Dodajemy słodką paprykę, kmin, gałkę muszkatołową, cynamon i pieprz.

Kalafior skrapiamy i nacieramy oliwą, a następnie przekładamy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy w nich każdą różyczkę.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią kalafior wraz z przyprawami. Smażymy ok. 3-4 minut. Po usmażeniu przekładamy z powrotem do miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Papryczkę chili kroimy drobno. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Z mango odkrawamy dwa plastry z dłuższych boków, tuż przy pestce. Miąższ każdego z nich nacinamy w kratkę bez nacinania skórki. Wybrzuszamy skórkę od spodu, odkrawamy kostki mango tuż przy skórce i przekładamy do miski blendera. Pozostałe przy pestce boki odcinamy, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałego mango. Całość blendujemy na pulpę.

KROK 3: SMAŻYMY IMBIR, PAPRYKĘ I MANGO

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy imbir i papryczkę chili. Smażymy ok. 1,5 minuty.

Następnie dodajemy mango i szklankę wody. Czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy kalafior, mieszamy i przykrywamy przykrywką. Dusimy ok. 5 minut.

KROK 4: DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE

Mleczko kokosowe mieszamy łyżką w puszce (tak, by stała część połączyła się z płynną) i dodajemy do kalafiora. Limonkę przekrawamy na pół. Skrapiamy całość sokiem wyciśniętym z ½ limonki.

Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.

KROK 5: PODAJEMY CURRY

Curry z kalafiora przekładamy do miski. Posypujemy rwaną, świeżą kolendrą i podprażonymi nerkowcami.

Dodajemy kawałki limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1281 dni temu
    wspaniałe danie. nie zapomnę go nigdy. 4/10

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1035 dni temu
    Potwierdzam 4/10

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!