Olej kokosowy
Znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii. Odżywia włosy, pomaga w pielęgnacji skóry i może służyć jako naturalny krem do opalania. Do czego jeszcze wykorzystać olej kokosowy? Amerykański bloger przekonuje, że z jego użyciem można przygotować aromatyczną kawę... kuloodporną, czyli tzw. bulletproof coffee. Zainspirowany tybetańskimi zwyczajami kulturowymi, polegającymi na mieszaniu herbaty z masłem z mleka jaków, Dave Asprey został tym samym światowym testerem i propagatorem łączenia kawy z olejem kokosowym.
Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Olej kokosowy należy co prawda do grupy olejów pochodzenia roślinnego, które mają opinię tłuszczów pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu człowieka, jednak jego skład, w porównaniu z pozostałymi olejami roślinnymi, nie jest aż tak wartościowy. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym występują również niewskazane w diecie kwasy nasycone.
Na co pomaga olej kokosowy?
Olej kokosowy pomaga na dolegliwości związane z infekcjami wirusowymi oraz grzybiczymi, ponieważ obecne w nim kwas laurynowy i kwas kaprynowy skutecznie zapobiegają ich rozwojowi.
Jaki olej kokosowy wybrać?
W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje olejów kokosowych: rafinowane i nierafinowane. Ze względu na zachowanie wszystkich swoich cennych właściwości w procesie produkcji najlepszym wyborem jest olej nierafinowany, tzn. tłoczony na zimno. Dzięki pominięciu etapu podgrzewania miąższu olej ten nie tylko jest bogatszy w składniki odżywcze, ale również nie traci swojego delikatnego kokosowego smaku i zapachu.
Czym się różni olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?
Olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego różni się sposobem produkcji. Ten pierwszy uzyskiwany jest w efekcie zastosowania wysokiej temperatury i środków chemicznych, czyli tzw. rafinacji, inaczej oczyszczania. Tymczasem olej kokosowy nierafinowany produkuje się z wykorzystaniem procesów mechanicznych, w których pomija się użycie wysokich temperatur. Z tego też względu olej kokosowy nierafinowany nazywany jest inaczej olejem tłoczonym na zimno.
Jaki olej kokosowy jest najlepszy do smażenia?
Jeśli zależy nam na zachowaniu smaku i zapachu kokosa, to najlepszą odmianą oleju kokosowego do smażenia będzie olej nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Ten sprawdzi się szczególnie podczas przygotowywania naleśników czy racuchów. W pozostałych przypadkach, zwłaszcza gdy smażymy różnego rodzaju mięso i nie chcemy, by danie miało posmak kokosa, lepiej użyć oleju rzepakowego.
Jak przechowywać olej kokosowy?
Olej kokosowy powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła słonecznego, wilgoci oraz intensywnych zapachów innych produktów spożywczych. Jego zaletą jest długi termin przydatności do spożycia, nawet po otwarciu. Olej kokosowy nie jełczeje tak szybko, więc w temperaturze pokojowej można go przechowywać nawet do roku.
Czy olej kokosowy trzeba trzymać w lodówce?
Olej kokosowy można trzymać zarówno na półce czy w szafce, jak również w lodówce. Temperatura przechowywania nie ma wpływu na jego jakość. Jedyną różnicą w tym przypadku będzie konsystencja, bowiem poniżej 25°C olej kokosowy przechodzi w stan stały i upodabnia się do masła, tyle tylko, że nadal zachowuje swój śnieżnobiały kolor. Równie szybko przyjmuje na powrót płynną postać. Aby rozpuścić olej kokosowy, wystarczy umieścić pojemnik z jego zawartością w ciepłej wodzie.
Jak spożywać olej kokosowy?
Olej kokosowy można spożywać na wiele różnych sposobów, na przykład można smażyć na nim omlety i jajecznicę, naleśniki, warzywa oraz różnego rodzaju mięso, w szczególności kurczaka. Równie dobrze olej kokosowy posłuży jako składnik sosów i dressingów sałatkowych.
Do czego dodawać olej kokosowy w kuchni?
Olej kokosowy warto dodawać w kuchni do ciast, ciasteczek oraz innych słodkości, w których zazwyczaj stosujemy tłuszcze tradycyjne, takie jak masło czy margaryna. Z olejem kokosowym z powodzeniem upieczemy na przykład wegańską wersję cinnamon rollsów z dynią. To jednak nie wszystko, bo olej kokosowy znajdzie zastosowanie w kuchni również jako składnik koktajlów czy smoothie, a nawet zdobywającej coraz większą popularność na świecie kawy kuloodpornej, czyli tzw. bulletproof coffee.
Olej powstający z kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej, ma równie wielkie grono zwolenników, co i przeciwników. Bez względu na indywidualne preferencje i przekonania z pewnością zasługuje jednak na uwagę. Warto przecież przekonać się samemu, z czym można jeść olej kokosowy i jak najlepiej stosować go w kuchni.
Przepisy
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!

Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!
