Roszponka

Warzywo to dawniej było określane jako kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka. Obecnie najczęściej używa się nazwy „roszponka”. Czym jest i jak się ją je? Dowiedz się więcej!           

Roszponka – co to jest?

Roszponka to rodzaj sałaty o małych, ciemnozielonych listkach. Rośnie dziko i bardzo długo traktowano ją jako chwast. Co ciekawe – rośnie na całym świecie, jednak w Polsce zagrożona jest wyginięciem. W celach kulinarnych uprawia się ją od początku XX wieku.

Jak jeść roszponkę?

Roszponkę spożywa się na surowo. Ma łagodny, nienarzucający się smak. Świetnie komponuje się z innymi sałatami, a zwłaszcza tymi bardziej charakternymi w smaku, jak rukola, sałata rzymska czy cykoria. Znakomicie nadaje się zarówno do sycących sałatek z dodatkiem mięsa, jak i lekkich sałatek będących dopełnieniem dania głównego.

W 100 g zawiera raptem 21 kcal. Jest źródłem witaminy A i C. Dostarcza również potasu.

Jak przyrządzić roszponkę?

Najważniejsze, by przed przyrządzeniem roszponki dokładnie ją umyć w zimnej wodzie i osuszyć np. za pomocą papierowego ręcznika. Tak przygotowaną dodajemy do sałatek, koktajli czy smoothie. Roszponka może być głównym składnikiem dań bądź dodatkiem, a nawet ozdobnym zielonym elementem na talerzu!

Warto wiedzieć, że delikatnych listków roszponki nie należy długo przechowywać. Roszponka najlepiej będzie się czuła w lodówce, owinięta wilgotną ściereczką bądź ręcznikiem papierowym. Roszponka w przygotowanych daniach również nie lubi zbyt długo leżeć.

Jak podawać roszponkę?

Roszponka świetnie nadaje się do ozdabiania dań. Można na niej podać twarożek do warzywnych placków, można odrobinę roszponki dodać do sałatki ziemniaczanej lub podać na niej kluski z kaszy i koziego sera.

Wypróbuj również 5 najpopularniejszych sałatek z roszponką:

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram