Ryż basmati

Uznawany za najszlachetniejszą z odmian ryżu, co zapewne zawdzięcza warunkom, w jakich jest uprawiany. Porasta obszary pokrytej gęstą siecią kanałów nawadniających Niziny Hindustańskiej. Położenie geograficzne oraz warunki klimatyczne (ciepłe dni przeplatane zimnymi nocami) mają wpływ na jego wysoką wartość odżywczą. Na tle pozostałych gatunków ryżu wyróżnia się jednak głównie zapachem, który skrywa nawet sama jego nazwa. Basmati oznacza bowiem z języku hindi woń (bass) i ziemię (mati).

Czym różni się ryż basmati od zwykłego?

Ryż basmati to odmiana ryżu o długich i cienkich ziarnach, które w odróżnieniu od pozostałych gatunków podczas gotowania zyskują na objętości, a nie na długości. Ich wyróżnikiem jest także wysoka twardość, która gwarantuje sypkość po ugotowaniu. Od zwykłego ryżu basmati różni się ponadto niższą wartością energetyczną oraz bogatszą zawartością składników odżywczych i walorów smakowych.

Czy ryż basmati jest zdrowy?

Ryż basmati do znakomity wybór, jest lepszy od pozostałych gatunków tego zboża. Dlaczego? Ponieważ jest lekkostrawny i niskokaloryczny, jego spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na zaburzenia układu pokarmowego oraz tym, które dbają o linię. Ryż basmati może stać się cennym składnikiem codziennej diety.

Jak smakuje ryż basmati?

Ryż basmati smakuje zupełnie inaczej niż pozostałe odmiany tego popularnego zboża. Charakteryzuje się bowiem delikatnym orzechowo-migdałowym smakiem i zapachem, które nadają mu szlachetny wymiar kulinarny. Basmati przez wielu koneserów smaku uznawany jest za najsmaczniejszą z odmian ryżu.

Czy ryż basmati zawiera gluten?

Podobnie jak każdy inny gatunek ryżu, również basmati nie zawiera glutenu. Bez obaw mogą się nim więc zajadać osoby ze stwierdzoną nietolerancją glutenu, a także każdy, kto unika tego składnika w swojej diecie.

Ile kalorii ma ryż basmati?

Surowy ryż basmati ma 351 kcal w 100 g i tym samym należy do najmniej kalorycznych odmian. Dla porównania, ryż biały w tej samej porcji ma 360 kcal, a brązowy 357 kcal.

Ile kalorii ma ryż basmati po ugotowaniu?

Analizując kaloryczność ryżu, należy jednak wziąć pod uwagę jego wartość energetyczną już po obróbce termicznej, co w ostatecznym bilansie wychodzi zdecydowanie korzystniej. Po ugotowaniu ryż basmati w 100-gramowej porcji zawiera bowiem już tylko 115 kcal.

Jak gotować ryż basmati?

Aby ugotować ryż basmati na sypko i cieszyć się jego walorami smakowymi, wystarczy przestrzegać kilku zasad. Przed włożeniem do garnka ryż należy moczyć przez co najmniej 30 minut w wodzie, a po tym czasie płukać go dokładnie do momentu uzyskania przejrzystej wody. Tak przygotowany i osuszony ryż wkładamy do garnka lub rondla i zalewamy zimną osoloną wodą lub bulionem w proporcjach 1 : 1,5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-12 minut pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarna. Ryż basmati jest gotowy do spożycia w postaci al dente po odczekaniu ok. 10 minut od zakończenia gotowania.

Jak przyprawić ryż basmati?

Ryż basmati warto przyprawić, aby dodać jego orzechowemu smakowi dodatkowych nut zapachowych. W zależności od preferencji kulinarnych polecamy uniwersalne przyprawy, takie jak sól czy pieprz, a do tego cebula, czosnek i pietruszka. Taka kompozycja okraszona niewielką ilością masła stanowić będzie znakomity dodatek do dań obiadowych. Jeśli natomiast preferujecie kuchnię azjatycką, ryż basmati powinniście przyprawić curry, kurkumą, kminem rzymskim, kardamonem, cynamonem czy gałką muszkatołową.

Do czego używać ryżu basmati?

Ryżu basmati najlepiej używać do dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Idealnie komponuje się z mięsem, rybami i owocami morza, co otwiera przed nami spore możliwości kulinarne. Ryż basmati możemy więc jeść w zestawieniu z kurczakiem przyrządzonym pod wieloma postaciami, np. z curry, pikantną wersją przypraw indyjskich lub sosem pomarańczowym. Doskonale sprawdzi się także w towarzystwie różnych gatunków ryb, a w szczególności w połączeniu z łososiem i pstrągiem. Jego walory smakowe docenimy również, delektując się owocami morza.

Ryż basmati dla wielu Polaków stanowi jeszcze zagadkę, głównie ze względu na swą tajemniczo brzmiącą nazwę. Z jego bogatymi walorami smakowymi zapoznajemy się najczęściej przez przypadek, zupełnie nieświadomie wybierając akurat tę odmianę ryżu podczas zakupów. Dopiero w kuchni przekonujemy się, że ryż basmati to naprawdę ciekawa alternatywa dla pozostałych produktów zawierających skrobię, w tym również tak popularnych w polskiej kuchni ziemniaków. Jeśli więc potrzebujemy lekkostrawnego i wartościowego dodatku obiadowego, to sięgajmy po ryż basmati.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram