Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • garnek z wodą
  • grilla (najlepiej z pokrywą)
  • folię aluminiową
  • łyżkę do nakładania farszu 
  • pojemniki do przenoszenia produktów.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Wybieramy możliwie duże ziemniaki. Wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 15 minut, sprawdzając jednak delikatnie szpikulcem lub ostro zakończonym nożem, czy są już miękkie w środku. Nie rozgotujmy ich!

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki rozkrawamy równo wzdłuż i delikatnie łyżką wybieramy środkową część, a następnie wkładamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem.

Cebulę kroimy w piórka, siekamy czosnek i dodajemy te składniki do miski z rozgniecionymi ziemniakami.

Dodajemy śmietankę, wędzoną paprykę, gałkę muszkatołową, chili i sól do smaku. Na końcu dodajemy połowę tartego sera oraz kukurydzę i delikatnie mieszamy.

KROK 3: NAKŁADAMY FARSZ

Nakładamy farsz do każdej połówki ziemniaka i zawijamy je w folię aluminiową. Możemy to zrobić w domu lub tuż przed samym grillowaniem. Jeśli mamy grilla z pokrywą, folia aluminiowa nie będzie potrzebna.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Szczypiorek i pozostałą cebulkę siekamy tak, jak lubimy, i odkładamy do małego zamykanego pojemnika.

Pozostałą część startego sera przekładamy do oddzielnego pojemnika.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY GRILLA

Rozpalamy grilla, wykorzystując do tego najlepiej węgiel drzewny, tak aby cały węgiel się żarzył. Ustawiamy ruszt w najwyższej pozycji.

KROK 6: GRILLUJEMY

Układamy na grillu łódeczki wypełnione farszem. Zamykamy pokrywę i po kilku minutach sprawdzamy, czy farsz jest przyrumieniony. Skórka może się przypalić, ale nie musimy jej jeść.

Pod koniec pieczenia łódeczki obsypujemy pozostałym serem i czekamy chwilę, aż się rozpuści.

KROK 7: PODAJEMY DANIE

Ziemniaczki przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem oraz cebulką. Podajemy je z ulubionym sosem oraz sałatką lub ogórkiem małosolnym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • SoulSocieta SoulSocieta
    214 dni temu
    Po raz pierwszy z tą stroną spotkałem się na streamie Nimueny, którą obserwuję na Twitchu. Widziałem, jak przyrządza i opowiada o tym daniu oraz o świeżych produktach, które można dostać w Lidlu. Szczerze powiedziawszy według mnie nie ważne jaki sklep byle produkty były dobre jakościowo i nie jestem psychofanem żadnego sklepu ale widać było na streamie, że produkty, z których korzystała streamerka podczas transmisji były naprawdę najwyższej jakości. Co do dania. Przepis wydaje się być bardzo prosty - myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Główne produkty zawarte w tym daniu bardzo nawiązują do Polskich korzeni (ziemniak i cebula), a cała reszta daje poczucie pewnego rodzaju harmonii smaku wynikającej z przechodzących po nutach słodyczy pochodzących z ziemniaka i cebuli, lekkiego uczucia kwaśności zakończonego wspaniałym finiszem pikanterii związanej z dodanymi płatkami chili. Samo danie wydaje się być bardzo ciekawe i na pewno znajdzie się nie jedna okazja by móc je przygotować czy to wśród spotkania z przyjaciółmi przy stole czy grillu. To co warto jeszcze dodać to potencjalna modyfikacja tego dania według własnych upodobań. Danie zarówno nadaje się dla wegetarian jak i mięsożerców i na pewno z czasem fajnie będzie dodać coś od siebie. Sama nazwa dania urocza, ilustracja na zdjęciu również chociaż wygląd na streamie znacznie lepiej oddawał nietypowy charakter tego dania. Uważam, że nazwa może nie tyle oddaje wyglądu tego dania co bardziej porusza wyobraźnię i umacnia nas w przekonaniu, że po zjedzeniu dwóch takich ziemniaczków naprawdę można najeść się jak na jakiejś królewskiej uczcie. Bardzo miło jest patrzeć, że Lidl nawiązuję współpracę z tak ambitnymi streamerami i streamerkami, którzy według mnie bardzo mocno wpływają na pozytywny odbiór marki jaką jest Lidl. Mogę się mylić, ale jest to chyba jedyna firma w Polsce, która przełamuje pewnego rodzaju schematy i wypływa na "głębokie wody" pokazując przy tym, że można zrobić coś fajnego dla własnej firmy, influencerów, graczy, widzów, a przede wszystkim potencjalnych konsumentów. Mam nadzieję, że będzie więcej takich akcji. Przepisu jeszcze nie wcielałem w życie, ale na pewno po weekendzie postaram się chociażby z czystej ciekawości postaram się wiernie odwzorować to danie bo prezentuje się smacznie. Pozdrawiam serdecznie ze streamka <3

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!