Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- drewniane pałeczki – 2 szt.
- blachę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1: NACINAMY ZIEMNIAKI
Pałeczki układamy wzdłuż dwóch (dłuższych) stron ziemniaka, którego kroimy na cienkie plasterki (3 mm) – nie docinamy do końca (pałeczki będą blokować nóż). To samo robimy z wszystkimi ziemniakami.
KROK 2: DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Masło rozpuszczamy i smarujemy nim przygotowane bulwy, a następnie obficie oprószamy solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut lub do momentu, w którym będą miękkie.
KROK 4: DODAJEMY SER
Ser kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą i czekamy chwilkę, aż nieco przestygną. Nacięte plastry ziemniaka przekładamy przygotowanymi plastrami sera.
KROK 5: PONOWNIE PIECZEMY ZIEMNIAKI
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy z posiekaną zieloną cebulką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
- Łazanki
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1142 dni temu
Dowidzenia
Odpowiedz
1169 dni temu
Dzień dobry
Odpowiedz
1168 dni temu
Dzień dobry :)