Serowe ziemniaki hasselback

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • drewniane pałeczki – 2 szt.
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KROK 1:  NACINAMY ZIEMNIAKI

Pałeczki układamy wzdłuż dwóch (dłuższych) stron ziemniaka, którego kroimy na cienkie plasterki (3 mm) – nie docinamy do końca (pałeczki będą blokować nóż). To samo robimy z wszystkimi ziemniakami.

KROK 2: DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI

Masło rozpuszczamy i smarujemy nim przygotowane bulwy, a następnie obficie oprószamy solą i pieprzem.

KROK 3: PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut lub do momentu, w którym będą miękkie.

KROK 4: DODAJEMY SER

Ser kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą i czekamy chwilkę, aż nieco przestygną. Nacięte plastry ziemniaka przekładamy przygotowanymi plastrami sera.

KROK 5: PONOWNIE PIECZEMY ZIEMNIAKI

Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy z posiekaną zieloną cebulką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    758 dni temu
    Dowidzenia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    784 dni temu
    Dzień dobry

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    784 dni temu
    Dzień dobry :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!