Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- drewniane pałeczki – 2 szt.
- blachę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1: NACINAMY ZIEMNIAKI
Pałeczki układamy wzdłuż dwóch (dłuższych) stron ziemniaka, którego kroimy na cienkie plasterki (3 mm) – nie docinamy do końca (pałeczki będą blokować nóż). To samo robimy z wszystkimi ziemniakami.
KROK 2: DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Masło rozpuszczamy i smarujemy nim przygotowane bulwy, a następnie obficie oprószamy solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut lub do momentu, w którym będą miękkie.
KROK 4: DODAJEMY SER
Ser kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą i czekamy chwilkę, aż nieco przestygną. Nacięte plastry ziemniaka przekładamy przygotowanymi plastrami sera.
KROK 5: PONOWNIE PIECZEMY ZIEMNIAKI
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy z posiekaną zieloną cebulką.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone ziemniaki z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!
Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!
3 sposoby na ziemniaki
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Pstrąg pieczony z ziemniakami
- Kanapki według Karola Okrasy
- Muffiny o smaku pizzy
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Tyrolski gröstl
- Bajgle z sałatką z kurczaka
- Ciabatta z indykiem
- Ziemniaki Hasselback
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Zupa prowansalska z francuskim serem
- Gofry owsiane
- Pikantne kulki z morelami
- Grillowane szaszłyki z kurczaka
- Mrożona herbata z melonem i miętą
- Cytrynowe Orzeźwienie
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Omlet z makaronem
- Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
- Kisiel z czerwonych owoców
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Duszone buraczki
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Tort z kremem maślanym i malinami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
683 dni temu
Dowidzenia
odpowiedz
710 dni temu
Dzień dobry
odpowiedz
710 dni temu
Dzień dobry :)