Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- drewniane pałeczki – 2 szt.
- blachę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1: NACINAMY ZIEMNIAKI
Pałeczki układamy wzdłuż dwóch (dłuższych) stron ziemniaka, którego kroimy na cienkie plasterki (3 mm) – nie docinamy do końca (pałeczki będą blokować nóż). To samo robimy z wszystkimi ziemniakami.
KROK 2: DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Masło rozpuszczamy i smarujemy nim przygotowane bulwy, a następnie obficie oprószamy solą i pieprzem.
KROK 3: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut lub do momentu, w którym będą miękkie.
KROK 4: DODAJEMY SER
Ser kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą i czekamy chwilkę, aż nieco przestygną. Nacięte plastry ziemniaka przekładamy przygotowanymi plastrami sera.
KROK 5: PONOWNIE PIECZEMY ZIEMNIAKI
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy z posiekaną zieloną cebulką.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone ziemniaki z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!
Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!
3 sposoby na ziemniaki
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Kutia
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
758 dni temu
Dowidzenia
odpowiedz
784 dni temu
Dzień dobry
odpowiedz
784 dni temu
Dzień dobry :)