zobacz film TRADYCYJNY MAJONEZ

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rózgę kuchenną
  • ręcznik papierowy
  • zamykane słoiczki o pojemności 130 ml

 

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Składniki potrzebne do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, tak by miały temperaturę pokojową.

KROK 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

KROK 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.

KROK 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

KROK 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!