Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- zamykane słoiczki o pojemności 130 ml
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Składniki potrzebne do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, tak by miały temperaturę pokojową.
KROK 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
KROK 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.
KROK 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
KROK 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!
Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!
MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na majonez aromatyzowany sianem. Brzmi nieprawdopodobnie, ale zapewniamy – jest pysznie!
ZIELONY MAJONEZ
Zielony majonez ze szczypiorkowym wiosennym aromatem – łatwy i szybki w przygotowaniu. Urozmaici niejedną kanapkę i niejedno danie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Gulasz z jelenia
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Granita truskawkowa
- Brownie z espresso i wiśnią
- Pieczone burgery z indyka
- Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Kotlety jajeczne z ciecierzycą
- Kopytka z bułką tartą
- Domowe majonezy smakowe
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wegańska pasta à la makrela
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- Domowy izotonik
- Warstwowa sałatka cobb w słoiku
- Bulion rybny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Kopytka z dyni
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Sos teriyaki
- Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
- Koreczki z kiełkami
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
- Japońska kanapka onigirazu
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Agarowe galaretki malinowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)