
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- zamykane słoiczki o pojemności 130 ml
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Składniki potrzebne do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, tak by miały temperaturę pokojową.
KROK 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
KROK 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
KROK 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
KROK 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Zobacz przepisy
na święta
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)