Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- zamykane słoiczki o pojemności 130 ml
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Składniki potrzebne do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, tak by miały temperaturę pokojową.
KROK 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
KROK 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
KROK 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
KROK 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!
Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!
Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!
Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Tatar wołowy
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Kurczak w sosie pesto
- Pasta z awokado
- Ocet morelowy
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
- GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Pesto z kolendry
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Indyk z salsą truskawkową
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- ZIELONY MAJONEZ
- Trifle makaronikowe
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z rukoli
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Jabłkowy chutney z piwem
- Gruszki parowane w białym winie
- Ubijany ganasz
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)