
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- zamykane słoiczki o pojemności 130 ml
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Składniki potrzebne do przygotowania majonezu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, tak by miały temperaturę pokojową.
KROK 1: SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
KROK 2: PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
KROK 3: DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
KROK 4: DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Domek z piernika
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Spaghetti carbonara
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Boczek pieczony
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)