Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Surowe warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych oraz innych związków prozdrowotnych. Bogate są w błonnik, który reguluje nasze procesy trawienne. Obróbka cieplna zawsze niesie ze sobą straty w wartościach odżywczych, dlatego powinniśmy jak najczęściej sięgać po nieprzetworzone produkty. Jeśli znudzi się nam chrupanie marchewki czy też kalarepy – zawsze możemy zrobić z tych składników surówkę.
Zasady przygotowywania surówek:
1. Przed rozdrobnieniem warzywa powinniśmy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
2. Surówki przyrządzamy bezpośrednio przed ich podaniem (im dłużej surówka stoi, tym mniej w niej witamin).
3. Twarde warzywa rozdrabniamy bardziej niż te miękkie.
4. Twarde warzywa zaleca się łączyć z miękkimi.
5. Warzywa doskonale smakują w połączeniu z owocami – nie bez przyczyny jabłko występuje w parze z marchewką, selerem czy też selerem naciowym.
Z jakich warzyw najczęściej robimy surówki?
- z warzyw kapustnych (białej kapusty, czerwonej kapusty, włoskiej kapusty, kapusty pekińskiej, kalarepy, rzodkwi),
- z sałaty,
- z zieleniny (szczypiorku, koperku, pietruszki),
- z warzyw korzeniowych (marchewki, selera, pietruszki),
- z selera naciowego,
- z pomidorów,
- z papryki,
- z chrzanu,
- z ogórków.
Surówki doprawiamy:
- olejem lub oliwą,
- musztardą,
- jogurtem naturalnym,
- pieprzem,
- ostrą papryką,
- solą,
- ziołami,
- sokiem z cytryny.
Trwa ładowanie komentarzy