zobacz film Zielony omlet z białek i puszysty twarożek

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • patelnię z nieprzywierającą powłoką i pokrywką
  • trzepaczkę

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Natkę rzodkiewki rozdrabniamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET

Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także rozdrobnioną natkę rzodkiewki. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY OMLET

Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę jajeczną i smażymy ją pod przykryciem, aż spód delikatnie się zetnie, przez ok. 5 minut. Następnie podważamy brzegi omletu i dodajemy pod spód masło. Rozprowadzamy je po całej powierzchni, ponownie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy jeszcze chwilę, aż wierzch się zetnie.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PUSZYSTY TWAROŻEK

Jogurt krótko mieszamy za pomocą trzepaczki, aby był bardziej puszysty. Następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy twaróg. Szczypiorek siekamy i dodajemy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

KROK 5: PODAJEMY OMLET

Rzodkiewki ścieramy na mandolinie lub kroimy w cienkie plasterki. Na ciepły omlet wykładamy twarożek i układamy rzodkiewki. Danie podajemy od razu, z odrobiną szczypiorku i soli do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    189 dni temu
    Omlet bardzo dobry, ja robiłam go z solą i pieprzem. Jak coś podczas pieczenia omlet się zapadnie ale on ma tak robić.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!