
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
Krok 1: Gotujemy amarantus
Mleko zagotowujemy. Dodajemy amarantus i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut, a następnie studzimy.
Krok 2: Łączymy składniki omletu
Jajka rozbijamy, białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło, cukier i sól mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtko oraz masę amarantusową i mieszamy. Dodajemy mąkę i krótko mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Banany obieramy i kroimy w plasterki.
Krok 3: Smażymy omlet
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wlewamy połowę ciasta, obkładamy połową plasterków bananów i smażymy przez ok. 3 minuty. Naleśnik obracamy, smażymy przez ok. 3 minuty, rozrywając przy tym na kawałki za pomocą łopatki do smażenia. Owoce myjemy i osączamy.
Omlet przekładamy na talerz, drugą połowę ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Mieszamy cukier puder z ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii i posypujemy nim omlet. Podajemy z owocami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)