Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik nagrzany do 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i pokrój w ćwiartki.
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w plastry. Do garnka z 2 litrami wody wrzuć 2 rozgniecione ząbki czosnku, 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) i boczek. Gotujemy.
Kiełbasa
Białą kiełbasę (3 sztuki) nacinamy z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno siekamy. 1 cebulę kroimy w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładamy je pokrojoną cebulą, posypujemy majerankiem, cebulę znów polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml), na cebulę kładziemy białą kiełbasę i czosnek, całość polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml). Naczynie z kiełbasą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Barszcz
2 cebule (odkrawamy najpierw 2 większe kawałki, odstawiamy) kroimy w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalamy nad gazem (lub palimy na patelni). Opalone kawałki cebuli przekładamy do gotującego się wywaru z boczkiem i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucamy ziemniaki. Ugotowany boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy majeranek, następnie boczek, smażymy.
Po 5 minutach gotowania wyjmujemy z wywaru przypaloną cebulę. Cały czas mieszamy boczek i cebulę na patelni. Następnie boczek i cebulę z patelni przekładamy do wywaru. Zakwas na żur mieszamy, 1/2 litra dolewamy do garnka. Od czasu do czasu mieszamy.
Z jaj wyciągamy żółtka (białka odstawiamy na bok) i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy kilka łyżek wywaru, rozgniatamy żółtka. Do roztartych żółtek dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Mieszamy. Białka drobno siekamy.
Za pomocą łyżki przelewamy ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelewamy do barszczu. Mieszamy. Do barszczu dodajemy pokrojone białka. Na samym końcu dodajemy chrzan i mieszamy. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Zagotowujemy.
Jak podawać
Na dno talerza wykładamy kiełbasę i cebulę, zalewamy barszczem razem z ziemniakami, skwarkami.
Na wierzch dodajemy świeży majeranek.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Barszcz biały z kiełbasą oraz dodatkiem chrzanu
Nasz biały barszcz z kiełbasą i chrzanem to połączenie dwóch przepysznych, najczęściej przyrządzanych w czasie Wielkanocy zup. Mowa oczywiście o zupie chrzanowej oraz klasycznym barszczu z białą kiełbasą. Propozycja Karola Okrasy zachwyca więc tradycyjnym, dobrze znanym smakiem, ale z pikantnym, chrzanowym akcentem. Barszcz sam w sobie smakuje dość delikatnie, a w jego kompozycji wyczuwalne są subtelne nuty warzywne. Ma też przyjemną, kremową konsystencję. Jednak dodatek chrzanu sprawia, że zupa zyskuje konkretnego charakteru oraz głębi. Za wyjątkowe walory smakowe kompozycji odpowiada również mięsny dodatek w postaci nie tylko kiełbasy, ale i boczku. Uwaga – pokrojenie wędzonki na mniejsze kawałki sprawi, że maksimum jej smaku i aromatu trafi do wywaru.
Na tym jednak nie koniec zalet przepisu Karola! Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami przygotujesz nawet bez zaawansowanej wiedzy kulinarnej. Wystarczy, że zadbasz o wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników, po czym będziesz trzymać się podanych instrukcji. Wierzymy, że przedstawiona receptura spodoba się każdemu, kto poszukuje dobrze znanych smaków w podkręconym wydaniu.
Polska zupa na Wielkanoc z białą kiełbasą i ziemniakami
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami to staropolska zupa, która najczęściej trafia na polskie stoły w czasie Wielkanocy. Znakomicie sprawdzi się zarówno podczas świątecznego śniadania, jak i obiadu. Oczywiście w nie każdej części Polski jada się właśnie biały barszcz na kiełbasie. W niektórych regionach większą popularnością cieszy się np. żurek z białą kiełbasą i ziemniakami czy zupa grzybowa z chrzanem. Jeżeli w regionie, z którego pochodzisz, zwykle jada się właśnie barszcz, koniecznie pokuś się o wersję z naszego przepisu. A może nigdy dotąd nie przygotowywałeś czy przygotowywałaś barszczu? Wobec tego to najwyższy czas, aby podjąć wyzwanie! Ze sprawdzonym przepisem na barszcz biały z kiełbasą na pewno się uda.
To dobry moment, aby krótko wyjaśnić różnicę między przepisem na żurek z ziemniakami a tym na biały barszcz. Otóż główną różnicę między nimi stanowi zakwas. Ten do barszczu powstaje z mąki pszennej, za to do żurku dodaje się zakwas żytni. Co ważne, ma służyć przede wszystkim doprawieniu zupy – nie jest jedynym czynnikiem odpowiedzialnym za smak barszczu. Z tego względu możesz nieco zmodyfikować jego ilość, dopasowując ją do osobistych preferencji. W ten sposób uzyskasz idealny smak zupy! Ponadto dużą rolę w obu zupach odgrywają dodatki – przepis na żurek z ziemniakami zawsze zakłada wykorzystanie wędzonki. Z tego względu raczej nie nadaje się dla osób, które zrezygnowały z mięsa w diecie. Wegetarianie czy weganie mogą za to z powodzeniem przyrządzić krem chrzanowy lub barszcz biały z ziemniakami, ponieważ każdy z nich urzeka smakiem nawet bez mięsnych dodatków. Ale to już temat na inny przepis!
Nasz barszcz biały na białej kiełbasie należy podawać z jajkiem. Sugerujmy serwować je w klasycznej formie, czyli po prostu ugotowane, z żółtkiem oddzielonym od białka. Choć możesz też zaszaleć i przygotować je nieco inaczej niż zazwyczaj. Otóż zupa barszcz biały z ziemniakami świetnie smakuje z jajkiem sadzonym – to ciekawa odmiana dla wersji gotowanej. Zwłaszcza na wielkanocnym stole, na którym z pewnością nie zabraknie jajek na twardo w wielu wydaniach. Co więcej, do naszego przepisu na barszcz biały z ziemniakami pasują jajka w koszulkach. To wytworna, elegancka forma podania, dlatego sprawdzi się podczas uroczystego rodzinnego obiadu czy śniadania. Taki nietypowy sposób przyrządzenia jajka sprawi, że obiad z kiełbasą i ziemniakami stanie się niezwykle wykwintny. Nawet jeśli ma być to po prostu codzienny obiad. W końcu barszcz możesz przygotować w dowolny dzień – niekoniecznie świąteczny.
Mamy jeszcze jedną wskazówkę dotyczącą dodatków do opisywanej zupy. Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą dobrze smakuje podany z chlebem. Oczywiście idealnie byłoby uraczyć się pieczywem prosto z pieca, ale przecież nie zawsze jest taka możliwość. W obliczu braku tego rarytasu wybierz po prostu swoje ulubione pieczywo, które masz pod ręką.
Jak ugotować barszcz biały z kiełbasą? Praktyczne wskazówki
Choć przepis na barszcz chrzanowy nie jest bardzo skomplikowany, szczegóły mają tu kluczowe znaczenie. O czym nie możesz zapomnieć?
- Pamiętaj, aby chrzan trafił do zupy na samym końcu. Ma on intensywny smak, a dodanie go wcześniej może sprawić, że straci on swoją ostrość.
- Zadbaj, aby jajka na twardo były perfekcyjne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. O czym mowa? Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby się ociepliły – powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Ten łatwy trik pozwala uniknąć pęknięć skorupki podczas gotowania. Następnie wlej wodę do garnka do poziomu, w którym jajka zostaną całkowicie zanurzone oraz dodaj do wody szczyptę soli (opcjonalnie). Wodę doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, po czym ostrożnie umieść jajka łyżką cedzakową lub chochlą w wodzie. I tutaj delikatność służy ochronie skorupek. Gotuj jajka przez około 9-12 minut, przy czym uwzględnij, że większe lepiej pozostawić w wodzie nieco dłużej. Po ich ugotowaniu odcedź gorącą wodę z garnka, a następnie przenieś jajka do miski z zimną wodą. Pozwól im schłodzić się przez co najmniej 5 minut, a kiedy wystarczająco wystygną, delikatnie obierz je ze skorupek.
- Nie rezygnuj z opalania cebuli. Ma to ogromny wpływ na ostateczny smak wywaru. Proces opalania cebuli sprawia, że cukry w niej zawarte ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa zyskuje głęboki, lekko słodkawy smak. Dodatkowo podczas opalania cebuli wydziela się apetyczny aromat!
Jaka kiełbasa do barszczu białego? Nasze propozycje!
Tradycyjnie w polskiej kuchni do barszczu białego dodaje się właśnie białą kiełbasę. Nietypowy kolor oraz smak zawdzięcza ona faktowi, że jest parzona, a nie wędzona. Dodatkowo do jej wyrobu nie używa się soli peklującej, lecz zwykłej, co pozwala jej zachować jasny kolor podczas obróbki. To kiełbasa wieprzowa, czasem z dodatkiem cielęciny, którą cechuje delikatny smak, dzięki któremu fantastycznie pasuje do różnych potraw. Możesz spotkać się z przepisami, w których kiełbasa powinna być odpowiednio ugotowana, aby zachować miękkość oraz soczystość, co wpisuje się w charakter barszczu białego. W tradycyjnym przepisie na żurek z kiełbasą i ziemniakami też najczęściej znajduje się biała kiełbasa. Nieco rzadziej można spotkać się z przepisami, w których pojawia się kiełbasa śląska bądź myśliwska. Oczywiście nic złego się nie stanie, gdy zwykła kiełbasa trafi również do barszczu, lecz w takim przypadku musisz liczyć się z tym, że straci on swój tradycyjny charakter.
Jak pokroić kiełbasę do barszczu białego?
Przede wszystkim potrzebujesz ostrego noża! Dzięki niemu praca z kiełbasą przebiegnie szybko i sprawnie. W swoim przepisie Karol radzi jedynie ją właściwie naciąć, po czym podawać ją w całości. Ale to tylko jedna z możliwości! Świetnie smakuje również kiełbasa pokrojona w plasterki. Każda z propozycji dobrze sprawdzi się w sugerowanej przez nas wersji pieczonej. Jednak zarówno chrzanowy barszcz, jak i tradycyjny żurek z kiełbasą i ziemniakami udadzą się z dodatkiem smażonej kiełbasy. Wykorzystaj ten sposób obróbki termicznej, jeśli zależy Ci na czasie czy po prostu nie masz piekarnika. To, czy zdecydujesz się na przyrządzenie kiełbasy w całości, czy raczej pokroisz ją w kawałki dowolnej wielkości, zależy tylko od Ciebie!
Mamy nadzieję, że ten przepyszny barszcz na stałe zagości w Twoim repertuarze świątecznych potraw. Przy czym zapewniamy, że wyśmienicie sprawdzi się także jako codzienne danie. Jeśli tylko przyjdzie Ci ochota na coś tradycyjnego, ale w odrobinę innym wydaniu właśnie barszcz biały z białą kiełbasą okaże się strzałem w dziesiątkę. Przy czym to tylko jedna z propozycji znakomitych zup z Kuchni Lidla. Wśród naszych przepisów znajdziesz m.in. fantastyczną zupę czosnkową, zupę z czerwonej papryki, a nawet zupę z suszonymi pomidorami i mascarpone we włoskim stylu. Przede wszystkim jednak sprawdź, jak smakuje chrzanowa zupa z białą kiełbasą autorstwa Karola. Zapewniamy, że Twoi goście ją pokochają
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Mazurek pomarańczowy
- Śledź marynowany po mazursku
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Zupa z batatów i dyni
- Zupa buraczkowa
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Jarski żurek łemkowski
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Pierogi z mięsem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Babeczki leśny mech
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- DESER SZAMPAŃSKI
- GOFRY TRADYCYJNE
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (55)
432 dni temu
Trochę czas przygotowanie mi się nie zgadza. Pan Okrasa mówi o 30 min., a w przepisie są 2h. Pytam, bo podejrzewam, że kiełbasa musi być ciepła, kiedy będę wykładać zupę na talerz, a licząc czas gotowania boczku, potem ziemniaków i zagotowania z chrzanem to wyjdzie dłużnej niż kiełbasa będzie w piekarniku. Zastanawiam się kiedy ją wstawić, żeby nie ostygła?
odpowiedz
432 dni temu
Kiełbas piekła się 45 min
429 dni temu
Kiełbasa powinna się piec ok. 15-20 minut, jednak zależnie od piekarnika i użytej kiełbasy może to być nawet 40 minut. Najlepiej obserwować to, co dzieje się w piekarniku i np. wyłączyć piekarnik chwilę wcześniej, aby kiełbasa doszła w cieple i nadal była ciepła, kiedy zupa zostanie podana. Nie jest to jednak konieczne, gdyż nawet przestudzona kiełbasa ogrzeje się, kiedy zalejemy ją gorącą zupą :)
594 dni temu
Od kilku lat król na stole Wielkanocnym to barszcz chrzanowy :-)
odpowiedz
878 dni temu
Raczej nie ma szans by upiec i zrumienic kielbase w 20 minut
odpowiedz
3163 dni temu
Mogę użyć zakwasu z mąki pszennej?
odpowiedz
3159 dni temu
Możesz :)
3185 dni temu
REWELACYJNY, idealny na nadchodzące święta :)
odpowiedz
3518 dni temu
Barszcz wyszedł rewelacyjnie. Robi się go długo, ale naprawdę warto.
odpowiedz
3519 dni temu
Barszcz chrzanowy wyszedł super, po prostu Pychotka!
odpowiedz
3523 dni temu
Przyrządziłem zupę w zeszłym roku dla 11 osób wyszła super, oczywiście podana w chlebie wielkanocnym do żurku - w tym roku mam zamówienie na tę samą ilość zupy :)
odpowiedz
3531 dni temu
Robiłam go w zeszłym roku na Święta i w tym zrobię także. Jest pyszny!
odpowiedz
3572 dni temu
Kiełbasę pokroiłam w kawałki i zrobiłam wersję bez chrzanu. Zupa REWELACJA!!!
odpowiedz
3592 dni temu
właśnie ugotowałam zupę, dałam chyba za dużo wody ;-) teraz już wiem jak gotować kolejnym razem, a sama zupa wyśmienita ;-)
odpowiedz
3593 dni temu
Michale, mamy nadzieję, że skusisz się również na wypróbowanie innych przepisów Okrasy :)
odpowiedz
3593 dni temu
Mi zajeło 1,28 h ugotowanie tej zupy.... ale przepis jest fenomenalny. Dziekuje za przepis panie Karolu :)
odpowiedz
3708 dni temu
Barszcz " niebo w gębie" . Dzięki mistrzu za przepis!
odpowiedz
3708 dni temu
Dziękuję za odpowiedz :) Nie wiem jaka jest różnica między kupnym, a domowym zakwasem, ale ja poszłam za Waszą namową i kupiłam ten w butelce. Zupka wyszła pyszna! Dziękuję Lidlu :)
odpowiedz
3739 dni temu
Drogi Gościu, jak to zwykle bywa, domowe smaki różnią się nieco od tych ze sklepu, lecz śmiało możesz użyć w tym przepisie zakwas z butelki :)
odpowiedz
3739 dni temu
Przepraszam ale w składnikach wymieniacie zakwas żytni, a gdzie jest do niego przepis? Bo te sklepowe, to słyszałam, że smakiem są odległe do tych domowych, jak to w końcu jest?
odpowiedz
3868 dni temu
my robimy właśnie kiełbaski - już widać rodzinne poruszenie :P
odpowiedz
3868 dni temu
Właśnie kończę gotować...po zapachu czuć, że wyszło pysznie! Wesołych Świąt wszystkim :)
odpowiedz
3930 dni temu
Zrobiłam:) Jest bardzo dobry... polecam oczywiście na takim zakwasie a nie "sklepowym"
odpowiedz
3966 dni temu
Najlepszy bialy barszcz jaki w zyciu jadlam, pychota ......
odpowiedz
4064 dni temu
bardzo dobra zupa, fajny pomysł na przygotowanie kiełbaski
odpowiedz
4099 dni temu
Barszczyk pierwsza klasa,na bank zagości na naszym stole i to nie tylko w święta.
odpowiedz
4247 dni temu
ok :)
odpowiedz
4251 dni temu
Barszczyk rewelacyjny :) Będzie moim tradycyjnym daniem wielkanocnym.
odpowiedz
4252 dni temu
Kupiłem surową kiełbaskę ugotowałem z dodatkiem soli pokroiłem na kawałki i wrzuciłem do zupy Jak dla mnie wyszło świetnie
odpowiedz
4252 dni temu
Zrobiłem barszcz u siebie, ale kiełbaska mnie rozczarowała. Gotowałem później barszcz u teścia i upiekłem jego kiełbaskę własnej roboty, dopiero ten zestaw był wyśmienity.
odpowiedz
4252 dni temu
Barszczyk rewelacja - polecam wszystkim, to będzie tradycja w moim domu:)
odpowiedz
4252 dni temu
Barszcz bały super jeszcze takiego nie jadłam.Pozdrawiam
odpowiedz
4253 dni temu
W imieniu Pawła, Karola i Pascala oraz całego zespołu Kuchnia Lidla – życzymy Wam spokojnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy :)
odpowiedz
4253 dni temu
barszcz chrzanowy - odjazd -rodzince bardzo bardzo smakowało - kiełbaska pieczona -bomba!
odpowiedz
4253 dni temu
najlepszy żurko-barszcz biały jaki znam ;-) brawoooo panie okrasaaaa!!!!!
odpowiedz
4253 dni temu
KURDE ZROBIŁEM (tylko bez spyrek) jestem chwalony ........wielkie dzięki . Wesołych Świąt Panie Okrasa....
odpowiedz
4253 dni temu
Nie wiem, czy doczeka świąt
odpowiedz
4253 dni temu
Właśnie skończyłem gotować. No REWELACJA! :) POLECAM!
odpowiedz
4254 dni temu
Barszczyk rewelacja!!! Najlepszy, jaki robiłam.
odpowiedz
4254 dni temu
Właśnie przygotowałam barszcz według Twojego przepisu i powiem tylko tyle...palce lizać!!!
odpowiedz
4254 dni temu
Uwielbiam przepisy Karola Okrasy, tym razem znów trafił w mój gust :) Dziś gotowałam z moją córeczką i największą frajdę miała z wydobywaniem żółtka :)) No i zjadła ze smakiem całą miseczkę zupy. Fakt, że nie jest to lekkie danie, ale taka już nasza polska kuchnia i czasem dla smaku można zaszaleć, a w tym przypadku warto! Pychotka i szybko się robi.
odpowiedz
4254 dni temu
Kolejna zupa Okrasy , która jest super ! zrobiłam ją w środę przed świętami - żeby wypróbować - SUPER ! Taką zrobię na święta ! Kiełbasę miałam nie parzoną, więc sparzyłam i potem ciepła do piekarnika ale tylko na grul , żeby się spiekła skórka - Rewelacja ! POLECAM !
odpowiedz
4255 dni temu
Mowa o oleju rzepakowym, a dolewana jest oliwa z oliwek - widać po butelce, konsystencji i kolorze. Poza tym zapowiada się apetycznie!
odpowiedz
4255 dni temu
Trochę się pomylił. Najpierw mówił o zakwasie pszennym a później o żytnim. A ziemniaki gotuje się bez soli? Dziwne...
odpowiedz
4255 dni temu
zrobie!!! bez dwóch zdan
odpowiedz
4256 dni temu
wygląda smakowicie na pewno zrobię dzięki za przepis
odpowiedz
4257 dni temu
Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę go gotować na Święta.... :-)) Dzięki za przepis - po przeczytaniu sama ślinka cieknie , to co będzie po skosztowaniu.... ???? :-))
odpowiedz
4257 dni temu
Karol, dla ilu osób tego barsczyku wystarczy??
odpowiedz
4257 dni temu
Wygląda to wszystko naprawdę smakowicie! Szkoda tylko, że najlepsza kuchnia jest taka zabójcza dla naszych żył. Boczek! Biała kiełbasa! Żółtka nadające smaku i zagęszczające wywar! Mniam! :)
odpowiedz
4258 dni temu
zrobię na te "zimowe "w tym roku Święta!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
4258 dni temu
Dziękuję za przepis.Wypróbuję na wielkanocne śniadanie.
odpowiedz
4258 dni temu
Dziękuję za przepis - W święta przetestuję - lubię tradycyjne potrawy :)
odpowiedz
4258 dni temu
Dziękuję Panie Karolu, spróbuję ją. Wygląda bardzo apetycznie.
odpowiedz
4258 dni temu
Smakowicie wygląda....też się skuszę i zrobię na śniadanko;)
odpowiedz
4258 dni temu
ta zupka wyglada genialnie, na pewno ją zrobie na Swieta! a to sie rodzinka zdziwi.... :)
odpowiedz
zobacz wszystkie