zobacz film Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik nagrzany do 180°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i pokrój w ćwiartki.

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w plastry. Do garnka z 2 litrami wody wrzuć 2 rozgniecione ząbki czosnku, 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) i boczek. Gotujemy.

Kiełbasa

Białą kiełbasę (3 sztuki) nacinamy z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno siekamy. 1 cebulę kroimy w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładamy je pokrojoną cebulą, posypujemy majerankiem, cebulę znów polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml), na cebulę kładziemy białą kiełbasę i czosnek, całość polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml). Naczynie z kiełbasą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

Barszcz

2 cebule (odkrawamy najpierw 2 większe kawałki, odstawiamy) kroimy w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalamy nad gazem (lub palimy na patelni). Opalone kawałki cebuli przekładamy do gotującego się wywaru z boczkiem i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucamy ziemniaki. Ugotowany boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy majeranek, następnie boczek, smażymy.

Po 5 minutach gotowania wyjmujemy z wywaru przypaloną cebulę. Cały czas mieszamy boczek i cebulę na patelni. Następnie boczek i cebulę z patelni przekładamy do wywaru. Zakwas na żur mieszamy, 1/2 litra dolewamy do garnka. Od czasu do czasu mieszamy.

Z jaj wyciągamy żółtka (białka odstawiamy na bok) i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy kilka łyżek wywaru, rozgniatamy żółtka. Do roztartych żółtek dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Mieszamy. Białka drobno siekamy.

Za pomocą łyżki przelewamy ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelewamy do barszczu. Mieszamy. Do barszczu dodajemy pokrojone białka. Na samym końcu dodajemy chrzan i mieszamy. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Zagotowujemy.

Jak podawać

Na dno talerza wykładamy kiełbasę i cebulę, zalewamy barszczem razem z ziemniakami, skwarkami.
Na wierzch dodajemy świeży majeranek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • Gość Gość
    61 dni temu
    Od kilku lat król na stole Wielkanocnym to barszcz chrzanowy :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    346 dni temu
    Raczej nie ma szans by upiec i zrumienic kielbase w 20 minut

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2630 dni temu
    Mogę użyć zakwasu z mąki pszennej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2626 dni temu
    Możesz :)
  • gagusia11 gagusia11
    2652 dni temu
    REWELACYJNY, idealny na nadchodzące święta :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    2986 dni temu
    Barszcz wyszedł rewelacyjnie. Robi się go długo, ale naprawdę warto.

    odpowiedz

  • Bunia z WItowa Bunia z WItowa
    2986 dni temu
    Barszcz chrzanowy wyszedł super, po prostu Pychotka!

    odpowiedz

  • Radek z Dobroszyc Radek z Dobroszyc
    2991 dni temu
    Przyrządziłem zupę w zeszłym roku dla 11 osób wyszła super, oczywiście podana w chlebie wielkanocnym do żurku - w tym roku mam zamówienie na tę samą ilość zupy :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2998 dni temu
    Robiłam go w zeszłym roku na Święta i w tym zrobię także. Jest pyszny!

    odpowiedz

  • Gośćkasia Gośćkasia
    3040 dni temu
    Kiełbasę pokroiłam w kawałki i zrobiłam wersję bez chrzanu. Zupa REWELACJA!!!

    odpowiedz

  • kapi kapi
    3060 dni temu
    właśnie ugotowałam zupę, dałam chyba za dużo wody ;-) teraz już wiem jak gotować kolejnym razem, a sama zupa wyśmienita ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3060 dni temu
    Michale, mamy nadzieję, że skusisz się również na wypróbowanie innych przepisów Okrasy :)

    odpowiedz

  • michal michal
    3061 dni temu
    Mi zajeło 1,28 h ugotowanie tej zupy.... ale przepis jest fenomenalny. Dziekuje za przepis panie Karolu :)

    odpowiedz

  • just just
    3175 dni temu
    Barszcz " niebo w gębie" . Dzięki mistrzu za przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3176 dni temu
    Dziękuję za odpowiedz :) Nie wiem jaka jest różnica między kupnym, a domowym zakwasem, ale ja poszłam za Waszą namową i kupiłam ten w butelce. Zupka wyszła pyszna! Dziękuję Lidlu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3206 dni temu
    Drogi Gościu, jak to zwykle bywa, domowe smaki różnią się nieco od tych ze sklepu, lecz śmiało możesz użyć w tym przepisie zakwas z butelki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3207 dni temu
    Przepraszam ale w składnikach wymieniacie zakwas żytni, a gdzie jest do niego przepis? Bo te sklepowe, to słyszałam, że smakiem są odległe do tych domowych, jak to w końcu jest?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3335 dni temu
    my robimy właśnie kiełbaski - już widać rodzinne poruszenie :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3335 dni temu
    Właśnie kończę gotować...po zapachu czuć, że wyszło pysznie! Wesołych Świąt wszystkim :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3398 dni temu
    Zrobiłam:) Jest bardzo dobry... polecam oczywiście na takim zakwasie a nie "sklepowym"

    odpowiedz

  • Doris Doris
    3433 dni temu
    Najlepszy bialy barszcz jaki w zyciu jadlam, pychota ......

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3531 dni temu
    bardzo dobra zupa, fajny pomysł na przygotowanie kiełbaski

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    3567 dni temu
    Barszczyk pierwsza klasa,na bank zagości na naszym stole i to nie tylko w święta.

    odpowiedz

  • mk mk
    3714 dni temu
    ok :)

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    3718 dni temu
    Barszczyk rewelacyjny :) Będzie moim tradycyjnym daniem wielkanocnym.

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    3719 dni temu
    Kupiłem surową kiełbaskę ugotowałem z dodatkiem soli pokroiłem na kawałki i wrzuciłem do zupy Jak dla mnie wyszło świetnie

    odpowiedz

  • Marek Marek
    3720 dni temu
    Zrobiłem barszcz u siebie, ale kiełbaska mnie rozczarowała. Gotowałem później barszcz u teścia i upiekłem jego kiełbaskę własnej roboty, dopiero ten zestaw był wyśmienity.

    odpowiedz

  • ewelina ewelina
    3720 dni temu
    Barszczyk rewelacja - polecam wszystkim, to będzie tradycja w moim domu:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3720 dni temu
    Barszcz bały super jeszcze takiego nie jadłam.Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3720 dni temu
    W imieniu Pawła, Karola i Pascala oraz całego zespołu Kuchnia Lidla – życzymy Wam spokojnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • muggia muggia
    3720 dni temu
    barszcz chrzanowy - odjazd -rodzince bardzo bardzo smakowało - kiełbaska pieczona -bomba!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3720 dni temu
    najlepszy żurko-barszcz biały jaki znam ;-) brawoooo panie okrasaaaa!!!!!

    odpowiedz

  • RR RR
    3720 dni temu
    KURDE ZROBIŁEM (tylko bez spyrek) jestem chwalony ........wielkie dzięki . Wesołych Świąt Panie Okrasa....

    odpowiedz

  • OneAndOnly OneAndOnly
    3720 dni temu
    Nie wiem, czy doczeka świąt

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3721 dni temu
    Właśnie skończyłem gotować. No REWELACJA! :) POLECAM!

    odpowiedz

  • Monia Monia
    3721 dni temu
    Barszczyk rewelacja!!! Najlepszy, jaki robiłam.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3721 dni temu
    Właśnie przygotowałam barszcz według Twojego przepisu i powiem tylko tyle...palce lizać!!!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3721 dni temu
    Uwielbiam przepisy Karola Okrasy, tym razem znów trafił w mój gust :) Dziś gotowałam z moją córeczką i największą frajdę miała z wydobywaniem żółtka :)) No i zjadła ze smakiem całą miseczkę zupy. Fakt, że nie jest to lekkie danie, ale taka już nasza polska kuchnia i czasem dla smaku można zaszaleć, a w tym przypadku warto! Pychotka i szybko się robi.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3722 dni temu
    Kolejna zupa Okrasy , która jest super ! zrobiłam ją w środę przed świętami - żeby wypróbować - SUPER ! Taką zrobię na święta ! Kiełbasę miałam nie parzoną, więc sparzyłam i potem ciepła do piekarnika ale tylko na grul , żeby się spiekła skórka - Rewelacja ! POLECAM !

    odpowiedz

  • Olej Olej
    3722 dni temu
    Mowa o oleju rzepakowym, a dolewana jest oliwa z oliwek - widać po butelce, konsystencji i kolorze. Poza tym zapowiada się apetycznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3723 dni temu
    Trochę się pomylił. Najpierw mówił o zakwasie pszennym a później o żytnim. A ziemniaki gotuje się bez soli? Dziwne...

    odpowiedz

  • Ulala Ulala
    3723 dni temu
    zrobie!!! bez dwóch zdan

    odpowiedz

  • Gośćjanka Gośćjanka
    3723 dni temu
    wygląda smakowicie na pewno zrobię dzięki za przepis

    odpowiedz

  • KasiaA. KasiaA.
    3724 dni temu
    Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę go gotować na Święta.... :-)) Dzięki za przepis - po przeczytaniu sama ślinka cieknie , to co będzie po skosztowaniu.... ???? :-))

    odpowiedz

  • M@dzia M@dzia
    3724 dni temu
    Karol, dla ilu osób tego barsczyku wystarczy??

    odpowiedz

  • Konrad Konrad
    3725 dni temu
    Wygląda to wszystko naprawdę smakowicie! Szkoda tylko, że najlepsza kuchnia jest taka zabójcza dla naszych żył. Boczek! Biała kiełbasa! Żółtka nadające smaku i zagęszczające wywar! Mniam! :)

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3725 dni temu
    zrobię na te "zimowe "w tym roku Święta!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3725 dni temu
    Dziękuję za przepis.Wypróbuję na wielkanocne śniadanie.

    odpowiedz

  • KOKS_IK KOKS_IK
    3725 dni temu
    Dziękuję za przepis - W święta przetestuję - lubię tradycyjne potrawy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3725 dni temu
    Dziękuję Panie Karolu, spróbuję ją. Wygląda bardzo apetycznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3726 dni temu
    Smakowicie wygląda....też się skuszę i zrobię na śniadanko;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3726 dni temu
    ta zupka wyglada genialnie, na pewno ją zrobie na Swieta! a to sie rodzinka zdziwi.... :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!