zobacz film Barszcz biały z kiełbasą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik nagrzany do 180°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i pokrój w ćwiartki.

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w plastry. Do garnka z 2 litrami wody wrzuć 2 rozgniecione ząbki czosnku, 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) i boczek. Gotujemy.

Kiełbasa

Białą kiełbasę (3 sztuki) nacinamy z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno siekamy. 1 cebulę kroimy w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładamy je pokrojoną cebulą, posypujemy majerankiem, cebulę znów polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml), na cebulę kładziemy białą kiełbasę i czosnek, całość polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml). Naczynie z kiełbasą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

Barszcz

2 cebule (odkrawamy najpierw 2 większe kawałki, odstawiamy) kroimy w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalamy nad gazem (lub palimy na patelni). Opalone kawałki cebuli przekładamy do gotującego się wywaru z boczkiem i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucamy ziemniaki. Ugotowany boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy majeranek, następnie boczek, smażymy.

Po 5 minutach gotowania wyjmujemy z wywaru przypaloną cebulę. Cały czas mieszamy boczek i cebulę na patelni. Następnie boczek i cebulę z patelni przekładamy do wywaru. Zakwas na żur mieszamy, 1/2 litra dolewamy do garnka. Od czasu do czasu mieszamy.

Z jaj wyciągamy żółtka (białka odstawiamy na bok) i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy kilka łyżek wywaru, rozgniatamy żółtka. Do roztartych żółtek dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Mieszamy. Białka drobno siekamy.

Za pomocą łyżki przelewamy ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelewamy do barszczu. Mieszamy. Do barszczu dodajemy pokrojone białka. Na samym końcu dodajemy chrzan i mieszamy. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Zagotowujemy.

Jak podawać

Na dno talerza wykładamy kiełbasę i cebulę, zalewamy barszczem razem z ziemniakami, skwarkami.
Na wierzch dodajemy świeży majeranek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (55)

Avatar
  • Kasia Kasia
    194 dni temu
    Trochę czas przygotowanie mi się nie zgadza. Pan Okrasa mówi o 30 min., a w przepisie są 2h. Pytam, bo podejrzewam, że kiełbasa musi być ciepła, kiedy będę wykładać zupę na talerz, a licząc czas gotowania boczku, potem ziemniaków i zagotowania z chrzanem to wyjdzie dłużnej niż kiełbasa będzie w piekarniku. Zastanawiam się kiedy ją wstawić, żeby nie ostygła?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    194 dni temu
    Kiełbas piekła się 45 min
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    192 dni temu
    Kiełbasa powinna się piec ok. 15-20 minut, jednak zależnie od piekarnika i użytej kiełbasy może to być nawet 40 minut. Najlepiej obserwować to, co dzieje się w piekarniku i np. wyłączyć piekarnik chwilę wcześniej, aby kiełbasa doszła w cieple i nadal była ciepła, kiedy zupa zostanie podana. Nie jest to jednak konieczne, gdyż nawet przestudzona kiełbasa ogrzeje się, kiedy zalejemy ją gorącą zupą :)
  • Gość Gość
    356 dni temu
    Od kilku lat król na stole Wielkanocnym to barszcz chrzanowy :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    641 dni temu
    Raczej nie ma szans by upiec i zrumienic kielbase w 20 minut

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2925 dni temu
    Mogę użyć zakwasu z mąki pszennej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2921 dni temu
    Możesz :)
  • gagusia11 gagusia11
    2947 dni temu
    REWELACYJNY, idealny na nadchodzące święta :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3281 dni temu
    Barszcz wyszedł rewelacyjnie. Robi się go długo, ale naprawdę warto.

    odpowiedz

  • Bunia z WItowa Bunia z WItowa
    3281 dni temu
    Barszcz chrzanowy wyszedł super, po prostu Pychotka!

    odpowiedz

  • Radek z Dobroszyc Radek z Dobroszyc
    3286 dni temu
    Przyrządziłem zupę w zeszłym roku dla 11 osób wyszła super, oczywiście podana w chlebie wielkanocnym do żurku - w tym roku mam zamówienie na tę samą ilość zupy :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3293 dni temu
    Robiłam go w zeszłym roku na Święta i w tym zrobię także. Jest pyszny!

    odpowiedz

  • Gośćkasia Gośćkasia
    3335 dni temu
    Kiełbasę pokroiłam w kawałki i zrobiłam wersję bez chrzanu. Zupa REWELACJA!!!

    odpowiedz

  • kapi kapi
    3355 dni temu
    właśnie ugotowałam zupę, dałam chyba za dużo wody ;-) teraz już wiem jak gotować kolejnym razem, a sama zupa wyśmienita ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3355 dni temu
    Michale, mamy nadzieję, że skusisz się również na wypróbowanie innych przepisów Okrasy :)

    odpowiedz

  • michal michal
    3356 dni temu
    Mi zajeło 1,28 h ugotowanie tej zupy.... ale przepis jest fenomenalny. Dziekuje za przepis panie Karolu :)

    odpowiedz

  • just just
    3471 dni temu
    Barszcz " niebo w gębie" . Dzięki mistrzu za przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3471 dni temu
    Dziękuję za odpowiedz :) Nie wiem jaka jest różnica między kupnym, a domowym zakwasem, ale ja poszłam za Waszą namową i kupiłam ten w butelce. Zupka wyszła pyszna! Dziękuję Lidlu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3501 dni temu
    Drogi Gościu, jak to zwykle bywa, domowe smaki różnią się nieco od tych ze sklepu, lecz śmiało możesz użyć w tym przepisie zakwas z butelki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3502 dni temu
    Przepraszam ale w składnikach wymieniacie zakwas żytni, a gdzie jest do niego przepis? Bo te sklepowe, to słyszałam, że smakiem są odległe do tych domowych, jak to w końcu jest?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3630 dni temu
    my robimy właśnie kiełbaski - już widać rodzinne poruszenie :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3631 dni temu
    Właśnie kończę gotować...po zapachu czuć, że wyszło pysznie! Wesołych Świąt wszystkim :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3693 dni temu
    Zrobiłam:) Jest bardzo dobry... polecam oczywiście na takim zakwasie a nie "sklepowym"

    odpowiedz

  • Doris Doris
    3728 dni temu
    Najlepszy bialy barszcz jaki w zyciu jadlam, pychota ......

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3827 dni temu
    bardzo dobra zupa, fajny pomysł na przygotowanie kiełbaski

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    3862 dni temu
    Barszczyk pierwsza klasa,na bank zagości na naszym stole i to nie tylko w święta.

    odpowiedz

  • mk mk
    4010 dni temu
    ok :)

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    4014 dni temu
    Barszczyk rewelacyjny :) Będzie moim tradycyjnym daniem wielkanocnym.

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    4014 dni temu
    Kupiłem surową kiełbaskę ugotowałem z dodatkiem soli pokroiłem na kawałki i wrzuciłem do zupy Jak dla mnie wyszło świetnie

    odpowiedz

  • Marek Marek
    4015 dni temu
    Zrobiłem barszcz u siebie, ale kiełbaska mnie rozczarowała. Gotowałem później barszcz u teścia i upiekłem jego kiełbaskę własnej roboty, dopiero ten zestaw był wyśmienity.

    odpowiedz

  • ewelina ewelina
    4015 dni temu
    Barszczyk rewelacja - polecam wszystkim, to będzie tradycja w moim domu:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4015 dni temu
    Barszcz bały super jeszcze takiego nie jadłam.Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4015 dni temu
    W imieniu Pawła, Karola i Pascala oraz całego zespołu Kuchnia Lidla – życzymy Wam spokojnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • muggia muggia
    4015 dni temu
    barszcz chrzanowy - odjazd -rodzince bardzo bardzo smakowało - kiełbaska pieczona -bomba!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4015 dni temu
    najlepszy żurko-barszcz biały jaki znam ;-) brawoooo panie okrasaaaa!!!!!

    odpowiedz

  • RR RR
    4016 dni temu
    KURDE ZROBIŁEM (tylko bez spyrek) jestem chwalony ........wielkie dzięki . Wesołych Świąt Panie Okrasa....

    odpowiedz

  • OneAndOnly OneAndOnly
    4016 dni temu
    Nie wiem, czy doczeka świąt

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4016 dni temu
    Właśnie skończyłem gotować. No REWELACJA! :) POLECAM!

    odpowiedz

  • Monia Monia
    4016 dni temu
    Barszczyk rewelacja!!! Najlepszy, jaki robiłam.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4016 dni temu
    Właśnie przygotowałam barszcz według Twojego przepisu i powiem tylko tyle...palce lizać!!!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4017 dni temu
    Uwielbiam przepisy Karola Okrasy, tym razem znów trafił w mój gust :) Dziś gotowałam z moją córeczką i największą frajdę miała z wydobywaniem żółtka :)) No i zjadła ze smakiem całą miseczkę zupy. Fakt, że nie jest to lekkie danie, ale taka już nasza polska kuchnia i czasem dla smaku można zaszaleć, a w tym przypadku warto! Pychotka i szybko się robi.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    4017 dni temu
    Kolejna zupa Okrasy , która jest super ! zrobiłam ją w środę przed świętami - żeby wypróbować - SUPER ! Taką zrobię na święta ! Kiełbasę miałam nie parzoną, więc sparzyłam i potem ciepła do piekarnika ale tylko na grul , żeby się spiekła skórka - Rewelacja ! POLECAM !

    odpowiedz

  • Olej Olej
    4017 dni temu
    Mowa o oleju rzepakowym, a dolewana jest oliwa z oliwek - widać po butelce, konsystencji i kolorze. Poza tym zapowiada się apetycznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4018 dni temu
    Trochę się pomylił. Najpierw mówił o zakwasie pszennym a później o żytnim. A ziemniaki gotuje się bez soli? Dziwne...

    odpowiedz

  • Ulala Ulala
    4018 dni temu
    zrobie!!! bez dwóch zdan

    odpowiedz

  • Gośćjanka Gośćjanka
    4019 dni temu
    wygląda smakowicie na pewno zrobię dzięki za przepis

    odpowiedz

  • KasiaA. KasiaA.
    4019 dni temu
    Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę go gotować na Święta.... :-)) Dzięki za przepis - po przeczytaniu sama ślinka cieknie , to co będzie po skosztowaniu.... ???? :-))

    odpowiedz

  • M@dzia M@dzia
    4019 dni temu
    Karol, dla ilu osób tego barsczyku wystarczy??

    odpowiedz

  • Konrad Konrad
    4020 dni temu
    Wygląda to wszystko naprawdę smakowicie! Szkoda tylko, że najlepsza kuchnia jest taka zabójcza dla naszych żył. Boczek! Biała kiełbasa! Żółtka nadające smaku i zagęszczające wywar! Mniam! :)

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    4020 dni temu
    zrobię na te "zimowe "w tym roku Święta!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4020 dni temu
    Dziękuję za przepis.Wypróbuję na wielkanocne śniadanie.

    odpowiedz

  • KOKS_IK KOKS_IK
    4020 dni temu
    Dziękuję za przepis - W święta przetestuję - lubię tradycyjne potrawy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4020 dni temu
    Dziękuję Panie Karolu, spróbuję ją. Wygląda bardzo apetycznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4021 dni temu
    Smakowicie wygląda....też się skuszę i zrobię na śniadanko;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4021 dni temu
    ta zupka wyglada genialnie, na pewno ją zrobie na Swieta! a to sie rodzinka zdziwi.... :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Barszcz biały z kiełbasą oraz dodatkiem chrzanu

Nasz biały barszcz z kiełbasą i chrzanem to połączenie dwóch przepysznych, najczęściej przyrządzanych w czasie Wielkanocy zup. Mowa oczywiście o zupie chrzanowej oraz klasycznym barszczu z białą kiełbasą. Propozycja Karola Okrasy zachwyca więc tradycyjnym, dobrze znanym smakiem, ale z pikantnym, chrzanowym akcentem. Barszcz sam w sobie smakuje dość delikatnie, a w jego kompozycji wyczuwalne są subtelne nuty warzywne. Ma też przyjemną, kremową konsystencję. Jednak dodatek chrzanu sprawia, że zupa zyskuje konkretnego charakteru oraz głębi. Za wyjątkowe walory smakowe kompozycji odpowiada również mięsny dodatek w postaci nie tylko kiełbasy, ale i boczku. Uwaga – pokrojenie wędzonki na mniejsze kawałki sprawi, że maksimum jej smaku i aromatu trafi do wywaru.

Na tym jednak nie koniec zalet przepisu Karola! Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami przygotujesz nawet bez zaawansowanej wiedzy kulinarnej. Wystarczy, że zadbasz o wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników, po czym będziesz trzymać się podanych instrukcji. Wierzymy, że przedstawiona receptura spodoba się każdemu, kto poszukuje dobrze znanych smaków w podkręconym wydaniu.

Polska zupa na Wielkanoc z białą kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami to staropolska zupa, która najczęściej trafia na polskie stoły w czasie Wielkanocy. Znakomicie sprawdzi się zarówno podczas świątecznego śniadania, jak i obiadu. Oczywiście w nie każdej części Polski jada się właśnie biały barszcz na kiełbasie. W niektórych regionach większą popularnością cieszy się np. żurek z białą kiełbasą i ziemniakami czy zupa grzybowa z chrzanem. Jeżeli w regionie, z którego pochodzisz, zwykle jada się właśnie barszcz, koniecznie pokuś się o wersję z naszego przepisu. A może nigdy dotąd nie przygotowywałeś czy przygotowywałaś barszczu? Wobec tego to najwyższy czas, aby podjąć wyzwanie! Ze sprawdzonym przepisem na barszcz biały z kiełbasą na pewno się uda.

To dobry moment, aby krótko wyjaśnić różnicę między przepisem na żurek z ziemniakami a tym na biały barszcz. Otóż główną różnicę między nimi stanowi zakwas. Ten do barszczu powstaje z mąki pszennej, za to do żurku dodaje się zakwas żytni. Co ważne, ma służyć przede wszystkim doprawieniu zupy – nie jest jedynym czynnikiem odpowiedzialnym za smak barszczu. Z tego względu możesz nieco zmodyfikować jego ilość, dopasowując ją do osobistych preferencji. W ten sposób uzyskasz idealny smak zupy! Ponadto dużą rolę w obu zupach odgrywają dodatki – przepis na żurek z ziemniakami zawsze zakłada wykorzystanie wędzonki. Z tego względu raczej nie nadaje się dla osób, które zrezygnowały z mięsa w diecie. Wegetarianie czy weganie mogą za to z powodzeniem przyrządzić krem chrzanowy lub barszcz biały z ziemniakami, ponieważ każdy z nich urzeka smakiem nawet bez mięsnych dodatków. Ale to już temat na inny przepis!

Nasz barszcz biały na białej kiełbasie należy podawać z jajkiem. Sugerujmy serwować je w klasycznej formie, czyli po prostu ugotowane, z żółtkiem oddzielonym od białka. Choć możesz też zaszaleć i przygotować je nieco inaczej niż zazwyczaj. Otóż zupa barszcz biały z ziemniakami świetnie smakuje z jajkiem sadzonym – to ciekawa odmiana dla wersji gotowanej. Zwłaszcza na wielkanocnym stole, na którym z pewnością nie zabraknie jajek na twardo w wielu wydaniach. Co więcej, do naszego przepisu na barszcz biały z ziemniakami pasują jajka w koszulkach. To wytworna, elegancka forma podania, dlatego sprawdzi się podczas uroczystego rodzinnego obiadu czy śniadania. Taki nietypowy sposób przyrządzenia jajka sprawi, że obiad z kiełbasą i ziemniakami stanie się niezwykle wykwintny. Nawet jeśli ma być to po prostu codzienny obiad. W końcu barszcz możesz przygotować w dowolny dzień – niekoniecznie świąteczny.

Mamy jeszcze jedną wskazówkę dotyczącą dodatków do opisywanej zupy. Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą dobrze smakuje podany z chlebem. Oczywiście idealnie byłoby uraczyć się pieczywem prosto z pieca, ale przecież nie zawsze jest taka możliwość. W obliczu braku tego rarytasu wybierz po prostu swoje ulubione pieczywo, które masz pod ręką.

Jak ugotować barszcz biały z kiełbasą? Praktyczne wskazówki

Choć przepis na barszcz chrzanowy nie jest bardzo skomplikowany, szczegóły mają tu kluczowe znaczenie. O czym nie możesz zapomnieć?

  1. Pamiętaj, aby chrzan trafił do zupy na samym końcu. Ma on intensywny smak, a dodanie go wcześniej może sprawić, że straci on swoją ostrość.
  2. Zadbaj, aby jajka na twardo były perfekcyjne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. O czym mowa? Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby się ociepliły – powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Ten łatwy trik pozwala uniknąć pęknięć skorupki podczas gotowania. Następnie wlej wodę do garnka do poziomu, w którym jajka zostaną całkowicie zanurzone oraz dodaj do wody szczyptę soli (opcjonalnie). Wodę doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, po czym ostrożnie umieść jajka łyżką cedzakową lub chochlą w wodzie. I tutaj delikatność służy ochronie skorupek. Gotuj jajka przez około 9-12 minut, przy czym uwzględnij, że większe lepiej pozostawić w wodzie nieco dłużej. Po ich ugotowaniu odcedź gorącą wodę z garnka, a następnie przenieś jajka do miski z zimną wodą.  Pozwól im schłodzić się przez co najmniej 5 minut, a kiedy wystarczająco wystygną, delikatnie obierz je ze skorupek.
  3. Nie rezygnuj z opalania cebuli. Ma to ogromny wpływ na ostateczny smak wywaru. Proces opalania cebuli sprawia, że cukry w niej zawarte ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa zyskuje głęboki, lekko słodkawy smak. Dodatkowo podczas opalania cebuli wydziela się apetyczny aromat!

Jaka kiełbasa do barszczu białego? Nasze propozycje!

Tradycyjnie w polskiej kuchni do barszczu białego dodaje się właśnie białą kiełbasę. Nietypowy kolor oraz smak zawdzięcza ona faktowi, że jest parzona, a nie wędzona. Dodatkowo do jej wyrobu nie używa się soli peklującej, lecz zwykłej, co pozwala jej zachować jasny kolor podczas obróbki. To kiełbasa wieprzowa, czasem z dodatkiem cielęciny, którą cechuje delikatny smak, dzięki któremu fantastycznie pasuje do różnych potraw. Możesz spotkać się z przepisami, w których kiełbasa powinna być odpowiednio ugotowana, aby zachować miękkość oraz soczystość, co wpisuje się w charakter barszczu białego. W tradycyjnym przepisie na żurek z kiełbasą i ziemniakami też najczęściej znajduje się biała kiełbasa. Nieco rzadziej można spotkać się z przepisami, w których pojawia się kiełbasa śląska bądź myśliwska. Oczywiście nic złego się nie stanie, gdy zwykła kiełbasa trafi również do barszczu, lecz w takim przypadku musisz liczyć się z tym, że straci on swój tradycyjny charakter.

Jak pokroić kiełbasę do barszczu białego?

Przede wszystkim potrzebujesz ostrego noża! Dzięki niemu praca z kiełbasą przebiegnie szybko i sprawnie. W swoim przepisie Karol radzi jedynie ją właściwie naciąć, po czym podawać ją w całości. Ale to tylko jedna z możliwości! Świetnie smakuje również kiełbasa pokrojona w plasterki. Każda z propozycji dobrze sprawdzi się w sugerowanej przez nas wersji pieczonej. Jednak zarówno chrzanowy barszcz, jak i tradycyjny żurek z kiełbasą i ziemniakami udadzą się z dodatkiem smażonej kiełbasy. Wykorzystaj ten sposób obróbki termicznej, jeśli zależy Ci na czasie czy po prostu nie masz piekarnika. To, czy zdecydujesz się na przyrządzenie kiełbasy w całości, czy raczej pokroisz ją w kawałki dowolnej wielkości, zależy tylko od Ciebie!

Mamy nadzieję, że ten przepyszny barszcz na stałe zagości w Twoim repertuarze świątecznych potraw. Przy czym zapewniamy, że wyśmienicie sprawdzi się także jako codzienne danie. Jeśli tylko przyjdzie Ci ochota na coś tradycyjnego, ale w odrobinę innym wydaniu właśnie barszcz biały z białą kiełbasą okaże się strzałem w dziesiątkę. Przy czym to tylko jedna z propozycji znakomitych zup z Kuchni Lidla. Wśród naszych przepisów znajdziesz m.in. fantastyczną zupę czosnkową, zupę z czerwonej papryki, a nawet zupę z suszonymi pomidorami i mascarpone we włoskim stylu. Przede wszystkim jednak sprawdź, jak smakuje chrzanowa zupa z białą kiełbasą autorstwa Karola. Zapewniamy, że Twoi goście ją pokochają

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!