Babeczki ze śliwkami bez cukru

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • foremki do muffinek
  • papilotki
  • piekarnik nagrzany do 180°C (grzanie góra-dół)

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowujemy śliwki

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, a następnie kroimy na małe kawałki. ⅓ odkładamy do dekoracji, a pozostałą część przeznaczamy do ciasta.

Krok 2: Miksujemy mokre składniki

Do misy termorobota dodajemy skórkę z cytryny i erytrytol. Miksujemy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 10.

Dodajemy jajka, olej, ekstrakt waniliowy i sól. Miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 5.

Krok 3: Dodajemy jogurt

Wlewamy jogurt naturalny. Miksujemy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 4.

Krok 4: Dodajemy suche składniki

Do masy dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 4 – tylko do połączenia składników.

Krok 5: Dodajemy śliwki

Do ciasta wsypujemy ⅔ przygotowanych śliwek. Delikatnie mieszamy kopystką.

Krok 6: Pieczemy babeczki

Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, babeczki są gotowe. Studzimy na kratce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl