
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- foremki do muffinek
- papilotki
- piekarnik nagrzany do 180°C (grzanie góra-dół)
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy śliwki
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, a następnie kroimy na małe kawałki. ⅓ odkładamy do dekoracji, a pozostałą część przeznaczamy do ciasta.
Krok 2: Miksujemy mokre składniki
Do misy termorobota dodajemy skórkę z cytryny i erytrytol. Miksujemy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 10.
Dodajemy jajka, olej, ekstrakt waniliowy i sól. Miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 5.
Krok 3: Dodajemy jogurt
Wlewamy jogurt naturalny. Miksujemy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 4.
Krok 4: Dodajemy suche składniki
Do masy dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 4 – tylko do połączenia składników.
Krok 5: Dodajemy śliwki
Do ciasta wsypujemy ⅔ przygotowanych śliwek. Delikatnie mieszamy kopystką.
Krok 6: Pieczemy babeczki
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, babeczki są gotowe. Studzimy na kratce.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)