Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik nagrzany do 190°C
Przygotuj wcześniej:
Masło i jajko włóż do lodówki tak, aby w momencie użycia były mocno schłodzone.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zagniatanie ciasta
Pokrojone na kawałki masło, cukier, sól, jajo i mąkę zagniatać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/1 minuta 30 sekund, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche, dodać 1 łyżkę lodowatej wody i zagniatać (z zatkniętą miarką) jeszcze 20 sekund/prędkość 4. Uformować z ciasta kulę i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
Krok 2: Wykładanie ciasta na tortownicę
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Wnętrze formy wysmarować miękkim masłem. Jeżeli ciasto nie będzie wstępnie podpiekane (pieczone „na ślepo”), to nie natłuszcza się ścianek formy. Ciasto kruche zawiera dużo tłuszczu, dlatego pod wpływem gorąca szybko mięknie i ześlizguje się ze ścianek formy.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej albo papieru do pieczenia. Wielkość rozwałkowanego placka zależy od użytej formy. Jeżeli ścianki formy także mają być wylepione ciastem, to placek powinien mieć średnicę formy (tortownicy) powiększoną mniej więcej o 4 cm. Za pomocą folii spożywczej (albo papieru do pieczenia) rozwałkowane ciasto przełożyć do formy, brzegi wyciągnąć do góry. Od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika. Jeśli w przepisie, na którego potrzeby przygotowujesz kruche ciasto, przewidziane są jeszcze inne czynności, formę z ciastem do chwili dalszego użycia należy przechować w lodówce.
WSKAZÓWKA: Często potrzebny jest sam spód z kruchego ciasta z wysokim brzegiem (bez obłożenia). Wtedy ciasto wstępnie się podpieka (fachowcy nazywają tę czynność pieczeniem „na ślepo”). Spód przed włożeniem do piekarnika przykrywa się kawałkiem papieru do pieczenia i obciąża ziarnami fasoli lub grochu, żeby jego brzegi się nie osuwały na dno formy i nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Gdy piecze się spód bez wysokiego brzegu, wystarczy nakłuć go w kilku miejscach widelcem.
Krok 3: Pieczenie ciasta
Upiec (albo podpiec) ciasto według przepisu, do którego je przygotowujesz. Brzeg ciasta oddzielić od ścianek formy. Ciasto zostawić w formie około 10 minut, żeby nieco ostygło. Dopiero potem wyjąć je z formy i umieścić na kratce do studzenia ciasta. Ciasto kruche łatwo się łamie, dlatego należy obchodzić się z nim delikatnie.
WARIANT. Na wytrawne ciasto kruche (np. na quiche) ustawiamy program ugniatanie/2 minuty i mieszamy w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 200 g mąki, 100 g miękkiego masła, 1 jajko i ½ łyżeczki soli.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!
Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!
Ciasto bananowe – szybki przepis
Takie wypieki zawsze trafiają na listę ulubionych! By przygotować szybkie ciasto bananowe Kingi, wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Upiecz je i przekonaj się, jakie jest proste!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Sernik krakowski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
48 dni temu
A jak dlugo piec to Ciasto?
odpowiedz
47 dni temu
Najbezpieczniej jest dostosować czas pieczenia od ciasta, które wykonamy z tym ciastem kruchym. Zazwyczaj jednak ciasto kruche piecze się przez ok. 25 minut (z czego pierwsze 10 minut warto podpiekać je z obciążeniem).