Ciasto kruche
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • piekarnik nagrzany do 190°C

Przygotuj wcześniej:

Masło i jajko włóż do lodówki tak, aby w momencie użycia były mocno schłodzone.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zagniatanie ciasta

Pokrojone na kawałki masło, cukier, sól, jajo i mąkę zagniatać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/1 minuta 30 sekund, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche, dodać 1 łyżkę lodowatej wody i zagniatać (z zatkniętą miarką) jeszcze 20 sekund/prędkość 4. Uformować z ciasta kulę i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.

Krok 2: Wykładanie ciasta na tortownicę

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Wnętrze formy wysmarować miękkim masłem. Jeżeli ciasto nie będzie wstępnie podpiekane (pieczone „na ślepo”), to nie natłuszcza się ścianek formy. Ciasto kruche zawiera dużo tłuszczu, dlatego pod wpływem gorąca szybko mięknie i ześlizguje się ze ścianek formy.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej albo papieru do pieczenia. Wielkość rozwałkowanego placka zależy od użytej formy. Jeżeli ścianki formy także mają być wylepione ciastem, to placek powinien mieć średnicę formy (tortownicy) powiększoną mniej więcej o 4 cm. Za pomocą folii spożywczej (albo papieru do pieczenia) rozwałkowane ciasto przełożyć do formy, brzegi wyciągnąć do góry. Od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika. Jeśli w przepisie, na którego potrzeby przygotowujesz kruche ciasto, przewidziane są jeszcze inne czynności, formę z ciastem do chwili dalszego użycia należy przechować w lodówce.

WSKAZÓWKA: Często potrzebny jest sam spód z kruchego ciasta z wysokim brzegiem (bez obłożenia). Wtedy ciasto wstępnie się podpieka (fachowcy nazywają tę czynność pieczeniem „na ślepo”). Spód przed włożeniem do piekarnika przykrywa się kawałkiem papieru do pieczenia i obciąża ziarnami fasoli lub grochu, żeby jego brzegi się nie osuwały na dno formy i nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Gdy piecze się spód bez wysokiego brzegu, wystarczy nakłuć go w kilku miejscach widelcem.

Krok 3: Pieczenie ciasta

Upiec (albo podpiec) ciasto według przepisu, do którego je przygotowujesz. Brzeg ciasta oddzielić od ścianek formy. Ciasto zostawić w formie około 10 minut, żeby nieco ostygło. Dopiero potem wyjąć je z formy i umieścić na kratce do studzenia ciasta. Ciasto kruche łatwo się łamie, dlatego należy obchodzić się z nim delikatnie.

WARIANT. Na wytrawne ciasto kruche (np. na quiche) ustawiamy program ugniatanie/2 minuty i mieszamy w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 200 g mąki, 100 g miękkiego masła, 1 jajko i ½ łyżeczki soli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!