Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- keksówkę o wymiarach 15 x 20 cm
- papier do pieczenia
- wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków
- sitko
- blender lub mikser
- łopatkę silikonową
Sposób przygotowania:
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesianą przez sitko łączymy w misce z posiekaną czekoladą. Dodajemy pozostałe suche składniki ciasta. Mieszamy.
Krok 2: MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy w osobnej misce i dokładnie miksujemy za pomocą blendera lub miksera, aż się połączą.
Krok 3: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI Z SUCHYMI
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki.
Krok 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałów i cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
WSKAZÓWKA! Pod koniec pieczenia nakłuj ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków, by upewnić się, czy nie jest surowe. Jeśli patyczek będzie suchy, możesz wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto.
Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
Ciasto bananowe czy raczej chlebek bananowy?
Ciasto z bananów znane jest również jako chlebek bananowy. Choć tak naprawdę z chlebem nie ma nic wspólnego! Nazwa ta wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie mimo słodkiego charakteru, traktuje się je jak pieczywo. Z tego względu wilgotne ciasto bananowe za oceanem najczęściej je się o poranku i po południu. Spożywa się je samodzielnie oraz w towarzystwie kawy lub herbaty. Zdarza się, że ciasto z bananów podgrzewa się w tosterze, a nawet smaruje masłem!
Co więcej, proste ciasto bananowe w amerykańskiej odsłonie to przysmak w duchu zero waste. W pierwszych przepisach na chlebek pochodzących z lat 30. XX wieku polecano wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Dopiero w latach 50. zaczęto dodawać do niego rozmaite dodatki, takie jak orzechy czy bakalie. Jakby tego było mało, gdy początkowo wilgotne ciasto bananowe zaczyna się wysuszać, Amerykanie wykorzystują się je do francuskich tostów.
Proste wilgotne ciasto bananowe w Polsce postrzega się po prostu jako pyszny deser. Możesz podawać je do kawy, ale też zabrać ze sobą do pracy i potraktować jako śniadanie lub lunch. Ciasto bananowe to również wyśmienite drugie śniadanie dla dzieci, jeśli ograniczysz ilość cukru i tłuszczy, czy to w domu, czy w szkole. Najmłodsi je uwielbiają. Wobec tego nie pozostaje nic innego, jak omówić nasz przepis na placek bananowy! Sprawdź, o czym pamiętać w przypadku receptury Kingi Paruzel.
Szybki przepis na ciasto bananowe prosto z Kuchni Lidla
Do przygotowania ciasta z bananem potrzebujesz zaledwie 15 minut! Jak to możliwe? Wszystko dlatego, że wyżej podany przepis na ciasto bananowe wymaga jedynie połączenia suchych i mokrych składników. Poradzisz sobie z nim nawet bez większego doświadczenia w pieczeniu. Szybkie ciasto bananowe zrobisz właściwie w dowolnym momencie, gdy przyjdzie Ci na nie ochota. To idealna opcja, gdy okazuje się, że goście wpadli do Ciebie bez zapowiedzi i chcesz podać im coś słodkiego.
Zresztą ciasto z bananami warto piec zawsze wtedy, kiedy masz pod ręką dojrzałe banany, na których wykorzystanie nie masz pomysłu. Są one znacznie słodsze od świeżych owoców. Poza tym cechuje je miękkość, za sprawą której ciasto zyskuje pożądaną wilgotność.
Składniki z przepisu na ciasto bananowe z łatwością połączysz za pomocą rekomendowanego przez nas blendera lub miksera, który znajdziesz w sklepie online na lidl.pl. Tak naprawdę jednak przy odrobinie zaangażowania wymieszasz je z użyciem widelca – szczególnie w przypadku bardzo miękkich bananów. Jak wspomnieliśmy – do placka bananowego możesz dodać owoce, które już masz w domu lub odczekać kilka dni po ich zakupie w sklepie. Nie obawiaj się bananów z lekko brązową skórką. W ich wnętrzu kryje się wspaniała słodycz.
Ciasto bananowe, które zawsze się udaje!
Czy wspomnieliśmy już, że to niezawodne, szybkie ciasto z bananami? Nie ma co do tego wątpliwości. Lecz żeby okazało się to prawdą, musisz pamiętać o kilku szczegółach. Pierwszy z nich to przesianie mąki. Piszemy o tym w przedstawionym przepisie na ciasto bananowe, ale czy wiesz, dlaczego ma to znaczenie? Otóż przesianie mąki rozbija grudki, które mogą powstać w wyniku wilgoci, dokładnego zapakowania mąki lub długiego przechowywania. Zrób to, a uzyskasz idealną sypkość mąki. Poza tym ten prosty zabieg wprowadza powietrze do proszku, co sprawia, że ciasto z bananem staje się lekkie i puszyste.
Co ciekawe, przygotowując to proste ciasto z bananami, możesz przesiać też inne suche składniki, czyli cukier, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wpływa to na równomierne rozprowadzenie wszystkich produktów, co z kolei przekłada się na smak i strukturę gotowego wypieku.
Mamy nadzieję, że nasz przepis na ciasto bananowe, które zawsze się udaje, pozostanie z Tobą na dłużej. Sięgaj po niego zawsze, gdy masz pod ręką dojrzałe banany lub masz ochotę na szybką, słodką przekąskę.
Jak zrobić ciasto bananowe?
Nasz przepis na ciasto bananowe zawiera olej. Obawiasz się tego składnika? Niepotrzebnie! Odpowiada on za wilgotność i miękkości wypieku. Dzięki zawartości tłuszczu ciasto z dojrzałych bananów zyskuje delikatność, a także dłużej zachowuje świeżość – olej działa jak naturalny konserwant, który zatrzymuje wilgoć w cieście. Sugerujemy Ci użycie oleju rzepakowego, ponieważ jest on na tyle neutralny, że nie zmieni smaku ciasta bananowego.
Nie masz go w domu? W razie potrzeby zastąp go olejem słonecznikowym lub kukurydzianym. Unikaj za to oliwy z oliwek, która może zaburzyć smak puszystego ciasta bananowego. Znacznie lepiej nadaje się ona do sałatek lub pieczywa. Ciasto bananowe na oleju często pojawia się także w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej – olej roślinny znakomicie zastępuje masło.
Puszyste ciasto bananowe na oleju zawiera dodatek musu jabłkowego. Tutaj masz do wyboru dwa rozwiązania. Pierwsze z nich to kupno gotowego produktu w słoiku. Drugie rozwiązanie to samodzielne przygotowanie musu. To nieco wydłuży czas przygotowania przepisu na ciasto z bananami, ale jeśli lubisz robić wszystko od A do Z samodzielnie, warto spróbować. Zwłaszcza jeśli masz w domu jabłka.
Wobec tego, jak zrobić mus do lekkiego ciasta z bananami? Potrzebujesz jabłek o łagodnym smaku, 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, do smaku) i ewentualnie cukru, jeśli naprawdę lubisz słodycz w ciastach – ale jak wiesz, nie jest on konieczny. Oto prosta instrukcja działania:
- Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne, po czym pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku umieść pokrojone jabłka z wodą. Jeśli lubisz słodki mus, to czas na dodanie cukru.
- Jeśli chcesz, dodaj cynamon, który jest popularnym dodatkiem do musu jabłkowego, ale zależy to wyłącznie od Twoich osobistych preferencji.
- Gotuj jabłka na średnim ogniu przez około 15-20 minut, często mieszając. Powinny mocno zmięknąć. Sprawdź ich konsystencję za pomocą widelca.
- Gdy jabłka osiągną miękkość, wyłącz ogień i pozostaw je do ostygnięcia przez kilka minut.
- Przełóż jabłka do blendera i zmiksuj je na gładki mus. Jeśli masz blender ręczny, użyj go bezpośrednio w garnku.
- Spróbuj musu i dostosuj smak, dodając więcej cukru lub cynamonu, jeśli jest to konieczne.
Wybór samodzielnie przygotowanego musu daje Ci pewność, że znajdzie się w nim wyłącznie to, co lubisz. Zresztą dzięki niemu szybkie i tanie ciasto z bananami zyska prawdziwe domowy charakter.
Kolejna wskazówka, która może Ci się przydać, dotyczy cukru. W przepisie na to, jak zrobić ciasto bananowe, Kinga Paruzel radzi użyć cukru trzcinowego. Nadaje on wypiekom piękny, głęboki kolor oraz subtelny, słodki smak z nutami karmelu. Jednak w razie jego braku użyj białego cukru. Spokojnie – ta drobna zmiana nie sprawi, że ciasto z banana straci wyjątkowe walory smakowe.
Ostatnia kwestia, jeśli chodzi o dobór czy zmianę kluczowych składników to dodatek jogurtu naturalnego. Idealne ciasto bananowe powinno go zawierać, gdyż wpływa on na jego konsystencję i łagodzi smak wypieku. Ale nic złego nie stanie się wtedy, gdy zastąpisz go śmietaną o niskiej zawartości tłuszczu. Użyć jej w takiej samej ilości, co jogurtu.
Lekkie i pyszne ciasto bananowe z migdałami
Nasze proste ciasto bananowe z olejem radzimy ozdobić migdałami. Mają łagodny smak, wyśmienicie komponujący się ze słodyczą bananów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nasz przepis na ciasto z bananami wzbogacić też o inne, lubiane przez Ciebie dodatki. Masz tu wiele opcji do wyboru. Ciasto z bananami warto podawać z dodatkiem orzechów nerkowca lub włoskich – zapewniają przyjemną chrupkość podczas jedzenia. Strzał w dziesiątkę to także rodzynki lub inne suszone owoce, jak np. żurawina bądź morele. Weź jednak pod uwagę, że są one dość słodkie. Ponadto dobry wybór to polewa czekoladowa. Dzięki wymienionym dodatkom szybki placek z bananami zyska nowy charakter i za każdym razem będzie smakował nieco inaczej.
Wierzymy, że polubisz przepis na ciasto bananowiec tak samo jak my! Prostota wykonania idąca w parze z walorami smakowymi zdecydowanie przemawiają na jego korzyść.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)