zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • wysokie naczynie
  • blender ręczny
  • obieraczkę do warzyw
  • dzbanuszek z dzióbkiem
  • filiżanki, pucharki lub wysokie szklanki do kawy

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KAWOWĄ PIANKĘ

Kawę rozpuszczalną łączymy w wysokim naczyniu z cukrem. Mieszamy. Całość zalewamy wrzątkiem i ubijamy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania aksamitnej, puszystej pianki.

Gdy składniki dobrze się połączą, a pianka zacznie się ubijać, zmniejszamy obroty blendera i napowietrzamy ją jeszcze chwilę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KAWĘ – WYBIERZ SWÓJ SPOSÓB

KLASYCZNA DALGONA COFFEE

Kruszony lód lub kostki lodu przekładamy do filiżanki. Zalewamy napojem roślinnym do ¾ objętości filiżanki. Filiżankę dopełniamy kawową pianką tak, by warstwy nie połączyły się.

DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ

Napój roślinny łączymy w wysokim naczyniu z kakao. Całość miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą.

Kruszony lód lub kostki lodu przekładamy do pucharka i zalewamy napojem z kakao. Pucharek wypełniamy do ¾ objętości. Dolewamy kawową piankę, wypełniając nią pucharek. Uważamy, by warstwy napoju nie połączyły się.

Kawę posypujemy z wierzchu czekoladą startą za pomocą obieraczki do warzyw.

DALGONA COFFEE Z MALINAMI

Kruszony lód lub kostki lodu przekładamy do pucharka i zalewamy napojem roślinnym do ¾ objętości naczynia.

Syrop z malin przelewamy do dzbanuszka z dzióbkiem i ostrożnie, cienkim strumieniem dolewamy do napoju roślinnego z lodem. Do pucharka z napojem przekładamy kilka malin z syropu.

Dolewamy kawową piankę, wypełniając nią pucharek. Uważamy, by warstwy napoju nie połączyły się. Z wierzchu dekorujemy świeżą miętą i malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram