Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wysokie naczynie
- blender ręczny
- obieraczkę do warzyw
- dzbanuszek z dzióbkiem
- filiżanki, pucharki lub wysokie szklanki do kawy
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KAWOWĄ PIANKĘ
Kawę rozpuszczalną łączymy w wysokim naczyniu z cukrem. Mieszamy. Całość zalewamy wrzątkiem i ubijamy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania aksamitnej, puszystej pianki.
Gdy składniki dobrze się połączą, a pianka zacznie się ubijać, zmniejszamy obroty blendera i napowietrzamy ją jeszcze chwilę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KAWĘ – WYBIERZ SWÓJ SPOSÓB
KLASYCZNA DALGONA COFFEE
Kruszony lód lub kostki lodu przekładamy do filiżanki. Zalewamy napojem roślinnym do ¾ objętości filiżanki. Filiżankę dopełniamy kawową pianką tak, by warstwy nie połączyły się.
DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
Napój roślinny łączymy w wysokim naczyniu z kakao. Całość miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą.
Kruszony lód lub kostki lodu przekładamy do pucharka i zalewamy napojem z kakao. Pucharek wypełniamy do ¾ objętości. Dolewamy kawową piankę, wypełniając nią pucharek. Uważamy, by warstwy napoju nie połączyły się.
Kawę posypujemy z wierzchu czekoladą startą za pomocą obieraczki do warzyw.
DALGONA COFFEE Z MALINAMI
Kruszony lód lub kostki lodu przekładamy do pucharka i zalewamy napojem roślinnym do ¾ objętości naczynia.
Syrop z malin przelewamy do dzbanuszka z dzióbkiem i ostrożnie, cienkim strumieniem dolewamy do napoju roślinnego z lodem. Do pucharka z napojem przekładamy kilka malin z syropu.
Dolewamy kawową piankę, wypełniając nią pucharek. Uważamy, by warstwy napoju nie połączyły się. Z wierzchu dekorujemy świeżą miętą i malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Kawa po portugalsku
Mielony cynamon, kolendra, duża ilość spienionego mleka i oczywiście mocne espresso – z tych składników przygotujesz kawę w stylu portugalskim!
Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
Wyjątkową kawę możesz przygotować także w swoim domu. Imbir sprawia, że kawa nie tylko pobudza, ale też rozgrzewa!
Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mazurek kajmakowy
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- 3 sposoby na winegret
- 3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
- Domowe lody
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Lody arbuzowe na patyku
- Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
- 5 sposobów na koktajle
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- KLASYCZNA DALGONA COFFEE
- Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
- Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- Batony czekoladowe z granatem
- Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
- Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
- Kaszubski miodowy kuch
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Clafoutis z czereśniami
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Szynka w kapuście curry
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
965 dni temu
kawe w piance sobie zrobiłam w wersji klasycznej :)
odpowiedz